Kun lompsa on jo valmiiksi auki: Suomalaisfirman poskettoman kallis autonavain on erikoinen korun ja kaukosäätimen välimuoto

Näin valmistuu suomalainen luksusautonavain 1:00
Näin valmistuu suomalainen luksusautonavain.

Ökyautoihin avaimia valmistava suomalaisyhtiö hakee kasvua erityisesti Kiinasta ja Yhdysvalloista, mutta luksusavaimia on myyty Suomessakin.

Ensituntuma on tanakan viipyilevä, sitten mukaan hiipii aimo annos kevytmielistä luksusta. Käpälässä kimmeltävä esine ei tosin olekaan ihan mikä tahansa muovipalikka.

Nyt puhutaan timantein ja safiirein kirjaillusta arvotavarasta, jota autonavaimeksikin saa kutsua. Tämä supisuomalainen käsityön taidonnäyte nimittäin avaa ovia ja aktivoi moottoreita siinä missä vähän vaatimattomammat virkaveljensä.

Silti käsillä on jotakin ihan muuta. Kun kuoreen on kirjailtu 34,5 karaatin edestä timantteja ja tusinan verran safiireja, voi perustellusti pohtia, miksi tällainen korun ja kaukosäätimen välimuoto on ylipäätään kehitetty.

Etenkin kun hinnaksi ilmoitetaan 500 000 dollaria, mikä sivumennen sanottuna lienee yksittäisen autonavaimen maailmanennätyshinta. Sillä rahalla saisi vaikkapa 15 keskihintaista uutta henkilöautoa.

Tai ihan käypän omistusasunnon pääkaupunkiseudulta.

Siellä missä raha liikkuu

Awain-start-up-in toimitusjohtaja Jalmari Mattila on miettinyt vastauksen valmiiksi. Puolen miljoonan taalan avain on suomalaisyrityksen käyntikortti parempiin piireihin.

Sen tuoman julkisuuden toivotaan raivaavan tilaa hieman ”edullisemmalle” avainvalikoimalle. Ja toisaalta, joissakin paikoissa silmiinpistävät vaurauden merkit vain saavat ovet sananmukaisesti aukeamaan.

Niinpä yritys aloitti liiketoimintansa niinkin kaukaisessa markkinassa kuin Dubaissa.

Varakkaiden öljysheikkien asuttamassa kuplassa löytyy rahan lisäksi vilpitöntä kiinnostusta luksukseen.

– Dubain ja Hongkongin kaltaisissa paikoissa varakkuutta esitellään aivan eri tavalla kuin täällä. Auton avain kulkee aina mukana ja siellä tällaiset ylellisyysesineet saattavat tuoda esimerkiksi paremman neuvotteluaseman, Mattila sanoo.

Ylellisyystuotteen hinta on tietenkin luksusluokkaa. Silti, vaikka asiakkaalla olisi rahaa niin että ranteet paukkuvat, myynti vaatii tiettyjä markkinaponnistuksia.

Awain on hakeutunut sinne, missä autoraha liikkuu. Kauppaa käydään superluokan luksusautoihin erikoistuneissa automyymälöissä.

– Tällä hetkellä meillä on jälleenmyyntipiste Dubaissa ja Lempäälässä sijaitsevassa Suomen johtavassa superautotalossa. Lisäksi olemme tehneet erillisen sopimuksen japanilaisen superautomerkin kanssa avaimen myymisestä lisävarusteena, Mattila paljastaa.

Kauppa käy Suomessakin

Vaikka Suomi jätettiin alun perin pois kohdemaiden joukosta, on avainkauppa käynyt täälläkin.

– Töitä on tehty kovasti. Suomessakin on myyty kymmenkunta avainta, Mattila kertoo.

Hän viittaa entisen Formula 1 -kuljettaja Mika Salon kanssa suunniteltuun nimikkosarjaan, jonka avaimet huitelevat kymppitonnin nurkilla. Niiden tykötarpeina on käytetty formulamaailman perusraaka-aineita, alumiinia ja hiilikuitua.

– Avaimet on nimetty Mika Salon suosikkiratojen Span, Monacon ja Suzukan mukaan, Mattila kertoo.

Ensi vuonna Awain aikoo laajentaa liiketoimintaa Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Tarkoituksena on panna pystyy kymmenkunta myyntipistettä.

Mutta millä eväillä ylellisyysavain asiakkaan käteen loppujen lopuksi puhutaan?

– Helpointa se on myydä, kun asiakkaan lompsa on jo valmiiksi auki; tyyliin pannaanko kirsikka kakun päälle samalla kun tutustutaan uuteen autoon, Mattila valottaa.

Lue myös:

    Uusimmat