Mainos

Kuivuus tuhoaa satoa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa kärsitään täysin päinvastaisista sääongelmista kuin tulvivassa Keski-Euroopassa. Vakava kuivuus vaivaa lähes koko Yhdysvaltojen aluetta, ja satotoiveet ovat romuttuneet monin paikoin. Marylandin kuvernööri Parris Glendening on pyytänyt Yhdysvaltain maatalousministeriötä julistamaan useita osavaltion kunnista hätätilaan, jotta viljelijät saisivat valtion hätäapulainoja.

Kuivuus on tuhonnut lähes tyystin osavaltion tupakkasadon, ja maissista on mennyt kolmannes. Monin paikoin jopa lähteet ovat kuivuneet, mitä ei ole tapahtunut yli 25 vuoteen.

Maryland ei ole ongelmissaan yksin, sillä maatalousministeriö on joutunut julistamaan alueita jo yli kolmestakymmenestä Yhdysvaltain osavaltiosta hätätilaan pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi. Pahiten kuivuudesta ovat kärsineet maan koillisosan lisäksi länsiosien niin sanottu maissivyöhyke, Ohiojoen laakso sekä maan keskiosien suuren tasangot. Joillakin alueilla ei ole satanut pisaraakaan yli seitsemään viikkoon.

Metsäpalot uhkana

Koko maan maissisadon uskotaan jäävän alimmalle tasolleen sitten vuoden 1995, ja soijapapusatokin jää alle viime vuosien tason. Vehnäsato on arvioiden mukaan huonoin 30 vuoteen. Monilla alueilla karjankasvattajat ovat saaneet niin huonon rehusadon, että he joutuvat myymään osan eläimistään rehun puutteen vuoksi.

Yhdysvaltojen länsiosien ennätysmäiset metsäpalot ovat myös kuivuuden lietsomia. Oregonissa raivoava palo on polttanut jo 150 000 hehtaaria metsää, peltoa ja pensaikkoa ja tuli uhkaa yhtä länsirannikon keskeisistä voimalinjoista. Alaskassa palaa 90 000 metsähehtaaria tuhonnut palo, ja Kaliforniassa palot ovat tuhonneet lukuisia asuinrakennuksia.

Kyseessä on yksi Yhdysvaltain pahimmista metsäpalovuosista. Tuli on tuhonnut kaikkiaan jo yli kaksi miljoonaa hehtaaria maastoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.