"Kroonisesta autoveroallergiasta" kärsivä suomalaismies toi Volkkarin Saksasta – valtava säästö!

6:06

”Olen jo kauan ollut pettynyt Suomen valtion ja Tullin venkoiluun EU-lainsäädännön vastaisessa autoverotuksessa.”

Pääkuvan video

Jaakko myy kamalassa kunnossa olevaa Carinaansa 51 eurolla

Kauppalehden lukija Jukka Sivonen hankki sähkötoimisen, vuosimallin 2015 Volkswagen e-Golfin Saksasta paikallisen tuttunsa avustamana. Luottomies koeajoi kaksi ehdokasta ja sopi valitun autoliikkeen kanssa käytännössä virheettömän auton kauppaehdoista.

– Tämän jälkeen siirsin 21 800 euroa liikkeen tilille. Sitten järjestettiin auton rahti Suomeen 950 euron hinnalla. Kauppakirja allekirjoitettiin 7.8.2018, ja auto oli kotipihassa rahdin kyydissä 17.8.2018, Sivonen kertoo.

Tähän mennessä muita kuluja kertyi 13 euron siirtokilvistä ja 209 euron rekisteröintikatsastuksesta.

Suomessa vastaavanlainen käytetty Volkswagen e-Golf maksaa veroineen noin 29 000–30 000 euroa. Vuonna 2015 vastaavan uuden eGolfin hinta meillä oli noin 43 000 euroa. Vielä hintaakin suurempi este hankinnalle on, että uudehkoja sähköautoja on hyvin vähän tarjolla käytettynä.

Veropäätöstä odotellessa

Sivosen auto on tällä hetkellä käytössä asianmukaisesti siirtoluvalla, eli ”tarrakilvillä”, ja veroilmoitus on tehty.

Katsastustoimipaikat ja Tulli voivat myöntää Suomeen maahantuoduille ajoneuvoille 7 päivää pidempiä siirtolupia, jos siirtoluvan hakemisen yhteydessä esitetään Verohallinnon vahvistama käyttöönottoilmoitus.

Siirtolupia, joita myönnetään käyttöönottoilmoituksen perusteella, tarvitaan esimerkiksi silloin, kun autoveroasian käsittely on kesken Verohallinnossa. Tällöin siirtolupa on voimassa 3 kuukautta.

Jos Suomessa myytäväksi tarkoitettua ajoneuvoa käytetään ajoneuvojen maahantuontia, valmistusta tai myyntiä harjoittavan yrityksen myyntitarkoituksessa tapahtuvaan koeajoon tai esittelyyn, siirtolupa on voimassa 9 kuukautta.

Noin 5 000 euron säästö

– Lopullinen autonhankintakustannus ei ole tiedossa, ennen kun saan veropäätöksen. Odotettavissa on noin 1000 euron veropäätös, jos vertaa aiemmin toteutuneita vastaavia päätöksiä verottajan autoverotaulukoihin, Sivonen arvioi.

Koko rumban päätteeksi Sivonen odottaa noin 4 000–5 000 euron säästöä jobbareiden tuomiin verrokkeihin, ja hieman suurempaa merkkiliikkeiden vaihdokkeihin verrattuna.

Pontena Sivosen autohankintaproseduuriin on pettymys suomalaiseen autoverotukseen.

– Autohankinnassani perusteena oli vähäpäästöisyys, mutta myös krooninen autoveroallergia. Olen jo kauan ollut pettynyt Suomen valtion ja Tullin venkoiluun EU-lainsäädännön vastaisessa autoverotuksessa. Oli selvää, että vanhan käyttöautoni korvaava auto tulee minulle ulkomailta ja minimiveroilla. Tarkoitan tällä sekä pienintä mahdollista hankintaveroa, että minimaalisilla käytön aikaisilla veroilla, Sivonen järkeistää autonhankintaprosessiaan.

Parhaillaan Sivonen viimeistelee kotitaloon rakentamaansa latauspistettä.

– Autoa ladataan mahdollisimman paljon omakotitalon katolla olevilla aurinkopaneeleilla, mikä vähentää käyttökuluja ja ympäristövaikutuksia entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja