Maailman kalleinta autonavainta valmistava suomalaisfirma kaappasi entisen F1-kuskin: "Autojen laatu ei ole aiemmin ulottunut avaimiin asti"

Näin valmistuu suomalainen luksusautonavain 1:00
Näin valmistuu suomalainen luksusautonavain.

Maailman kalleimmalla autonavaimella ihmisten tietoisuuteen ponnahtanut suomalainen Awain Oy on aloittanut yhteistyön Mika Salon kanssa.

Uutisoimme keväällä suomalaisyrityksestä, joka toi markkinoille puolen miljoonan euron hintaisen autonavaimen. Malliston huipulta löytyvässä 500 000 euron avaimessa on timantteja 34,5 karaatin arvosta ja 175 grammaa valkokultaa.

Mika Salosta yhtiön osakas ja brändilähettiläs

Awain on juuri saanut päätökseen viimeisimmän rahoituskierroksensa, jonka myötä moottoriurheilulegenda Mika Salo loikkaa yhtiön osakkaaksi ja brändilähettilääksi.

Yhteistyön myötä Awain lanseeraa myös Mika Salo Grand Prix -malliston, joka on valmistettu moottoriurheiluhenkeä huokuvista materiaaleista. Avaimen runko on titaania, ja yksityiskohtia korostetaan hiilikuituosilla. 

Kaikki kolme erikoismallia, Salon lempiratojen mukaan nimetyt Monaco, Spa ja Suzuka, maksavat 9 900 euroa kappaleelta. Kutakin mallia valmistetaan rajoitettu 20 kappaleen erä.

– Olen autofriikki myös radan ulkopuolella, ja olen onnekseni saanut ajaa elämässäni monia hienoja autoja. Olen usein ihmetellyt miksi luksusautojen avaimet näyttävät halvoilta ja ovat tehty yleensä muovista – laatu, joka autoissa on, ei ole ulottunut millään tavalla avaimiin asti, Salo kertoo Awaimen tiedotteessa.

Ensimmäisille ostajille tarjotaan mahdollisuutta kustomoida avain aidolla F1-auton osalla. Avaimen taakse on saatavissa koristelaatta, joka on tehty F1-kisassa olleen auton lautasventtiilistä.

Yhdessä avaimessa 50 tunnin työ

Uuden malliston tekeminen on vaatinut pitkää kehitystyötä Awaimen suunnittelutiimiltä. Vaikka muotokielessä on nähtävissä elementtejä nykyisestä mallistosta, on uusi Grand Prix -mallisto pitänyt rakentaa teknisesti kokonaan uusiksi.

Erilaisia versioita on tehty yli 70 kappaletta, ja muotoilutiimissä on ollut mukana niin automuotoilijoita, kellosuunnittelijoita kuin koruseppiäkin. Jokainen Awain on valmistettu Suomessa käsityönä, ja kunkin Grand Prix -malliston avaimen tuotanto edellyttää taitavilta käsityöläisiltä yli 50 tunnin työpanosta.

– On kunnia saada Mika Salon kaltainen F1-legenda mukaan tiimiimme. Uskon, että hänen kontakteistaan on paljon hyötyä yhtiömme kansainvälistymisessä, Awain Oy:n toimitusjohtaja Jalmari Mattila hehkuttaa.

Lähde: Awain

Lue myös:

    Uusimmat