Kuluttaja testasi: Riittääkö 20 astetta poistamaan tahrat pyykeistä?

EU haluaa, että pyykit pestään yhä kylmemmässä vedessä, mutta riittääkö 20 astetta? Energiaa säästyy myös pesemällä täysiä koneilta vajaiden sijasta, katso kuinka paljon!

Kuluttaja -lehti testasi, onko kohutusta 20 asteen kylmäpesuohjelmasta tahrojen poistajaksi.

EU:n viime vuonna voimaan tullut ekosuunnitteludirektiivi määrää, että uusissa pyykinpesukoneissa pitää olla 20 asteen pesuohjelma. Tarkoituksena on säästää sähköä, koska pesukoneet kuluttavat eniten energiaa juuri veden lämmittämisessä.

20 asteen pesu yhtä tehokas?

Kuluttaja-lehden laboratoriotesti paljastaa, että 20 asteen pesu voi olla yhtä tehokas kuin 40 asteen pesu. Esimerkiksi suklaajäätelötahrat lähtivät kaikilla koneilla 20 asteessa yhtä hyvin kuin 40 asteessa.

EU-pesu testattiin kolmesta koneesta, joista Gorenjen 20 asteen ohjelma pesi yhtä hyvin kuin 40 asteen ohjelma. Muilla kahdella koneella erot pesutuloksissa olivat pieniä.

Sähkön hinta eri lämpötiloissa

Yksi pesukerta kuluttaa:

– 20 asteen lämpötilassa 0,03 euroa, 40 asteen lämpötilassa 0,16 euroa ja 60 asteen lämpötilassa 0,22 euroa

Jos pyykkiä pesee kolme kertaa viikossa, vuoden sähkönkulutus on:

– 20 asteen lämpötilassa 4,68 euroa, 40 asteen lämpötilassa 25,05 euroa ja 60 asteen lämpötilassa 34,16 euroa.

(Sähkön hintana laskelmissa Kuluttaja käytti 0,15 euroa kWh, sisältää energian, siirron ja verot, ei kuukausimaksuja)

Yksikään testattu kone ei huuhtele pyykkiä kunnolla, joten herkkäihoisten kannattaakin harkita ylimääräisiä huuhteluita. Pesuohjelmien kestossa on myös suuret erot.

Uudesta, EU-direktiivit täyttävästä pesukoneesta ei kannata maksaa liikaa. Kuluttajan testissä 500 euron Samsung pesee vaatteet yhtä hyvin kuin huomattavsti kalliimpi, 1 600 euron Miele.

Säästä selvää rahaa

Esimerkiksi LG:n pesukoneen 60 asteen ohjelma käyttää yli 7 kertaa enemmän sähköä kuin 20 asteen ohjelma. Kuluttajan kukkaroon ero ei ole merkittävä: kolme kertaa viikossa 20 asteen pesu säästää vuodessa 20-30 euroa.

Vaikka yksittäinen kuluttaja ei saisi merkittävää energiansäästöä, voi säästö koko Euroopan tasolla olla mittava.

Älä pese vajaalla

Sähkön- ja vedenkulutusta testattiin myös vajaalla, vain 40-prosenttisesti täytetyllä koneella. 

Pese vaatteet täysillä koneilla, koska vajaatäytöllä kone kuluttaa jopa tuplasti enemmän vettä ja sähköä pyykkikiloa kohden kuin täysi kone.

Puhtainta pyykkiä saatiin Kuluttajan mukaan odotetusti 60 asteen pesussa. Testissä käytettiin pinttyneitä, standardisoituja likoja ja pesut testattiin hieno- ja kirjopesuohjelmilla.

Lue myös:

    Uusimmat