Kuluttaja testasi: Hyttyskarkotteissa kemikaali ratkaisee

Hyttysmyrkyn tarkoitus on pitää inisevät itikat matkan päässä. Tehottomilla karkotteilla ei tee mitään. Mutta mihin kannattaa kiinnittää huomiota? 

Hyttyskarkotetta valittaessa tuotemerkkiä ei kannata tuijottaa, vaan vaikuttavaa kemikaalia ja sen määrää purkissa. 

Juhannuksena mökille mukaan kannattaa pakata mahdollisimman vahvaa dietyylitoluamidi eli DEET-tuotetta, kertoo Kuluttaja-lehti. 

Kuluttaja testasi Suomessa myytäviä hyttyskarkotteita elävillä hyttysillä laboratoriossa. Testissä oli 7 iholle levitettävää hyttyskarkotetta, yksi ranneke ja 2 älypuhelinsovellusta. Karkotteiden hinnat vaihtelevat noin 7 ja 15 euron välillä.

Testin parhaassa Off!-tuotteessa on DEET-kemikaalia 25 prosenttia. Muutkin testatut DEET-aineet sijoittuivat testissä kärkeen. Jaetulle kakkossijalle kiilasi Autan, jonka tehoaine on ikaridiini. Parhaat tuotteet suojasivat hyttysiltä 3–5,5 tuntia.

Suomalaisen Bernerin hajuton Free (10 %) oli testin suurin pettymys. Itikat iskivät Freellä suojatulle iholle jo puolen tunnin jälkeen, vaikka pakkauksessa tuotteen luvataan suojaavan 4–6 tuntia.

Hyttysiä torjuva ranneke ja kaksi älypuhelinsovellusta ovat silkkaa huijausta, eivätkä torju hyttysiä lainkaan, Kuluttaja painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat