Kuluttajille tieto sähkön alkuperästä

EU-maiden kansalaiset saavat ehkä jo parin vuoden kuluttua sähkölaskun mukana tiedot siitä, onko hänen käyttämänsä sähkö tuotettu ydinvoimalla, hiilivoimalla vai tuulivoimalla. Samalla kuluttaja saisi ehkä tietoonsa, miten paljon ja millaista jätettä syntyy sähköenergiasta, jota hän käyttää.

Energiaministerit pohtivat ensi perjantaina Luxemburgissa, mitä ylipäänsä pitäisi sisällyttää sähkölaskuihin.

Puheenjohtajamaa Tanska odottaa, että asiasta sovitaan joko nyt lokakuussa tai viimeistään 25. marraskuuta pidettävässä kokouksessa. Muutos sähkömarkkinadirektiiviin olisi tarkoitus saada voimaan vuonna 2004.

Ongelmana on päästöjen ilmoittaminen. Vielä on sovittava siitä, millä mittarilla on määriteltävä hiilidioksidipäästöjä ja millä radioaktiivista jätettä.

EU:n virkamieslähteitten mukaan energian alkuperästä ja päästöistä kertominen olisi ensisijaisesti yritysten asia, kun taas viranomaiset seuraisivat päästötasoja. Lukuja verrattaisiin ainakin kyseisen maan päästöjen keskiarvoihin.

Luxemburgissa mietitään sähkölaskujen lisäksi myös todellista ongelmaa eli sähkömarkkinoiden avaamista kilpailulle, jota on etunenässä vastustamassa Ranska. Myös maan ammattiliitot ovat järjestämässä suuria mielenosoituksia tällä viikolla.

Työntekijät pelkäävät luonnollisesti työpaikkojen menetystä, kun kilpailu kiristyy.

STT-Anne Hyvönen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja