Mainos

Kuva: Näitkö sinäkin Helsingissä harvinaisen vitivalkoisen sorsan? Herättää ihmetystä ydinkeskustassa

Helsingissä on puheenaiheeksi noussut viime päivinä Töölönlahden vesissä talvehtiva valkoinen sinisorsa. Tavallisten sorsien joukosta se hohtaa yksittäisenä harvinaisuutena.

Ja harvinainen se onkin, vahvistaa BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

– Valkoinen sinisorsa on harvinainen ilmestys ja kiinnittää tietenkin huomiota. Veikkaan, että Suomessa talvehtii alle kymmenen valkoista sinisorsaa.

Lehtiniemi nostaa esille, että vaikka valkoinen sinisorsa on harvinainen, niin harvinaisempi ilmestys olisi esimerkiksi valkoinen tukkakoskelo.

– Ei meille BirdLifeen soittoja valkoisista sorsista tule, joten tuttu lintu se on sillä tavalla. Joka vuosi kovat harrastajat näkevät valkoisen sorsan.

Valkoisuus sinisorsassa johtuu geeneistä. Sinisorsa on leukistinen, jolloin siltä puuttuu tumma pigmentti. Täysin albiino lintu ei ole, koska sillä ei ole punaisuutta.

–  Urbaaneissa populaatioissa värimuotoja on enemmän, koska luonnonvalinta ei toimi kunnolla. Hyvä esimerkki tästä on sepelkyyhkyt, joissa on paljon variaatioita.

Lehtiniemi ymmärtää kuitenkin, että valkoinen sorsa kiinnittää huomiota.

– Kyllä sellainen jää mieleen ja ihmiset saattavat kertoa siitä vuosienkin jälkeen. Lisäksi tällaisten lintujen seuraaminen on helpompaa. Et voi tietää tavallisista sinisorsista, että ovatko ne samoja talvehtijoita kuin viime vuonna, mutta tästä linnusta tietää. Tulee oivallus, että taas se on siellä, ja se voi tuoda lintutarkkailuun uutta mielenkiintoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.