Kuulolaite voi hidastaa muistin heikkenemistä

7:42

Tuore tutkimus osoittaa, että huonokuuloisten iäkkäiden muisti saattaa heikentyä hitaammin, jos he hankkivat itselleen kuulolaitteen.

Katso yllä olevalta videolta, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta.

Kuulovaikeudet ja huonokuuloisuus on yhdistetty muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä.

Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 2 000 iäkästä, joiden muistia testattiin kahden vuoden välein vuosina 1996–2014. Osallistujat saivat kuulolaitteen neljännen ja yhdennentoista testikerran välillä.

Kuulolaitteen ansiosta osallistujien episodinen muisti eli tapahtumamuisti parani. Heidän muistinsa myös heikkeni jatkossa hitaammin. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia.

Aiemmissa tutkimuksissa huonokuuloisuus on yhdistetty muun muassa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen, mutta kuulolaitetta käyttäviä tämä ei koske. Nyt julkaistut tulokset tukevat ja laajentavat näitä havaintoja.

Huonokuuloisuus voi tutkimusten mukaan altistaa myös hoitovirheille tilanteissa, joissa potilas ei kuule esimerkiksi hoito-ohjeita kunnolla.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja