Kuusamon Suurpetokeskuksen eläimiä ei ainakaan toistaiseksi siirretä tai lopeteta

Avin tarkastuskäynnillä kuvattu video näyttää Aina-karhun tukalat olosuhteet 0:33
Katso video: Aina-karhua pidettiin viime talvena unilla kyseisessä pyyntihäkissä.

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläimiä ei ainakaan toistaiseksi siirretä tai lopeteta. Hallinto-oikeus määräsi täytäntöönpanokiellon avin päätökselle.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto perui syksyllä suurpetokeskuksen eläintarhaluvan ja määräsi samalla, että eläimet on sijoitettava toisiin eläintarhoihin tai lopetettava lokakuun, eli tämän kuun, loppuun mennessä. Suurpetokeskus valitti päätöksestä.

Tänään antamassaan ratkaisussa hallinto-oikeus määräsi avin päätöksen täytäntöönpanokieltoon siihen asti, kunnes valitus on ratkaistu hallinto-oikeudessa.

Perusteluissaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kertoo, että asiassa esitetty selvitys, kun ottaa huomioon eläinsuojelullisten syyt, ei voida katsoa asian käsittelyn tässä vaiheessa vaativan valituksenalaisen päätöksen välitöntä täytäntöönpanoa.

Tähän nähden ja kun muutoksenhaku voi käydä valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanon takia hyödyttömäksi, hallinto-oikeus harkitsee oikeaksi kieltää päätöksen täytäntöönpanon, välipäätöksessä todetaan.

MTV Uutiset on jo aiemmin selvittänyt Kuusamon Suurpetokeskukseen liittyviä useita eläinsuojelullisia ongelmia.

Epäkohdat paljastuivat, kun karhuja karkasi

Kuusamon suurpetokeskuksen eläintenhoidon epäkohdat alkoivat tulla alkuvuonna julkisuuteen sen jälkeen, kun keskuksen tarhoista karkasi karhuja.

Yksi karhuista hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun.

Suurpetokeskus on ollut yleisöltä suljettuna keväästä asti. Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Avi antoi tuolloin suurpetokeskukselle elokuun loppuun asti aikaa korjata epäkohdat.

Syyskuun loppupuolella avi totesi, ettei suurpetokeskus ollut kaikilta osin korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaisesti. Avi perui keskuksen eläintarhaluvan ja määräsi, että keskuksessa olevat eläimet tulee joko sijoittaa muihin eläintarhoihin tai lopettaa 31. lokakuuta mennessä.

Tämän avin päätöksen hallinto-oikeus määräsi tänään täytäntöönpanokieltoon.

Vireillä myös rikostutkinta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden hallintotuomari, jutun esittelijä Miia Sipola kertoi viime viikolla STT:lle, että hallinto-oikeus alkaa käsitellä varsinaista eläintarhaluvan peruuttamista koskevaa valitusta sitten, kun täytäntöönpanon keskeytyspyyntö on ratkaistu.

– Useampi kuukausi käsittelyssä menee. En usko, että tämän vuoden puolella saamme sen ratkaistua, Sipola kertoi.

Keskuksen eläintenhoidosta on vireillä myös rikostutkinta törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja luonnonsuojelurikoksesta. Poliisi arvioi syyskuussa tutkinnan kestävän vielä kuukausia.

Suurpetokeskus perustettiin 1990-luvun alkupuolella karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa. Tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi syyskuussa STT:lle suurpetokeskuksessa olevan kaikkiaan viisi karhua, neljä ilvestä, kolme koirasutta ja "kuutisen" poroa. 

Lue myös:

    Uusimmat