Mainos

Kuorintavoiteet halutaan kieltää maailmanlaajuisesti – listalla Suomessakin suosittuja merkkejä

Ihonkuorintavoiteet, jotka sisältävät pieniä kuorivia muovihelmiä, halutaan kieltää koko maailmassa, kertoo BBC.

Kasvojen ja vartalon kuorintavoiteet sisältävät pieniä mikrohelmiä, joiden tehtävä on kuoria iholta kuollutta ihosolukkoa ja tehdä näin ihosta pehmeämmän ja siloisemman tuntuinen. Käyttäjälle nämä eivät ole ongelma, vaan ennemminkin ympäristölle.

Mikrohelmet ovat nimittäin muovisia, eivätkä siten hajoa tai liukene, vaan kulkeutuvat sellaisinaan viemäristöön.

Yhdysvalloissa saippuat, hammastahnat ja vartalonkuorintavoiteet, jotka sisältävät muovisia kuorintahelmiä, kiellettiin laissa jo vuonna 2015. Laki tulee voimaan heinäkuussa 2017.

Nyt myös Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti vaatii kyseisten tuotteiden kieltämistä maailmanlaajuisesti.

– Miljardeja pieniä muovinpalasia valuu maailman meriin, järviin ja jokiin vahingoittaen vesistöjä ja ravintoketjua, kommentoi parlamentaarikko Mary Creagh BBC:lle.

– Yhden suihkun aikana vesistöihin saattaa valua jopa 100 000 pientä muoviosaa.

Kuorintatuotteiden muovihelmien pienen koon vuoksi ne eivät jää kiinni suodattimiin, vaan pääsevät valumaan vesistöihin.

Vesieläimet luulevat ruoaksi

Koska kuorintavoiteita käytetään paljon, kertyy niitä hurja määrä maailman vesistöihin. Esimerkiksi vuonna 2013 Pohjois-Amerikassa sijaitsevasta Erie-järvestä löytyi 1,7 miljoonaa pientä muoviosaa yhden neliökilometrin alueelta.

Toisinaan myös kalat, kilpikonnat ja muut vesistöjen asukit erehtyvät luulemaan muovihelmiä ruoaksi. Vaarana on, että muovihelmet jäävät eläinten vatsalaukkuihin. Näin ne saattavat esimerkiksi lopettaa kokonaan syömisen ja lopulta nääntyä nälkään.

Suuret kosmetiikkayritykset, kuten Johnson & Johnson, Unilever ja Procter & Gamble ovat luvanneet poistaa tuotteistaa hiljalleen kaikkein yleisimmin käytettyjä muovihelmiä.

Kansainvälinen kuorintatuotteiden poistoa kannattava kampanjasivusto on listannut sivuilleen tunnettuja kosmetiikkatuotteita, jotka mitä todennäköisimmin tulevat poistumaan myynnistä sellaisinaan. Listalta löytyvät esimerkiksi Neutrogenan, Olayn, Dermalogican, Diorin, Cliniquen ja Blissin tuotteita.

Ympäristöystävällisiäkin kuorintavoiteita tosin löytyy: monissa tuotteissa kuorintahelmien tilalla voidaan käyttää esimerkiksi aprikoosinsiemeniä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.