Kuinka paljon hyvästä puhelimesta pitää maksaa? Kuluttajan testivoittoon kova kaksikko

Kuluttaja-lehti testasi 72 puhelinta, joiden hinnat vaihtelivat satasesta lähemmäs kahteen tuhanteen euroon. Testin perusteella hyviä puhelimia saa noin 400 eurolla.

Kuluttaja-lehti testasi laboratoriossa 72 puhelinmallin akunkestoa, kameraa, kuuluvutta sekä fyysistä kestävyyttä.

Testiin valittiin tuotteita laajalla hintahaitarilla. Halvin malli oli sadan euron hintainen Nokia 3.4 ja kallein 1 880 euroa maksava Samsung Galaxy Z Fold3.

Suorituskyvyltään ja käyttömukavuudeltaan useimmat testatut laitteen pärjäsivät vähintään hyvin. Akunkestoltaan testin parhaat puhelimet olivat 200–400 euroa maksavia Androideja. Kalliimmissa malleissa puhelimien muut ominaisuudet alkavat syödä akunkestoa.

Rahalla saa sen sijaan hyviä kuvia ja videoita: parhaat kamerat löytyivät Applen ja Samsungin uusimmista ja kalleimmista malleista. Maksukykyä vaativat puhelimet myös kestivät parhaiten rääkkiä eli esimerkiksi veteen upottamista ja metrin korkeudelta pudottamista.

Paras äänenlaatu löytyi Samsungin hinnakkaista puhelimista. Heikossa kentässä paras kuuluvuus oli 120 euron hintaisella Xiaomi Redmi 9C:llä, mutta testattujen puhelinten toimintaerot eivät olleet merkittäviä vaan valtaosa toimi heikolla signaalilla vähintään hyvin. Kalliiseen hintaansa nähden huonosti pärjäsivät 1 300 euroa maksava Sony Xperia 1 II sekä 1 880 euron hintainen Galaxy Z Fold3.

Parhaat älypuhelimet vuonna 2021

Testin voittoon ylsivät 1280 euroa maksava Apple iPhone 13 Pro Max sekä 900 euroa maksava Sony Xperia 5 II.

Erityisen hyvää Applen puhelimessa on kamera, näyttö, suorituskyky, käyttömukavuus, tietoturva ja yksityisyys. Huonoa oli, ettei päälle tonnilla puhelimen mukaan saanut laturia.

Sonyn luurissa näyttö, akku, suorituskyky, äänentoisto, kestävyys ja tietoturva tekivät testaajiin vaikutuksen. Sen sijaan yksityisyydeltään Sonyn puhelin osoittautui iPhonea selvästi heikommaksi. Sony Xperia 5 II on viimevuotinen malli, joka on vähitellen poistumassa kaupoista.

Jos tuhat euroa puhelimesta kirpaisee, saa halvemmallakin hyvää. Hinta-laatusuhde on kohdillaan esimerkiksi 400 euroa maksavassa OnePlus Nord 2 5G -puhelimessa, 350 euron hintaisessa Samsung Galaxy A52 -mallissa sekä 230 euron OnePlus Nord N10 5G:ssä.

OnePlus-mallit eivät sovi rähmäkäpälille, sillä ne eivät kestä upotusta veteen.

Testin tulokset voi lukea kokonaisuudessaan Kuluttaja-lehden sivuilta. Sisältö on maksumuurin takana.

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Katso video: Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy!

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat