Kuluttaja: Ruokakermat rasvapommeja – mutta mitä kevytversiot sisältävätkään?

Kuluttaja-lehti selvitti, mitä ruokakermat pitävät sisällään. Kermaa jäljittelevät kevyttuotteet paljastuivat pääosin suurustetuksi vedeksi.

Erilaisia ruokakermoja on marketeissa valtava valikoima ja tarkemmin katsottuna vain osa on todellisuudessa kermoja. Kermoja jäljittelevät kevytversiot ovat rasvasekoitteita, joiden nimessä ei saa esiintyä sanaa kerma. Kuluttaja-lehti selvitti, mitä kaikkea ruokakermat ja rasvasekoitteet pitävät sisällään. Erityisesti rasvasekoitteista paljastui runsaasti erilaisia lisäaineita. Aidot ruokakermat pursuavat sen sijaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Kumpi on pahempi: rasva vai lisäaineet?

Jos haluaa vältellä liikaa rasvaa ruokavaliossaan, kannattaa siis valita ruokakermaa jäljittelevä kevyempi rasvaseos. Toisaalta tällöin maksaa myös periaatteessa tyhjästä: mitä vähemmän tuotteessa on rasvaa, sitä enemmän se sisältää pelkkää vettä.

Kuluttaja-lehdessä muistutetaan, että tuotteeseen tarvitaan melkoinen määrä lisäaineita, jotta 4 prosenttia rasvaa sisältävää, vetiseen seokseen saadaan kermamaista pehmeyttä ja täyteläisyyttä.

– Hyvin kevyet rasvaseokset ovat käytännössä suurustettua nestettä, sanoo elintarvikekehityksen professori Anu Hopia Turun yliopistosta.

Maustetut kermat suolapommeja

Kuluttaja-lehden haastattelemat elintarvikeasiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että lisäainekammon sijaan kannattaa keskittyä rasvan laatuun. Lisäaineet eivät heilauta tuotteiden terveellisyyttä suuntaan eivätkä toiseen.

– Epäterveellisyyden ja suuren lisäainemääränyhdistäminen on karkea yksinkertaistus ja vie harhaan, Hopia sanoo.

Kliinisenravitsemustieteen dosentti ja ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta suositteleekin käyttämään arkiruoanlaitossa mahdollisimman kevyitä tuotteita. Terveellisessä tuotteessa on hyvä olla kovaa rasvaa korkeintaan kolmannes tuotteen kokonaisarvosta. Huomiota kannattaa kiinnittää myös erityisesti maustettujen ruokakermojen suolapitoisuuteen. Ne ovat usein melkoisia suolapommeja.

Poimintoja Kuluttaja-lehden vertailusta

Suluissa tuotteen rasvapitoisuus:

Eniten kovaa rasvaa: Arla Ruokakerma Täyteläinen (22%), tyydyttynyttä rasvaa 15g/100g.

Eniten suolaa: Valio Ruokakerma Aura sinihomejuusto (10%), suolaa 1,4g/100g

Vähiten kovaa rasvaa: Valio Ruoka Rypsiöljystä (5%), tyydyttynyttä rasvaa 0,4g/100g

Eniten energiaa/100g: Arla Ruokakerma Täyteläinen (22%) 220 kcal, Crème Bonjour Maustettu Ruokakerma Juusto (15%) 180kcal,

Vähiten energiaa/100g: Flora Ruoka Kevyt & Paksu (4%) 55 kcal, Rainbow Kevyt Ruoka (4%) 60 kcal, Kevyt & Paksu Ruoka (Lidl) 60 kcal, Pirkka Laktoositon kasvirasvasekoite (4%) 60 kcal.

Lähde: Kuluttaja-lehti

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat