Aina-karhun ja muiden Suurpetokeskuksen eläinten kohtalonpäivä lähestyy – näillä perustein Avi vaatii eläintarhan valitusta hylättäväksi

Avin tarkastuskäynnillä kuvattu video näyttää Aina-karhun tukalat olosuhteet 0:33
Ainaa pidettiin viime talvena unilla kyseisessä pyyntihäkissä. Avin mukaan Ainan terveyden tutkiminen olisi erittäin tärkeää, koska Aina on saattanut stressin vuoksi vahingoittaa itseään puremalla häkin kaltereita.

Viranomainen vaatii, että Suurpetokeskuksen tekemä valitus hallinto-oikeuteen hylätään. Vastineessaan Aluehallintovirasto muistuttaa, että Suurpetokeskuksessa on edelleen hyvin todennäköisesti kipeistä hammasvaivoista kärsiviä eläimiä, vaikka eläinten terveysongelmat havaittiin jo kesällä. Viranomaisen mukaan lupa-asiassa on noudatettu hyvää hallintotapaa. 

Eläintarhalupansa menettänyt Kuusamon Suurpetokeskus valitti lupansa menetyksestä hallinto-oikeuteen ja haki päätöksen täytäntöönpanon kieltoa, jotta eläinten siirtoa tai lopetusta ei tehtäisi lokakuun lopussa.

Alkuperäisen täytäntöönpanon kieltoa hakevan hakemuksen yhteydessä myös kolme keskuksen eläimiä hoitanutta eläinlääkäriä antoi oman lausuntonsa, jossa kyseenalaistettiin viranomaisten näkemys eläinten terveydentilasta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jätti viime viikolla hallinto-oikeudelle vastineen, jossa se perustelee perinpohjaisesti, miksi valitus tulisi hylätä eikä täytäntöönpanoa kieltää. Aluehallintovirasto myös vastaa Suurpetokeskuksen valituksessa esittämiin väitteisiin.

Tulehtuneet hampaat ja nivelrikko hoitamatta

Viranomainen perustelee, että eläintarhaluvan perumisen syyn taustalla ovat Suurpetokeskuksen eläinsuojelulliset ongelmat eikä eläintarha ole korjannut toimintaansa lupaehtojen mukaiseksi.

Eläimille määrätyistä terveystarkastuksista paljastui, että suurella osalla tutkituista eläimistä oli jonkinlaisia hammasvaivoja, myös hyvin todennäköisesti kipua aiheuttavia. Sen lisäksi keskuksessa jo lopetetut eläimet ovat kärsineet ennen kuolemaansa.

– Nätti-karhulla todettiin pahasti tulehtuneita hampaita jo aluehallintoviraston tarkastuskäynnillä 29.6.2022, mutta silti Suurpetokeskus järjesti Nätille terveystarkastuksen vasta 16.8.2022. Nätti-karhua ei lopulta hoidettu ollenkaan, vaan se lopetettiin sen karattua eläintarhalta 9.9.2022.

 Vyöti-karhua ei hoidettu aiemmin, vaikka sillä oli havaittu aamujäykkyyttä ja vasemman jalan ontumista talviunien jälkeen.

– Vanhuus ei ole sairaus, mutta vanhankin eläimen terveysvaivat ja kivut tulee hoitaa asianmukaisesti, eikä niitä voida laittaa pelkästään vanhuuden piikkiin. Suurpetokeskus ei ole hankkinut Vyöti-karhulle asianmukaista hoitoa sen jälkeen, kun sen oireet on keväällä 2022 huomattu. Aluehallintovirasto pitää erittäin huolestuttavana toimijan vähättelevää suhtautumista Vyöti-karhun oireisiin ja patologin lausuntoon.

Avi myös toteaa, että Suurpetokeskuksen valituksen yhteydessä annetut eläinlääkäreiden lausunnot ovat osin ristiriitaiset heidän tekemiinsä hoitokertomuksiin peilaten.

Aina-karhun terveydentila huolestuttaa viranomaista

Vastineessa muistutetaan, että aluehallintovirasto määräsi heinäkuun alussa kaikkien tarhan eläinten terveydentilan selvitettäväksi ja Nätti-karhun hammashoidot tehtäväksi mahdollisimman pian tutkimuksen jälkeen.

Vastineesta ilmenee, ettei Suurpetokeskus ole hoitanut eläinten hammasvaivoja, vaikka osa niistä on erittäin todennäköisesti kipua aiheuttavia. Ainakin Tessu- ja Niisku-karhuilla sekä kahdella ilveksellä on komplisoituneita kruunumurtumia ja/tai hampaan ytimen paljastavia kulumia.

– Suurpetokeskus ei ole aluehallintoviraston saamien tietojen mukaan vielä tämän asiakirjan allekirjoittamispäivään mennessä ryhtynyt hoitamaan hampaita asianmukaisesti, mistä on aiheutunut eläimille tarpeetonta kipua ja kärsimystä, dokumentissa kuvaillaan.

Vastineessa esitetään huoli liittyen Aina-karhun terveydentilaan, josta ei ole saatu selvitystä. Aina-karhua pidettiin viime talvena pannuhuoneessa olleessa pyyntihäkissä, joten viranomainen pelkää, että karhulla voi nuoresta iästä huolimatta olla myös hammasongelmia.

– On mahdollista, että myös Aina-karhulla on nuoresta iästä huolimatta hammasvaurioita.

Hammasmurtumia voi syntyä esimerkiksi silloin, jos eläin puree häkin rakenteita, esimerkiksi tylsyyttään tai stressaantuessaan.

Eläinten kohtalon määräaika lähestyy

Suurpetokeskus totesi valituksessaan, ettei Avi ottanut huomioon kuumaa kesää ja eläinlääkäreiden aikatauluja asettaessaan määräaikaa. Avi tyrmää väitteet toteamalla, että Suurpetokeskus alkoi itse hoitaa eläinten tarkastuksia vasta elokuussa ja eläinten saamat kuumuusoireet liittyivät nukutustilanteeseen eikä säätilaan.

– Suurpetokeskuksen valituksessaan esittämästään väitteestä saa kuvan, että aluehallintovirasto olisi vaarantanut eläinten terveydentilan, vaikka todellisuudessa eläinten terveydentilan on vaarantanut heidän puutteelliset hoitotilansa sekä puutteellinen valmius nukuttaa eläimiä sääolosuhteista ja vuodenajasta riippumatta.

Aluehallintoviranomainen katsoo, että Suurpetokeskuksen eäintarhaluvan peruutusprosessi on tapahtunut hyvän hallintotavan mukaisesti ja eläintarhaa koskeva valvonta on muutoinkin noudattanut hyvää hallintotapaa.

Jos täytäntöönpanon kielto ei mene hallinto-oikeudessa läpi, eläinten siirron tai lopetuksen määräaika on ensi maanantaina, eli 31.lokakuuta. Eläimet eivät voi jäädä asumaan Suurpetokeskukseen, koska niitä voi pitää vain eläintarhassa.

Avi oikaisee Suurpetokeskuksen valituksen tietoja, ettei elämiä ole määrätty lopetettavaksi kivun ja tuskan välttämiseksi, vaan eläimet on määrätty hoidettavaksi ja tutkittavaksi.

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskuksen toimintaa törkeänä eläinsuojelurikoksena ja luonnonsuojelurikoksena.

Lue myös:

    Uusimmat