Mainos

Kuuntele kehoasi! Tietyt merkit viestittävät, että treeni ei tee sinulle hyvää

Liikunnassa kaikki kipu ei ole hyväksi, vaan treenaajan tulisi osata lopettaa ajoissa. 

Ei kipua ilman hyötyä. Tämä lausahdus on yksi syy siihen, että monet harjoittelevat hampaat irvessä kivusta huolimatta.

San Diegon liikuntatieteellisen apulaisprofessori Jessica Matthewsin mukaan pieni lihaskipu on hyväksi, sillä se on merkki lihasten vahvistumisesta. Matthewsin mukaan kipu voi kuitenkin viestiä myös ongelmista. Tästä syystä olisi erityisen tärkeää erottaa niin kutsuttu hyvä ja huono kipu toisistaan.

Seuraavat merkit voivat viestiä siitä, että treeni ei ole hyväksi sinulle.

Lihakset tärisevät

Pienestä värähtelystä ei kannata olla huolissaan, mutta kunnon tärinä viestii todellisesta väsymyksestä. Jos lihaksesi ovat liian väsyneet, suorituksesi voi kärsiä. Virheelliset asennot voivat puolestaan johtaa helposti repeämiin.

Koet äkillistä, terävää tai säteilevää kipua.

Lihaskipu on merkki siitä, että harjoitus on ollut tarpeeksi haastava. Sen sijaan voimakas, äkillinen kipu on merkki siitä, että jotain on vialla. Jos koet tällaista kipua, älä yritä viedä harjoitusta loppuun, vaan lopeta välittömästi. Harjoituksen jatkaminen voi johtaa lihasvammoihin, jotka vaivaavat sinua vielä pitkään harjoituksen jälkeenkin.

Jalkasi ovat turvonneet lenkin jälkeen

Punoitus, turvotus tai jatkuva kipu viestivät liikarasituksesta. Jos edellä mainittuja oireita ilmenee, ota rauhallisesti muutaman päivän ajan. Nämä voivat viestiä myös siitä, että sinun kannattaisi lämmitellä paremmin ennen lenkille lähtöä. Jos oireet eivät helpota, kannattaa hakeutua lääkäriin vammojen selvittämiseksi.

Lihaskipu jatkuu useamman päivän ajan

Lihaskivun aiheuttajina ovat pienet repeytymät lihaskudoksissa. Jos lihaskipu ei kuitenkaan helpota 24–48 tunnin sisällä, olet treenannut liian rajusti. Odota kunnes lihaksesi parantuvat ja kipu häviää ennen treenien pariin palaamista. Rajoitetuilla liikeradoilla treenaamisesta ei ole mitään hyötyä.

Tietty liike aiheuttaa kipua

Jos kipua ilmenee ainoastaan joissain liikkeissä, jotain saattaa olla vialla. Jos esimerkiksi punnerrukset aiheuttavat olkapäässäsi terävää kipua, kannattaa asia tarkistuttaa lääkärillä. Jos kipu ei ole pistävää, yksi hyvä neuvo on lämmitellä ja venytellä tavallista huolellisemmin ennen kipua tuottavan liikkeen suorittamista. Tärkeintä on tehdä liikkeet omaa kehoa kuunnellen, ei muiden treenaajien tahtiin.

Video: Poimi videolta vinkit tehokkaaseen vatsatreeniin!

Lähde: Prevention

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.