Kuukausiennuste: Lämpimän vapun jälkeen kylmä käänne

Lämmin vappu uhkaa väistyä nopeasti – "Näyttää aika tylyltä" 3:00
Katso video: Tältä näyttää toukokuun kuukausiennuste

Sää on tuoreen kuukausiennusteen mukaan lämpenemässä vappua kohti mentäessä, mutta vapun jälkeen edessä voi olla jälleen uusi käänne.

Vappuviikko on etelässä ja maan keskiosissa tavanomaista lämpimämpi, kertoo Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Ennuste pohjautuu tänään torstaina julkaistuun Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen uuteen kuukausiennusteen.

– Sää muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, ja osansa lämmöstä saa näillä näkymin myös eteläinen Suomi. Suomi tosin kuuluu ilmamassojen rajalle, ja ennusteessa on jonkin verran epävarmuutta, Koskela sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Nyt lämpötila voi kuukausiennusteen mukaan kohota vapun tienoilla monin paikoin 15 ja 17 asteen välille. 20 asteen ylittyminenkään ole mahdotonta.

– Pohjoiseen lämpimin ilma ei kuitenkaan ulotu, mutta kolein ilma väistyy sieltäkin. Yleisesti ottaen viikko näyttää vaihtelevalta.

Sateet tulevat edelleen ensi viikolla osassa maata räntänä ja lumena.

Sää jatkuu viileähkönä ja epävakaisena 1:32
Katso myös: Sää jatkuu loppuviikolla viileähkönä ja epävakaisena, kerto Aleksi Jokela

Kylmät yöt ja räntäsateet palaavat?

6. toukokuuta alkavalla viikolla on näkyvissä jälleen selvä säätyypin muutos.

Koskelan mukaan kuukauden edetessä edessä voi olla paluu tavanomaista viileämpään säätyyppiin Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa.

– Korkeapaine asemoituu ennusteen mukaan Atlantille. Euroopan ylle näyttäisi muodostuvan jälleen tavanomaista koleampi matalapaineiden hallitsema alue. Meillä Suomessa edessä voi olla ainakin kylmiä öitä. Päivälämpötilat voivat jäädä 10 asteen vaiheille.

– Lisäksi ei ole täysin pois suljettua, etteikö räntäkuuroja voisi tulla vielä aika etelässäkin, etenkin jos sateita sattuu yöaikaan, Koskela toteaa.

Tavanomaista viileämpi ilma kattaa ennusteen suurimman osan Euroopasta.

– Edessä voi olla paluu huhtikuun loppupuolen kaltaiseen tilanteeseen, jossa lämpimät ilmat ovat Euroopan länsi- ja itäpuolella. Laajoilla alueilla poikkeama tavanomaista viileämpään suuntaan on 1–3 astetta. Lähinnä Portugalin seudulla voi olla tavanomaista lämpimämpää.

Ensi kuun puolenvälissä paluu normaaliin

Kuukausiennusteen mukaan tämän jälkeen keskilämpötilat ovat Suomessa jälkeen enimmäkseen lähellä tavanomaisia.

Pohjoisessa voi olla paikoin hieman tavanomaista viileämpää.

Muuallakaan Euroopassa ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaisista lämpötiloista.

– Tavanomaista lämpimämpi ilma majailee Euroopan itäpuolella, mutta sitä voi levitä myös Euroopan itäosiin, ehkä myös Suomen puolelle, Koskela kertoo.

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue myös:

    Uusimmat