Kun potilasta ei voida pelastaa, Juanita sammuttaa hengityskoneen – brittihoitaja kertoo työstään: "Joskus tuntuu, että olen osittain vastuussa"

Sairaanhoitajana Ruotsissa työskentelevä Max kertoo arjestaan koronan keskellä –"Suojavarusteiden vuoksi potilaiden inhimillinen kohtaaminen kärsii" 5:18
Sairaanhoitajana Ruotsissa työskentelevä Max kertoo arjestaan koronan keskellä – "Suojavarusteiden vuoksi potilaiden inhimillinen kohtaaminen kärsii"

Osana työtään englantilainen erikoissairaanhoitaja Juanita joutuu toisinaan sammuttamaan elämää ylläpitävät koneet. Nainen myöntää, että koronatilanne pelottaa myös hoitajia.

Joskus parhainkaan hoito ei auta. Silloin tehohoito-osaston erikoissairaanhoitaja Juanita Nittla joutuu sammuttamaan elämää ylläpitävät koneet. Lontoolaisessa sairaalassa työskentelevä Juanita on ollut 16 vuotta alalla. Hänen mukaansa työ on silti toisinaan kivuliasta, kertoo BBC.

– Joskus tuntuu, että olen osittain vastuussa jonkun kuolemasta, Juanita kuvaili haastattelussa.

BBC muistuttaa, ettei päätöstä koneiden sammuttamisesta koskaan tehdä nopeasti tai helposti, vaan se on monien tekijöiden ja pitkän harkintaprosessin summa.

"Vakuutin hänelle, ettei hänen äidillään ollut kipuja..."

Huhtikuun 2020 alussa Juanita sai tiedon, että viisikymppisen, koronavirukseen sairastuneen hoitajan hoito tulisi tuona päivänä päätökseen. Juanita joutui koronavirustilanteen vuoksi keskustelemaan asiasta naisen tyttären kanssa puhelimessa.

– Vakuutin hänelle, ettei hänen äidillään ollut kipuja, ja hän näytti siltä, että hänen olonsa on (niin mukava kuin mahdollista), Juanita kuvailee.

Hän kysyi tyttäreltä, oliko tämän äidillä kenties jotakin toiveita esimerkiksi uskonnon suhteen. Tämän jälkeen Juanita käveli naisen sairaalasängyn vierelle, veti verhot sängyn eteen ja sammutti hoitolaitteiston hälytysäänet.

Juanita asetti puhelimen naisen korvalle, jotta tytär saisi puhua tälle; muut paikalla olevat ammattilaiset hiljenivät. Potilaalle soitettiin musiikkia, jota perhe oli toivonut, ja Juanita sammutti hengityskoneen.

– Näin, että monitorin valot vilkkuivat, ja sydämen syke putosi nollaan näytöllä, Juanita kuvailee.

Tytär sai jutella äidilleen, kunnes tämä oli poissa. Juanita kertoi puhelimessa kuoleman tapahtuneen.

"Näen painajaisia"

Juanita. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Juanitan mukaan kuolevien hoitaminen on auttanut käsittelemään koronakriisiä. Ennen työvuoroja hoitajat pitelevät toisiaan kädestä ja sanovat toisilleen "pysykää turvassa".

– Huolehdimme toisistamme. Varmistamme, että kaikki käyttävät hanskoja, hengityssuojia ja henkilösuojaimia kunnolla, Juanita kuvaa.

Joutui lopulta jäämään kotiin

Vaikea tilanne on kuitenkin tullut myös uniin. Juanita on aiemmin sairastanut tuberkuloosin.

– Näen painajaisia. En saa unta. Pelkään, että saan viruksen. Kaikkia pelottaa, Juanita sanoo.

– Ihmiset sanovat, ettei minun pitäisi olla töissä, mutta käynnissä on pandemia. Olen pannut kaiken tauolle ja teen työni. Vuoroni lopussa ajattelen potilaita, jotka kuolevat hoidossani, mutta yritän lopettaa ajattelemisen, kun astun ulos sairaalasta.

Annettuaan haastattelun Juanita kuitenkin päätyi lopulta jäämään kotiin työnantajansa pyynnöstä.

Lähde: BBC.com

Lue myös:

    Uusimmat