Kuoleman meri – näin paljon Välimereen hukkuu siirtolaisia

Välimerellä on tänä vuonna kuollut tai kadonnut siirtolaisia 57 kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, Amnesty International kertoo raportissaan.

Kun lukuja vertaa ylittävien ihmisten määrään, hukkuu matkalla nykyään yksi 23 matkaajasta. Viime vuonna luku oli yksi 50 ylittäjästä.

Jos arviot kuolleiden määrät viimeisimmästä haaksirikosta vahvistuvat, jopa 1 700 ihmistä on kuollut Välimerellä tänä vuonna, Amnesty kertoo. Tämä olisi sata kertaa enemmän kuin viime vuonna.


Amnestyn mukaan kuolleisuuden räjähdysmäinen kasvu johtuu Italian Mare Nostrum -pelastusoperaation lopettamisesta vuoden 2014 lopussa. Mare Nostrum -operaation päättymisen jälkeen Euroopan unioni valtuutti EU:n rajavalvontaviraston Frontexin alaisen Triton-operaation valvomaan Välimeren vesiä.

Pelastusoperaatiot kauppa-alusten harteilla

Triton ei kuitenkaan ole etsintä- ja pelastusoperaatio, ja sen toimialue ulottuu 30 merimailin päähän Italian ja Maltan rannikoilta. Valtaosa venehavereista tapahtuu tätä kauempana. Frontex on itse myöntänyt, etteivät sen resurssit riitä valtavan merialueen vartioimiseen, Amnesty kertoo raportissaan.

Amnestyn mukaan valtaosa pelastusoperaatioista onkin rannikkovartioston ja alueella liikkuvien kauppa-alusten harteilla. Näitä aluksia ei ole suunniteltu tai varusteltu meripelastustarkoituksiin, mutta ne ovat pelastaneet tänä vuonna kymmeniätuhansia ihmishenkiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja