Mainos

Kuvat: Aikaisin palanneet kurjet ihastuttavat Etelä-Suomessa

Muuttomatkalla olevat kurjet ovat ihastuttaneet lintubongareita tällä viikolla eteläisessä Suomessa. Asiantuntijan mukaan kurkien muutto on aikaistunut vuosi vuodelta.

Lintujen suojelujärjestö Birdlifen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että ensimmäinen suuri kurkien muuttoaalto koettiin tänä keväänä viikko sitten sunnuntaina.

– Esimerkiksi Raaseporissa yhdessä paikassa oli havaittu silloin yli 1 500 kurkea. Se on kohtalaisen suuri määrä näin aikaisin, Södersved arvioi.

Södersvedin mukaan kurkien muutto on aikaistunut viime vuosikymmenien aikana.

– Se, että niitä näkee suuria määriä tähän aikaan, ei ole enää poikkeuksellista. Jos runsasta muuttoa olisi nähty tähän aikaan vuodesta 30 vuotta sitten, se olisi ollut ihmeellistä. 1950- ja 60-luvuilla kurjet muuttivat Suomeen keväällä vapun aikoihin. 1980-luvulla kurjet tulivat 25. huhtikuuta paikkeilla. Nykyään kevään päämuutto voi olla huhtikuun puolessa välissä ja jopa ennen sitä.

Muuton aikaistuminen johtuu Södersvedin mukaan ainakin osittain ilmastonmuutoksesta.

– Kurki on melko pitkän matkan muuttaja. Esimerkiksi Afrikassa tai Israelissa talvehtiva kurki ei voi tietää sitä, millainen kevät täällä on, mutta talvet ovat muuttuneet leudommiksi ja keväät ovat aikaistuneet koko Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Ennen muinoin tähän aikaan on vielä etelässäkin ollut lunta, mutta enää ei ole ja linnut pääsevät jatkamaan muuttoaan paljon aiemmin kuin ennen.

Suomessa on bongattu viime aikoina myös muita muuttolintuja: Kevään ensimmäisiä haarapääskyjä on nähty kuluneella viikolla muun muassa Espoossa. Taivaalla on lennellyt myös muun muassa rohkeita peippoja ja rastaita.

Kaikki jutun kurkikuvat: Keijo Väänänen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.