Mainos

Kritiikin kannukset Johanna Venholle

Runoilija Johanna Venho saa tämän vuoden Kritiikin kannukset -palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen arvostelijain liitto yleensä nuorelle taiteilijalle, joka on tehnyt vuoden aikana merkittävän taiteellisen läpimurron.

Venho (s. 1971) on palkitsijoiden mukaan eräs nuoren polven selkeimmin joukosta erottuva ja omaäänisin runoilija, joka on runoissaan sanallistanut riipaisevaan sävyyn lapsuuden ja aikuisuuden välistä rajankäyntiä. Jos runoilija esikoiskokoelmissaan Postia Saturnukseen (WSOY, 1998) liikkui vielä intuitiivisen kokemuksen ja ilmaisun piirissä, toisessa Ilman karttaa -kokoelmassa (WSOY, 2000) ilmaisu on kypsynyt teknisesti vielä suurempaan tehoon ja on selkeästi harkitumpaa.

Kritiikin kannusten lautakunta piti Ilman karttaa -kokoelmaa yksimieleisesti vuoden taiteellisena läpimurtona. Runoilija Venhon ilmaisu on lautakunnan mielestä kypsymässä kohti täyttä tehoaan. Teemojen osalta toisessa kokoelmassa liikutaan runon minän ja toisten ihmisten välisissä kohtaamisissa ja niistä aiheutuvissa seurauksissa, rikotaan perinteisiä rooliodotuksia ja käsitellään muuten vaikeita kokemuksia kielen avulla.

Runoilijanuransa ohella Venho on työskennellyt viime vuonna runouslehti Tuli & Savun päätoimittajana ja kirjoittanut aktiivisesti kritiikkiä runoudesta sekä toiminut eri tahoilla runouden asemaa edistäen. Tämänvuotisessa palkintolautakunnassa olivat mukana kriitikot Kari Kemppainen, Rita Dahl, J.T. Laakso, Anneli Lehto, Harri Römpötti, Lars Saari ja Kirsti Vanninen.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.