Mainos

Kuvat: Musikaalisesta poliisista presidenttiehdokkaaksi – "Suti" Aittoniemi ehti moneen mukaan

Pitkän linjan kansanedustaja Sulo "Suti" Aittoniemi oli yksi 1990-luvun näkyvimmistä mediapersoonista. 79-vuotias Aittoniemi kuoli tänään Tampereella äkillisen sairaskohtauksen seurauksena. 

0:38

Aittoniemi ehti työskennellä elämänsä aikana niin poliisina kuin kansanedustajanakin. Hän toimi vuosina 1987-1999 ensin perussuomalaisia edeltäneessä SMP:ssä ja myöhemmin keskustan kansanedustajana.

Vuosina 1999-2003 hän kuului ainoana edustajana itse perustamaansa alkiolaiseen keskustaryhmään. 

Aittoniemi oli myös SMP:n presidenttiehdokas vuonna 1994 ja keskustan ääniharava vuoden 1999 eduskuntavaaleissa.

Kansanedustajana Aittoniemi muistetaan ahkeruudestaan ja värikkäistä mielipiteistään. Hän ei häpeillyt kertoa vahvoja ajatuksiaan muun muassa maahanmuutosta ja homoliitoista.

– Minä olin ennen jyrkkä. Siihen aikaan ei tullut tuomioita viharikoksista, kun minä juttelin niitä näitä, Aittoniemi kertoi MTV Uutisten haastattelussa lokakuussa 2015.

Valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka muistaa edesmenneen Sulo Aittoniemen ahkerana ja asioihin tarkkaan paneutuneena kansanedustajana. Vistbacka nousi eduskuntaan SMP:n kansanedustajaksi samaan aikaan Aittoniemen kanssa. 

– Eduskuntatyössä hän oli yksi ahkerimmista kansanedustajista, jotka istuivat paikalla ja kommentoivat hyvinkin tarkkaan käytävää keskustelua, Vistbacka sanoo.

Aittoniemi oli mukana myös eduskunnan tiernapoikaesityksessä.

Aittoniemi jätti eduskunnan vuonna 2003. Sen jälkeen musikaalinen, huuliharppua soittanut Aittoniemi ehti muun muassa levyttää Mikko Alatalon kanssa. Aittoniemen ja Alatalon hyväntekeväisyyslevy Harmaa Ferguson julkaistiin vuonna 2006. Aittoniemi oli levyn keskushahmo ja hän soitti levyllä itse huuliharppua.

– Mikko Alatalokin on tehnyt minusta laulun, sellaisen reippaanlaisen. Alatalon kanssa ollaan tehty kaksi levyäkin. Minä sanoitin lauluja ja soitin huuliharppua, Alatalo sävelsi, Aittoniemi kertoi MTV Uutisille vuosi sitten.

Aittoniemi ehti myös kirjoittaa kirjoja ja näytellä kesäteatterissa. Elämäniloa huokunut mies aikoi nousta vielä ensi kesänä kesäteatterin lavalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja