Kuljetusyrityksen aloittama ilmastohaaste on houkutellut mukaan jo 30 yritystä – tavoitteena nollapäästöt

Kuljetusyritys Niemi aloitti ilmastohaasteen yrityksen 40-vuotispäivän kunniaksi 2:01
Tästä kuljetusyritys Niemen ilmastohaasteessa on kyse – katso uutisjuttu.

Kuljetusyritys Niemi aloitti ilmastohaasteen yrityksen 40-vuotispäivän kunniaksi.

Yritys haastaa muita yrityksiä ja kaupunkeja vähentämään päästöjään. Itse yritys tavoittelee kokonaan nollapäästöisiä kuljetusautoja vuoteen 2030 mennessä. Tähän mennessä Niemi-haasteeseen on  lähtenyt mukaan 30 yritystä ja kaupunkia.

Niemi Palvelut täytti viime vuonna 40 vuotta ja yrityksessä mietittiin, miten juhlistaa syntymäpäivää koronan keskellä.

– Halusimme tehdä jotain erilaista juhlavuotemme kunniaksi. Päätimme tehdä ilmaston hyväksi lumipallohaasteen ja odotamme siihen kaikkia yrityksiä mukaan, toteaa Niemi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Niemi

Tavoitteena nollapäästöinen kalusto

Omia päästöjään yritys on vähentänyt vuodesta 2014 alkaen ja nyt muuttoautot kulkevat biokaasulla, uusiutuvalla dieselillä ja sähköllä.

– Tällä hetkellä meillä koko kalusto toimii fossiilittomasti ja tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä olisi koko kalusto nollapäästöistä. Meiltä usein kysytään, onko tämä viherpesua. Meidän mielestämme ei ole, koska olemme jo fossiilittomia, sanoo Niemi.

Nyt jo 30 eri tahoa on ottanut haasteen vastaan ja sitoutunut vähentämään päästöjään. Mukana on monen kokoisia eri alojen yrityksiä ja useita kaupunkeja. Ja uusia ilmoittautuu mukaan jatkuvasti.

Olympiastadion aikoo hiilineutraaliksi vuonna 2024

Haasteeseen vastasi myös vastikään remontoitu Olympiastadion.

– Rakentamisen vaiheessa on huomioitu paljon energiatehokkuusasioita ja nyt on viety niitä eteenpäin. Meidän sähkö tuotetaan kotimaisella sertifioidulla vesisähköllä. Olemme ottaneet myös kaukokylmän käyttöön, listaa Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi

Stadion aikoo olla hiilineutraali ihan pian, jo vuonna 2024. Käytössä on monia keinoja: kaukolämmön päästöjen vähennys, automatiikkaa, ehkä aurinkopaneelit.

– Meillekin ne kustannukset ovat isoja, mutta kun mennään step by step eteenpäin, se kustannus ei tunnu kertarysäyksellä niin pahalta, pohtii Rautakivi. 

Yritykset myös hyötyvät päästövähennyksistä

Haasteen alullepanija uskoo, että yritykset ovat ratkaisevassa asemassa päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Päästöjen vähentäminen voi myös olla yritykselle kilpailuvaltti.

– Meillä se on näkynyt sillä lailla, että muuttojen määrät ovat nousseet 15 prosenttia edellisvuodesta, vaikka ollaan keskellä koronaa, niin kyllä se näköjään ratkaisee monenkin valinnan. Kyllä näihin päästövähennyksiin valtiovaltaakin tarvitaan, mutta ratkaisun tulevat tekemään yritykset, vakuuttaa Niemi. 

Ilmastohaaste jatkuu niin kauan kuin halukkaita mukaan tulijoita riittää.

– Emme olisi todellakaan uskoneet, että näin iso joukko lähtee mukaan. Tämä jatkuu niin kauan kuin on tulijoita ja edelläkävijäyrityksiä, koska ilmastoasiat eivät tule vähenemään, uskoo Niemi.

Lue myös:

    Uusimmat