Kun yhteinen aika on lopussa – näin lemmikin viimeinen matka etenee

Nykyisin moni tuhkaa edesmenneen lemmikkinsä. Viimeistä matkaa varten lemmikin voi kääriä esimerkiksi eläimen lempipeittoon.

Kerran tulee se päivä, kun rakas koirakaveri ei enää jaksa tulla ovelle vastaan. Kun lemmikistä joutuu luopumaan, suru on suuri.

Jos eläintä ei ole mahdollista haudata oman pihapuun alle, vaihtoehtoja on tarjolla.

Katriina Rauhalan mukaan lemmikit ovat tänä päivänä yhtä tärkeitä kuin aina. Rauhala on yrittäjä Verna Oy:stä. Se on Suomen vanhin lemmikkien tuhkaukseen erikoistunut yritys.

– Hoidamme kuolleet lemmikit asiakkaan toivomusten mukaan. Asiakas voi tuoda lemmikin itse, tai noudamme sen eläinlääkärin luota. Tuhkauurnan palautamme asiakkaalle myös hänen toivomallaan tavalla, Rauhala kuvaa.

– Tuhkausprosessissa lemmikki asetetaan arinalle noin 400 asteen lämmössä, ja poltto tapahtuu lämpötilan ollessa 800–850 astetta. Polton jälkeen suoritamme luuston jauhamisen, ja laitamme tuhkan asiakkaan valitsemaan uurnaan.

Asiakkaiden kirjo on moninainen. Pienimmät tuhkatut lemmikit ovat gerbiilejä ja lintuja; suurimpia ovat bernhardinkoirat ja mastiffit.

Lemmikin jäännöksille voi valita keraamisen, puisen tai pahviuurnan.

– Erityisen kalliita, eli yli sadan euron uurnia ei meillä ole. Kysyntää ei niille ole ollut vuosien varrella, Rauhala sanoo.

Lemmikin voi viimeistä matkaa varten kääriä esimerkiksi eläimen lempipeittoon. Rauhalan mukaan lemmikkiä tuhkaukseen saattelevat tavallisesti peitto, lelu, kortti tai kotipihan kukkanen.

Kun tuhkaus on hoidettu, jäljellä on vain uurna – ja kauniit muistot. Se, mitä lemmikin maallisille jäännöksille tehdään, on yksilöllistä. 

– Asiakkaiden kertomusten mukaan tuhkia on siroteltu yhteisille lenkkipoluille, kotipihaan, metsään ja mereen.


Lue myös:

    Uusimmat