Kuolemantapauksia olisi helppo ehkäistä – tunnetko keuhkoveritulpan oireet?

Jos keuhkoveritulpan riskitekijät tunnistettaisiin, kuolemantapaukset olisivat helposti ehkäistävissä. Lääkäri kertoo, minkälaiset oireet kertovat keuhkoveritulpan jo kehittyneen.

– Lähestulkoon kaikki keuhkoveritulppapotilaat, jotka ehtivät sairaalaan hengissä, selviävät hengissä, osastonylilääkäri Juhani Rossinen Keski-Suomen keskussairaalasta sanoo.

Keuhkoveritulppa voi kuitenkin olla oireiltaan salakavala.

– Sitä ei välttämättä osata aina epäillä. Hoitamattomana kuolleisuuden riski nousee yli kymmeneen prosenttiin. Se on tuolloin suurempi kuin yleisesti ottaen riski kuolla sydäninfarktiin.

– Jos ihmiset, joilla on riski saada keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos, tunnistetaan ja heille annetaan ehkäisevästi verenhyytymistä estävää lääkitystä, kuolemantapaukset voidaan helposti ennaltaehkäistä. Hoidon piiriin kuulumattomien aiemmin terveiden ja hyväkuntoisten ihmisten kohdalla tämä on kuitenkin vaikeaa.

Minkälaiset oireet ovat hälytysmerkkejä sairastumisesta?

– Tyypillisin on hengenahdistus. Osa ihmisistä lähtee tällöin heti sairaalaan, mutta osalla taudinkuva on sellainen, että he tulevat tutkimuksiin vasta kiinnitettyään huomiota heikentyneeseen suorituskykyyn tai rasitushengenahdistukseen jopa usean kuukauden ajan.

– Myös rintakipu voi olla keuhkoveritulpan oire etenkin, jos se yhdistyy tajunnanmenetyskohtaukseen. Joskus potilailla tavataan myös veriyskää, Rossinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja