Mainos

Kuka on Humayun Khan? – Trumpin möläytys nosti sotilaan vanhemmat USA:n vaalitaiston ytimeen

12 vuotta sitten kuolleesta yhdysvaltalaissotilaasta on tullut presidentinvaalien erikoinen pelinappula.

Kapteeni Humayun Khan on mies, jonka vanhemmat joutuivat republikaaniehdokas Donald Trumpin pilkan kohteeksi, ja nyt hän on itsekin noussut yhdysvaltalaisten huomion kohteeksi – 12 vuotta kuolemansa jälkeen.

Uutistoimisto CNN:n mukaan Khanin haudan edusta on täyttynyt viime päivien aikana muistokukista.

– Niin moni, puoluekantoja katsomatta, tuli haudalle kunnioittamaan hänen muistoaan ja hänen vanhempiansa menetystä, paikalla sunnuntaina ollut Brian Butler sanoi CNN:n mukaan.

Kuka Humayun Khan oikein oli?

Khan syntyi vuonna 1976 Arabiemiraateissa ja kaksi vuotta myöhemmin hänen pakistanilainen perheensä muutti Yhdysvaltojen Marylandiin.

Khanilla oli kaksi veljeä. Isän mukaan Humayun oli jo pienenä isänmaallinen ja erityisen kiinnostunut Thomas Jeffersonista, yhdestä Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista. 

BBC:n mukaan Humayun Khan teki ylä-asteella vapaaehtoistyötä: Hän opetti kehitysvammaisille uimataitoja. Khan opiskeli Virginian yliopistossa ja jo silloin hän liittyi armeijan reservin koulutusjoukkoihin.

Khanin lakimies isä vastusti tätä.

– Hän sanoi, että se oli järkevää. Hän halusi antaa jotakin takaisin, Khizr Khan sanoi Washington Postin haastattelussa kymmenen vuotta sitten.

Humayun Khanin suunnitelma oli jättää armeija ja opiskella lakimieheksi, ehkä isäänsä toivetta kuunnellen. Hänen suunnitelmansa kuitenkin muuttuivat syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen ja vuonna 2004 Khan lähti Irakiin.

Kuoli autopommiin

Äitienpäivänä 2004 Humayun Khanin vanhemmat kuulivat pojastaan viimeisen kerran.

– En halua sinusta sankaria. Haluan sinut takaisin turvallisesti, hänen äitinsä sanoi silloin New York Timesin mukaan. 

Poika lupasi äidilleen palata, mutta sanoi kokevansa, että oli vastuussa sotilaista eikä voinut jättää heitä.

Kuukausi myöhemmin 27-vuotias Khan oli kuollut.

CNN:n mukaan Khan näki kesäkuun 8. päivä 2004 itsemurhapommittajan armeijan tukikohdan ulkopuolella. Kapteeni Khan käski alaisensa suojaan ja pyrki itse estämään itsemurhaiskijää toteuttamasta suunnitelmiaan. 

Yhdysvaltalaismuslimien suuri hetki

Humayun vanhemmat Khizir ja Ghazala Khan puhuivat viime viikolla demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa. Puhetta tituleerattiin amerikkalaismediassa tärkeänä ja suurena hetkenä yhdysvaltalismuslimeille, joita Trump on puheenvuoroissaan mustamaalannut. 

Donald Trump, pyydät amerikkalaisia luottamaan sinuun, mutta minä kysyn sinulta, oletko edes lukenut yhdysvaltojen perustuslakia? Lainaan mielelläni sinulle omaani, Khizir Khan sanoi puheessaan ja sai valtaisat aplodit.

1:23

– Katso, niiden hautoja, jotka ovat kuolleet puolustaessaan tätä maata. Siellä on kaikkia uskontoa, sukupuolia ja syntyperiä. Sinä et ole uhrannut mitään, et ketään, Khizir Khan jatkoi.

Trump vastasi saamaansa kritiikkiin uutistoimisto ABC Newsin haastattelussa ja arveli puolestaan, ettei sotasankarin äiti Ghazala Khan sanonut mitään, koska hänelle ei ole annettu lupaa puhua.

Lausunto on herättänyt runsasti huomiota ympäri maailman, ja moni on tuominnut Trumpin puheet täysin sopimattomina ottaen huomioon, että kyseessä on äiti, joka on menettänyt poikansa Yhdysvaltojen käymän sodan takia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.