Kumpi on pahempi: rasva vai sokeri? Tutkijat selvittivät

Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia haukutaan, mutta kumpi aiheuttaa enemmän riippuvuutta: rasva vai sokeri?

Kumpi on salakavalampi ainesosa herkuissa, joita syöt: rasva vai sokeri? Tämän selvitti tuore, American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus. Vastaus on ikävä sokerisia jälkiruokia rakastaville.

Herkullisen kuuloisessa kokeilussa tutkijat antoivat yli sadalle hoikalle murrosikäiselle suklaapirtelöitä vaihdellen sokerin ja rasvan määrää. Kun heidän aivojaan kuvattiin, huomattiin sokerin ja rasvan vaikuttavan eri osiin aivoja.

Runsasrasvaiset pirtelöt sytyttivät aivoissa somatosensorisia alueita sekä alueita, jotka on yhdistetty assosiatiiviseen oppimiseen. Runsassokeriset pirtelöt kuitenkin sytyttivät alueita, jotka on yhdistettu palkitsemiseen, motivaatioon ja makuaistiin. Sen vuoksi sokeri on niin riippuvuutta aiheuttavaa ja se yhdistetään vieroitusoireisiin, mutta rasvaa ei.

Kun tutkijat lisäsivät rasvan määrää pirtelöissä, aivojen aktiviteetti pysyi samana. Sokeria lisätessä palkitsemiskeskukset saivat kuitenkin vain enemmän ja enemmän stimulaatiota.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavatkin, että ruokavaliosta pitäisi karsia ensisijaisesti sokeria – jonka makeutta aivot ovat evoluution myötä oppineet himoitsemaan – pois.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat