Kuvat: Näin hevoset auttoivat Suomea sodissa

Hevosilla oli tärkeä rooli Suomen sodissa. Ne kuljettivat kalustoa, ampumatarvikkeita, ruokaa, kenttäkeittiöitä ja aseita. SA-kuvan otokset vievät historian hetkiin.

Kaikkiaan Suomella oli talvi- ja jatkosodassa käytössään noin 133 000 hevosta. Suurin osa niistä oli tavallisia, kotona kasvatettuja ja omistajilleen rakkaita työhevosia. Sodassa niistä katosi tai kuoli jopa 22 000.

On sanottu, että maastossa millään sotien ajan moottoriajoneuvolla ei olisi voitu korvata hevosta. Hevonen olikin armeijan liikkuvuuden kannalta ratkaiseva apu. 

Sotilaiden kerrotaan tunteneen hevosia kohtaan suoranaista aseveljeyttä. Kovilla yöpakkasilla niitä pidettiin lämpiminä jaloittelemalla, ja jotkut jopa antoivat niille omasta ruoastaan.

Lähteet: SA-kuva, Veteraanienperinto.fi, Hevostietokeskus.fi (Hevosen ja ihmisen kumppanuus sota-aikana, Riitta-Marja Leinonen)

Muistatko veteraanit?

Kuinka monta sotiemme veteraania Suomessa on vielä elossa? Miten veteraanien elämä jatkui sodan jälkeen? Katso Arkistolaitoksen pääjohtajan Jussi Nuortevan haastattelu.

Sotiemme veteraanit 25:33

Lue myös:

    Uusimmat