Kunnon eväät koululaiselle

Koululaisten leppoisat kesälomapäivät vaihtuvat taas tarmokkaaseen opiskeluun, kun koulut avaavat ovensa. Aurinkoiset kesäpäivät ovat antaneet puhtia pimenevään syksyyn, mutta lisäksi koululainen tarvitsee maittavaa ja monipuolista evästä, ettei opiskeluenergia ehdy.

Päivä käynnistyy kunnon aamupalalla, joka pitää nälän loitolla kouluruokaan asti. Kunnon puuroaamiaista ei voita mikään, mutta ravitsevan ja maittavan aamupalan aineksia ovat yhtä lailla leipä, mysli, jogurtti ja viili. Tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät tuovat väriä aamiaispöytään ja turvaavat päivän C-vitamiinin saannin. Aamujuomien ehdoton ykkönen on maito. Siitä saa reilusti kalsiumia kasvavan ja kehittyvän luuston rakennusaineeksi.

Iltapäivällä koulun jälkeen alkaa nälkä taas kurnia mahassa, kun kouluruokailustakin on ehtinyt vierähtää jo useampi tunti. Uutta energiaa ulkoiluun ja läksyjen tekoon antaa reilu välipala. Isommat koululaiset selviävät välipalan teosta jo itsekseen, kun jääkaappiin vain on varattu sopivia aineksia. Pienemmille iltapäiväeväät kannattaa tehdä jo aamulla valmiiksi, niin välipalan haukkaaminen sujuu helposti.
(MTV3 Internet / Finfood)

Aurinkoinen aamupuuro

1 tlk säilykepersikoita
1 litra vettä
4 dl neljän viljan hiutaleita
1/2 tl suolaa
1 appelsiini
2 rkl hunajaa tai sokeria

Valuta persikoista liemi ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon hiutaleet ja suola. Keitä 3 minuuttia välillä sekoittaen ja hauduta kannen alla 2 minuuttia. Leikkaa appelsiini pieniksi paloiksi ja lisää palat yhdessä persikkakuutioiden kanssa puuroon. Mausta puuro hunajalla.

Sydänystävän herukkapuuro

1 litra vettä
4 dl kaurahiutaleita
3 dl mustaherukoita
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 banaani
2 tl vaniljasokeria

Kiehauta vesi. Lisää hiutaleet, survotut mustaherukat, sokeri ja suola. Keitä 3 minuuttia välillä sekoittaen ja hauduta kannen alla 2 minuuttia. Lisää survottu banaani ja vaniljasokeri. Tarjoa maidon kanssa.

Hyvä huomen!

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
1 banaani
1/2 dl mysliä
1 rkl hunajaa

Pinnalle:
1 rkl mysliä
sitruunamelissan tai sitruunabasilikan lehti

Sekoita sauvasekoittimella tai koneessa jogurtti, maito, banaani, mysli ja hunaja. Saat ohennettua juomaa lisäämällä hieman maitoa. Kaada juoma lasiin ja koristele annos myslillä ja yrtillä. Nauti viileänä.

Omppuylläri


1 dl maitoa
1 dl omenatuoremehua
1/2 omenaa paloina
1 dl vaniljakastiketta
1 tl kanelia
ripaus sokeria

Maito, omenamehu ja omenanpalat sekoitetaan sauvasekoittimella. Lisätään mausteet ja vaniljakastike. Sekoitetaan hyvin.

Ohje: Maito ja Terveys ry, Maitojuoma - Taikajuoma kilpailun parhaimmistoa, Kaisa Ripatti, Hirvensalmi

Jogurttijuoma

4 dl maustamatonta jogurttia
6 rkl omenasosetta
4 dl omenatäysmehua
sokeria
kanelia
minttua

Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta makusi mukaan sokerilla, kanelilla ja mintulla. Tarjoile valmis juoma laseista ja koristele esim. mintunlehdillä.

Resepti: Helsingin ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä

Raejuusto-hedelmäsalaatti

200 g raejuustoa
3 dl hedelmiä kuutioina (esim. omenaa, banaania, vesi- tai hunajamelonia, viinirypäleitä)

Kuori hedelmät. Poista omenasta, melonista ja viinirypäleistä siemenet. Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi ja asettele vuorotellen raejuuston kanssa annoslautasille tai kulhoihin. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Pizzanmakuiset lämpimät leivät

6 viipaletta grahampaahtoleipää
2-3 tomaattia
n. 50 g kinkkua
2 - 2 1/2 dl juustoraastetta
ripaus valko- tai mustapippuria
pizzamaustetta

Leikkaa tomaatit ja kinkku kuutioiksi. Sekoita keskenään tomaatti- ja kinkkukuutiot, juustoraaste ja mausteet. Levitä leivät pellille leivinpaperin päälle. Jaa täyte leiville ja tasoita pinta. Kuumenna leipiä 225 asteessa uunin ylätasolla 10-12 minuuttia. Leivät maistuvat hyviltä myös kylmänä.

Ruishampurilainen

1 pyöreä, halkaistu ruisleipäpala
jauhelihapihvi
lehti- tai jäävuorisalaattia
tomaattia
kurkkua
sinappi-kurkkusalaattia

Huuhdo kasvikset. Revi salaatti pieniksi paloiksi ja viipaloi tomaatti ja kurkku. Laita kylmä jauhelihapihvi ruisleivän väliin ja kuumenna mikrossa noin minuutin ajan tai kunnes tuntuvat kuumilta. Täytä lämmennyt hampurilainen: alle leivän pohjaosa, sitten salaattia, tomaattiviipale, pihvi, paljon kurkkusalaattia, tuoretta kurkkua ja lopuksi leivän yläpuoli. Jos valmistat pihvit itse, lämmitä leipä mikrossa ja nosta väliin kuuma pihvi suoraan pannulta.

Vinkki: voit käyttää jauhelihapihvin sijasta myös kala- tai kasvispihvejä.

Lue myös:

    Uusimmat