Mainos

Kuka siivoaa hevosen jätökset kaupungissa? Poliisi tyrmää kakkapussit

Järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta eli kaduilta ja puistoista, mutta laissa ei ole mainintaa esimerkiksi hevosen lannasta.

Hevosen jätöksiin törmää Helsingin kaduilla usein suurien yleisötapahtumien aikaan. Ratsupoliisi partioi esimerkiksi jalkapallo-otteluiden yhteydessä. 

Helsingin ratsupoliisista kerrotaan, ettei jätösten korjaaminen kuulu heidän tehtäviin.

– Mitään suoraa ohjeistusta ei ole, että soittaisimme kaupungin kunnossapitoon heti kun kasa tulee, sanoo vanhempi konstaapeli Jukka Aarninsalo Helsingin ratsupoliisista.

– Usein luonto hoitaa asian muutamassa päivässä, Aarninsalo jatkaa.

Mikään laki ei siis velvoita korjaamaan hevoslantaa kaduilta. Aarninsalo arvelee, että hevosen jätöksiä ei huomioitu järjestyslaissa sen vuoksi, että hevosia on kaupungissa niin vähän.

– Kenties ajateltiin, että määrä on niin pieni, ettei se aiheuta toimenpiteitä. Toisaalta on myös tulkittu niin, etteivät hevosen jätökset ole roskaamista.

Asia on hieman moniselitteinen, sillä Helsingin kaupungilta kuitenkin kerrotaan, että: "periaatteessa aiheuttajan pitäisi siivota jäljet". Viime kädessä yleisten katujen siisteydestä on vastuussa kaupunki.

Hevosille kakkapussit?

Ratsupoliisin tulee aika ajoin palautetta kaduille jääneistä kakkakasoista. Poliisille on esimerkiksi ehdotettu, että hevosen hännän alle kiinnitettäisiin pussi, jonne uloste putoaisi partioinnin aikana.

– Tällaisia pusseja on käytössä Keski-Euroopassa vossikoissa, mutta ratsulla sellainen olisi käytännössä mahdoton. Vossikassa pussin voi kiinnittää aisoihin, mutta ratsulla ei ole paikkaa, johon pussin saisi kiinni.

Aarninsalo muistuttaa, että hevonen ulostaa partiokierroksen aikana 2-3 kertaa.

– Pussi saisi olla todella vahvaa materiaalia, että se kestäisi, ja olisihan se aika koomista, jos tulisi tilanne, jossa pitäisi lähteä vähän reippaammin liikkeelle esimerksi laukaten tai ravaten ja pussista lentelisi kakkaa.

Mutta on niitäkin, jotka suorastaan iloitsevat kun törmäävät läjiin. Aikoinaan liikkui tarina, jonka mukaan töölöläisrouvat riensivät keräämään poliisihevosten kikkareet talteen, ne kun ovat hyvää lannoitetta kukille.

Aarninsalon mukaan tarina ei ole täysin palturia.

– Kyllä ihmiset kerää sitä vieläkin varsinkin tässä Ruskeasuon alueella, missä on näitä kasvimaita. Useita kertoja on ollut niin, että henkilö kerää muovikassiin ratsastusteiltä hevosen jätöksiä. Ihan suoraan kasvimaalle se lanta on turhan vahvaa. Lannan pitäisi ensin maatua hiukan ennen kuin se on lannoitteeksi sopivaa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.