Kukkia, kulttuuriperinteitä ja selkeitä linjoja trendikkäästi

Maailmalla on parhaillaan menossa kukkavillitys sekä pukeutumismuodissa että sisustustrendeissä. Samaa linjaa hipoo koristeellinen ja värikäs folklore-muoti. Kaikkia ei kukkien ja koristeiden paljous kuitenkaan ihastuta. Onneksi samaan aikaan trendinikkarit suosivat myös minimalismin rakastajaa. Tarjolla on runsautta sekä pelkistettyä yksinkertaisuutta - kukin voi valita mielensä mukaan.

Kukkahuuma voimistuu

Kukat ovat sisutuksen kuumin juttu tällä hetkellä - joka koossa ja kaikissa muodoissa. Kukat ovat suurinta huutoa niin sisustustekstiilien, liinavaatteiden ja pyyhkeiden kuoseissa kuin tapeteissa, esineissä ja astioissakin. Todellinen sisustusfriikki tietää myös, että kodissa tulisi olla sisustuksen värin ja tyylin mukaan valittuja oikeitakin kukkia. Orkideat, liljat ja kallat ovat erityisen sopivia viileiden pastellisävyjen värittämään herkkään ja utuiseen trendisisustukseen, jossa vallitsevat selkeät linjat. Jos joka pojalla ja tytöllä ei kuitenkaan ole varaa hankkia uusia leikkokukkia joka viikko, ei kannata kainostella tekokukkien ostoa. Nyt ovat nimittäin kangaskukat ihan yhtä muotia kuin oikeatkin.

Kukallisilla tekstiileillä ja silkkikukilla voi koristaa koko kotinsa kylpyhuoneesta lähtien. Ylilyönnin vaaraa ei pahemmin ole, kun vallalla on kukkien yliampuva paljous. Silkkikukkia ja -lehtiä voi kiinnittää neuloilla tai muutamalla pistolla ommellen esimerkiksi pöytäliinaan, verhoihin, tyynyihin tai päiväpeitteeseen. Jos ajatus jatkuvasta kukkamerestä ympärillä ei viehätä, voi ideaa hyödyntää juhlatilanteissa, kuten ristiäisten, syntymäpäivä- ja ylioppilasjuhlien koristelussa. Kaupoissa myydään myös läpikuultavia, taskullisia valmisverhoja, joiden taskuihin on tarkoitus sujauttaa kukkia, lehtiä tai vaikkapa simpukoita.

Folklore luo tunnelmaa

Kukilla somistetaan kotia nyt myös kansanperinteen hengessä. Aineksia hämmennetään eri maista ja kulttuureista vapaasti yhdistellen. Erityisesti aasialaiskulttuurit ovat toimineet innoittajina. Villasta, puuvillasta tai pellavasta kudotut tai kirjotut kirjavat tekstiilit ilahduttavat raikkailla väreillään ja ilkamoivalla etnohenkisyydellään. Kesän väripaletin heleät pinkit, violetit, siniset ja turkoosit, samoin kuin kirkas keltainen ja vihreä löytyvät myös folklore-tekstiileistä.

Tarjolla on erilaisia tyynyjä, huopia ja mattoja, joita koristavat värikkäät ja koukeroiset, nepalilaiset ja intialaiset kirjonnat. Myös intiaanikansojen ornamentiikka ja espanjalaisten runsaita kukka-aiheita sisältävät vanhat kirjonnat ovat antaneet virikkeitä folklore-tyylille. Joukosta löytyy ketjupistokirjontaa, helmikirjontaa, ristipistoa, gobeliinia, laakapistoja ja niin edelleen. Myös maamme omat kansanomaiset perinnetekstiilit ovat loistavasti yhdistettävissä folkloren runsaaseen kirjoon.

Yksinkertaisuus runsauden vastapainona

Sisustuksen maailma ei kuitenkaan ole täysin valloillaan pelkkää koreilua. Kevät-kesän kukkeat väriskaalat vaaleapunaisineen ja liiloineen ja hennot, pikkutarkasti piirretyt kasvi- ja kukkakuviot ovat markkinoilla nyt rinta rinnan suurten, pelkistettyjen ja voimakkaan väristen kuvioiden kanssa. Hippikukka elää uutta nousukautta. 70-luvun kankaat ja tapetit viehättävät tällä hetkellä niin nuoren polven kuin nostalgian tavoittelijoidenkin silmää.

Selkeät ja pelkistetyt linjat näkyvät myös huonekaluissa ja muotojen askeettisuudessa. Hyllyköt ja kirjahyllyt koostuvat vankkatekoisista, saman kokoisista, neliönmuotoisista rivistöistä. Tuolit ja ruokailuryhmät edustavat samaa henkeä. Sohvat ja nojatuolit ovat kookkaita, kulmikkaita ja yksivärisiä. Niiden värinä voi olla mikä tahansa monista vallalla olevista raikkaista muotiväreistä.

Koristetyynyjä voi kuitenkin löytyä sisustajan maun mukaan lukuisa määrä sohvalta - ja muualtakin kodista - monissa eri sävyissä: kirjottuja, röyhelöllisiä, ruudullisia, silkkisiä, pellavaisia. Muuten huoneessa on hillitysti yksityiskohtia: esimerkiksi japanilaistyyppinen sermi ja kuitupaperista valmistettu lyhtymäinen valaisin kertovat ajassamme arvostettavan nyt itämaisen runsauden ohella myös itämaista yksinkertaisuutta.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Marimekko & Isku

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja