Mainos

Kultaseppä vastaa: Timantit ja muut korukivet

Kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-kävijöiden kysymyksiin koskien sormuksen timantteja ja muita korukiviä.


Kysymys: Voiko vihkisormuksessa käyttää kiveä, ei siis timanttia? Haluaisin sukulaisen hiomasta kivestä sormuksen, onnistuuko se?

Vastaus: Timantti on suosituin korukivi kihla -ja vihkisormuksissa, mutta ei toki ainoa valinta. Helpoin tapa selvittää soveltuuko tämä kivi vihkisormukseen, on käydä paikallisen kultasepän luona ja kysyä tarjousta uniikki-sormuksen teettämisestä. Internetistä löydät varmasti paikallisen kultasepänliikkeen, joka toteuttaa myös uniikki-töitä.

Kysymys: Onko normaalia tai missä vika kun kun timantti (yksi viidestä) tippui vihkisormuksesta 15 avioliittovuoden jälkeen? Auttaako uuden timantin istuttaminen vai tippuuko sekin ennen pitkää?

Vastaus: Timantin istutukseen on monta eri menetelmää, ja riippuen siitä mitä tapaa on käytetty, istutuksen kestävyys vaihtelee. Käytännössä olisi hyvä, että timanttisormus käytettäisiin ns. kilometrihuollossa kultasepällä aina parin vuoden välein. Näin sormus tulisi puhdistettua ja samalla kiinnitykset voitaisiin tarkistaa.

Uuden timantin istutus sormukseesi on varmasti mahdollista. Nähtyään itse sormuksen ammattitaitoinen kultaseppä osaa kertoa tarvitseeko kiinnitystä jotenkin uusia, vai riittääkö, että hän istuttaa uuden kiven kadonneen tilalle.

Kysymys: Vihreät kivet; kestävätkö ja mitä vaihtoehtoja olisi? Erään myyjän mukaan smaragdia ei kannata missään nimessä ottaa, koska on liian pehmeä jokapäiväiseen käyttöön, toisen myyjän mukaan esteitä ei ole!

Vastaus: Kultasepän alalla yleisesti käytössä olevassa Mohsin kovuustaulukossa timantin kovuusarvoksi annetaan 10. Tallöin smaragdin arvo on 8. Smaragdin kovuus ei siis ole timantin luokkaa, mutta riippuen sormuksen mallista ja kiven koosta, myös smaragdia voi käyttää korukivenä esimerkiksi juuri vihkisormuksessa.

Kysymys: Miksi yksi iso timantti maksaa enemmän kuin vaikka kolme pientä?

Vastaus: Timanttien markkinahinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän mukaan. Koska isojen raakakiteiden löytyminen on harvinaisempaa kuin pienien, on yhden suuren timantin hinta korkeampi.

Kysymys: Minulla on paljon sormuksia, osa timanttisormuksia ja osa mistä en tiedä onko timantti vai pelkkä kivi. Miten opin katsomaan onko sormusksessa aito timantti, onko kaiverruksissa siitä tai voiko mistään ostaa sellaista vempainta joka paljastaa onko kysessä aito timantti vain pelkkä kivi?

Vastaus: Aidon timantin tunnistaminen/erottaminen paljaalla silmällä on hyvin vaikeaa, suorastaa mahdotonta. Tästä syystä, helpoin tapa saada vastaus kysymykseesi on viedä korut kultasepänliikkeeseen ja pyytää heitä tutkimaan korut esimerkiksi luupin avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.