Kuka on tämä 205-senttinen suomalaispelaaja Chelseassa? Huippulupaus ollut mukana jo Mestarien liigassa: "Ei ole parempaa paikkaa maailmassa"

1:34
Tulosruutu tapasi 19-vuotiaan maalivahtilupauksen Lucas Bergströmin, joka tavoittelee unelmaansa Chelseassa.

Chelsean kokoonpanossa Mestarien liigassa tällä kaudella ollut Lucas Bergström on poikkeuksellinen maalivahti. 19-vuotias suomalaislupaus erottuu etenkin pituudellaan, jota on kertynyt 205 senttiä.

Turun Palloseurasta vajaat kolme vuotta sitten maineikkaaseen lontoolaisseuraan Chelseaan ponnistanut Lucas Bergström on kookas maalivahti.

Kaksi metriä ja viisi senttiä pitkä Bergström ottaa ulottuvana mutta hyvin liikkuvana torjujana oman rangaistusalueensa haltuun tavalla, johon kovinkaan moni muu ei pysty.

Kookkaita maalivahteja näkyy paljon Euroopan huippujoukkueissa, mutta heistä harva on yli kaksimetrinen. Isokokoisilla vahdeilla haasteena saattaa usein olla koordinaatio nopeutta vaativissa reaktiotilanteissa.

– Minä näen sen vain enemmän positiivisena asiana, että olen 205. Totta kai on juttuja, jotka voivat olla vaikeampia, se on vain elämää. Minä katson enemmän niitä positiivisia juttuja. Mulla on ulottuvuutta, ja esimerkiksi keskityksissä pääsen todella korkealle. Mun ei tarvitse aina liikkua niin paljon, koska kädet yltävät moneen paikkaan. Se on hyvä juttu, Bergström sanoo MTV Urheilulle.

Isosta koostaan huolimatta Bergströmillä on taitoa pelata palloa myös jaloillaan. Avauspelaaminen onkin yksi hänen vahvuutensa, mistä on kiittäminen Bergströmin junioriajan toisesta pelipaikasta keskikentän keskustassa.

Tänä vuonna myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen murtautunut Bergström lähti huippuseura Chelsean riveihin tammikuussa 2019 vain 16-vuotiaana. Paraisilta kotoisin oleva Pargas Idrottsföreningin kasvatti uskoo päätöksen lähteä olleen oikea.

– Ei ole aina oikea ratkaisu lähteä nuorena, mutta minulle se oli todella hyvä ratkaisu, Bergström sanoo.

Kysymys toistuu usein, eikä yhtä vastausta välttämättä ole. Bergströmin ajatusmallin siirron takana on kuitenkin helppo ymmärtää.

– Jos tulee kutsu, kannattaa mennä, koska aina voi tulla takaisin. Jos taas pelaa vuoden vielä Suomessa, ei välttämättä tule enää kutsua. Mutta ei se ole aina oikea ratkaisu lähteä. Jos katsoo esimerkiksi Naatan Skyttää, hän jäi Suomeen nuorena ja nyt hän pelaa Ranskan 2. Liguessa, Bergström jatkaa.

Skyttä siirtyi Ilveksestä Toulouseen 18-vuotiaana viime vuoden kesänä.

Oppia Mendyltä ja Kepalta

Chelseassa kesään 2024 ulottuvalla ammattilaissopimuksella pelaava Bergström on nyt ison kynnyksen äärellä.

Viimeisiä teinivuosiaan viettävä suomalaisvahti tarvitsee nyt ennen kaikkea kokemusta vyölleen, jotta kehitys maalivahtina jatkuu sellaisessa kaaressa, josta Chelseassa on parhaimmillaan visioitu.

– Seuraava iso juttu on mennä lainalle ja saada kokemusta kunnon miesten peleistä, Bergström tietää.

Kokemusta on toki tarjoutunut jo tällä kaudella Chelseassa, kun Bergström on saanut olla mukana niin Uefan Super Cupin kuin Mestarien liigan otteluiden kokoonpanoissa, edustusjoukkueen kolmantena maalivahtina.

– Oli se upea fiilis päästä penkille ja lähelle sitä, mitä oikeasti haluan tavoittaa. Sinne (kentälle) on pitkä matka vielä, pitää tehdä monta vuotta vielä kovasti duunia, Bergstöm tuumaili.

Chelsean edustusmiehistössä Bergström on päässyt imemään oppia edustusjoukkueen tähtitason maalivahdeilta Edouard Mendyltä ja Kepalta.

– Siinä oppii tosi paljon joka päivä, kun on tehnyt duunia niiden kanssa. Pitää vain kerätä informaatiota koko ajan ja joka treeneissä – miten he käyttäytyvät ja mitä he tekevät ennen peliä, treeneissä ja kentän ulkopuolella. Viimeisen kuukauden aikana on oppinut todella paljon, Bergström innostuu.

"Siellä on kaikki, mitä tarvitaan"

Länsi-Lontoon ylpeys Chelsea on luonnollisesti yksi maailman varakkaimmista ja siten myös menestyksekkäimmistä jalkapalloseuroista. Se näkyy ylitsevuotavissa resursseissa valmennuksesta ja harjoituspuitteista lähtien.

– Ei ole parempaa paikkaa maailmassa olla. Se on asia, jonka Chelsea on tehnyt hyvin. Ei pelkästään rekrytoida hyviä pelaajia, vaan seuralla on tarjota kaikki mahdollinen kentän ulkopuolella, että voi olla kentällä huippuluokkaa. Siellä on kaikki, mitä tarvitaan, Bergström ylistää.

Tällä kaudella Bergström taistelee peliajastaan Chelsean alle 23-vuotiaiden joukkueessa, joka on käytännössä seuran reservijoukkue. Myös pelit Pikkuhuuhkajissa kiinnostavat, mutta tällä hetkellä ykkösvastuun Juha Malisen ryhmässä on kantanut Aston Villan Viljami Sinisalo.

– Aina kun on isossa seurassa, pitää kilpailla paikoista. Joka treeneissä pitää näyttää, että ansaitsee pelata, Bergström tietää.

Edellisen ottelunsa Chelsean reservissä Bergström pelasi lauantaina. Hän piti nollan 2–0-voitossa Derbya vastaan.

Lucas Bergströmin Chelsea kohtaa Mestarien liigassa Malmön kotonaan keskiviikkona. Ottelu alkaa kello 22 ja on katsottavassa suorana C More Sport 2 -kanavalta sekä C Moren suoratoistopalvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja