Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomi kävi läpi mahdottomatkin uhkakuvat – presidentti Niinistö: "Eihän veteenkään hypätä katsomatta, onko siellä kivi alla"

Presidentti Niinistö tarkensi kommenttejaan eskalaation vaarasta Ukrainan sodassa 1:26
Presidentti Niinistö tarkensi kommenttejaan eskalaation vaarasta Ukrainan sodassa

Suomessa käytiin talvella 2022 läpi lukuisia erilaisia uhkaskenaarioita Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Presidentti Sauli Niinistön mukaan keskusteluissa oli esillä jopa vaihtoehto, että aseellinen joukko tulisi Suomeen rähisemään ja sotkemaan Nato-hakemusta.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi toimittajille YK:n yleiskokouksessa pitämänsä puheen jälkeen, että monien tahojen ja asiantuntijoiden kanssa käytiin läpi erilaisia teorioita, mitä saattaisi tapahtua.

– Koska sen, joka valmistautuu johonkin ikävään, on syytä valmistautua perin pohjin ja miettiä jopa valtavan epätodennäköistä mahdollisuutta.

– Siinä yhteydessä taisi eräs hyvin epätodennäköinen mahdollisuus olla, että mitä jos pieni aseellinen joukko tulisi jonnekin rähisemään, niin aiheuttaisiko se sen, että (Nato) hakemukseemme tulisi leima, jonka mukaan maa on nyt kriisissä tai peräti sotilaallisesti epähyväksyttävässä tilanteessa, Niinistö kertoi.

Niinistön kommentti liittyi hänelle esitettyyn kysymykseen toimittaja Lauri Nurmen juuri julkaistusta kirjasta Suomen salattu tie Natoon. Kirjassa Nurmi sanoo, että Ukrainan sodan syttymisen päivänä pidetyssä kokouksessa oli ollut esillä mahdollisuus, että Venäjä voisi iskeä Suomeen sotilaallisesti.

– Minusta oli valtavan luonnollista käydä läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin riskitekijät. Eihän veteenkään hypätä katsomatta, onko siellä millainen kivi heti alla, Niinistö sanoi toimittajille New Yorkissa.

Niinistöltä kysyttiin myös, miten Suomi alkoi sodan alettua valmistautua.

– En lähde kertomaan sitä, mutta siinä vaiheessa väistämättä ymmärsin sen, että puolustautuja on etenkin kybermaailmassa altavastaaja, koska se joutuu kattamaan kaiken, mutta hyökkääjän ei tarvitse kuin löytää yksi rako. Sen vuoksi aika tiiviskin pohdiskelu oli tarpeen, presidentti paljasti.

Lue myös:

    Uusimmat