Kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa? Tarkista ohjeistukset ennen kesän kalareissuja – tarkkana uhanalaisten lajien kanssa!

Mitä jokamiehenoikeudet sanovat kalastuksesta? Uhanalaisen kalan onkimisesta voi tulla tuhansien eurojen sakot 4:41
Nappasiko kala suorassa lähetyksessä? Mitä lupia kalastukseen vaaditaan? Katso Jaana Veitikon kalastusta koskeva haastattelu tästä.

Mihin voi tehdä nuotion? Mitä lupia tarvitaan kalareissulle? Kuinka lähellä asutusta saa marjastaa? Viiden jälkeen -ohjelmassa ongittiin ahvenia ja perehdyttiin jokamiehenoikeuksiin.

Sen takia on hyvä muistella, mitä asioita kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Luontoon.fi kertoo, että jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

Metsässä ei saa tehdä ihan mitä tahansa. Jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa saa liikkua. Tietyillä alueilla voi myös pystyttää teltan.

Mitä saa ja mitä ei saa tehdä? Tarkista videolta, kuinka jokamiehenoikeudet menivätkään 1:27

Mitä saa ja mitä ei saa tehdä? Tarkista videolta, kuinka jokamiehenoikeudet menivätkään.

Missä saa kalastaa ja mitä?

Kalastaa ja metsästää ei saa ilman asianomaisia lupia. Vaikka luvat olisivatkin kunnossa, niin ihan missä tahansa ei saa esimerkiksi onkia.

– Ei voi mennä toisen ihmisen rantalaiturille noin vain ongelle, kertoo Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Myöskään vaelluskalavesistöille tai koski- ja virtapaikkoihin ei saa mennä Vetikon mukaan. On myös vesistöjä, joissa on kalastuskielto.

Kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa?

Tarkkoja metrimääriä ei ole annettu yleiseen kiistoja aiheuttavaan tilanteeseen siitä, kuinka lähelle mökkirantaa on soveliasta tulla veneellä kalastamaan.

– Ei saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa tai häiriötä, Vetikko muistuttaa kuitenkin.

Suomessakin on uhanalaisia kalalajeja. Ole siis tarkkana, minkälaisen vonkaleen vedestä narraat. Jos kyseessä on uhanalainen kala, etkä laske sitä välittömästi takaisin veteen, voivat sakot sen pyytämisestä olla huomattavia.

– Uhanalainen järvilohi taitaa olla se kaikkein kallein. Ulkomuistista arvioisin sen olevan jonkin verran alle 8 000 euroa sen suojeluarvo, Vetikko arvioi.

Siinä tulisi kalafileelle aika paljon hintaa.

Nappasiko kala suorassa lähetyksessä? Mitä lupia kalastukseen vaaditaan? Katso Jaana Veitikon kalastusta koskeva haastattelu yltä.

Osittainen lähde: Luontoon.fi

Lue myös:

    Uusimmat