Kulttuurin harrastaminen voi pidentää elinikää enemmän kuin laihduttaminen

Parantavaa voimaa taiteesta 25:28

Ortopedi Seppo Seitsalon mukaan ei ole yhdentekevää, miltä sairaalan seinät näyttävät. Taide voi vaikuttaa positiivisesti henkiseen terveyteen ja jopa pidentää elinikää.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraili ortopedi Seppo Seitsalo sekä kuvataiteilija Melek Mazici. Mazicin akryyliväreillä maalattuja tauluja on esillä Ortonin sairaalan galleriassa Helsingissä. Seitsalon mukaan ei ole yhdentekevää, miltä sairaalan sisäseinät näyttävät.

– Kyllä se vaikuttaa oleellisesti kuntoutumiseen ja esimerkiksi leikkauspelkoihin, että onko sairaala kylmä, kalsea ja steriili vai onko se kodikas, jossa on runsaasti taidetta, Seisalo sanoi lähetyksessä.

Seitsalon mukaan taiteen vaikutusta terveyteen on tutkittu paljon. Taiteella on havaittu olevan lyhytaikaisia vaikutuksia muun muassa verenpaineeseen ja sykkeeseen.

Seitsalo kertoo, että Pohjoismaissa on tehty laajempia tutkimuksia, joissa on todettu kulttuuria harrastavan ihmisen elävän pidempään. Kulttuuria harrastavat kokivat myös itsensä verrokkiryhmää terveemmiksi.

– Yhteenvedoissa kulttuurin harrastamisen on todettu pidentävän ikää jopa 4-5 vuotta verrattuna sohvaperunoihin. Vaikutus on suurempi kuin esimerkiksi terveysliikunnalla tai laihduttamisella.

Mitä Melek Mazici kertoi taiteestaan ja sen tekemisestä? Entä mitä Seppo Seitsalo kertoi henkisen kuntoutumisen merkityksestä ortopediassa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat