Ukrainan armeija sanoo saavuttaneensa onnistumisia Bahmutin ympärillä – MTV seurasi sotaa

Venäjän puolustusvoimat: Valeri Grasimo esiintynyt ensikertaa julkisuudessa kesäkuisen Wagner-kapinan jälkeen 0:48
Video: Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovista, jota ei ole nähty julkisudessa Wagnerin kapinan jälkeen. Videon aitoutta ei maanantaina kyetty vahvistamaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 11. heinäkuuta 2023.

 

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Ukraina toivoo yksimielistä kutsua Natoon
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Keskiviikon seurannan löydät täältä.

20.09: Shoigu: Venäjä joutuisi vastaamaan rypälepommeihin samanlaisilla aseilla

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi tänään, että Venäjä joutuisi käyttämään samanlaisia aseita, jos Yhdysvallat toimittaa rypälepommeja Ukrainaan. Asiasta kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan venäläiset uutistoimistot.

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla toimittavansa Ukrainalle rypälepommeja. Yhdysvaltojen päätöstä on myös kritisoitu, koska rypäleammukset voivat aiheuttaa kärsimystä siviileille.

Shoigun siteerattiin sanoneen, että Venäjällä on hallussaan rypäleammuksia, mutta se on toistaiseksi pidättäytynyt käyttämästä niitä sotilaallisissa toimissaan.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby on perustellut ammusten lähetyspäätöstä sillä, että Venäjä käyttää jo asetta, joka kykenee aiheuttamaan laajaa tuhoa, kertoo uutiskanava CNN.

Rypälepommeissa ”tytärammukset” tai sirotteet leviävät laajemmalle alueelle kuin tavallisessa tykistöammuksessa.

19.22: Zelenskyi puhui suurelle ihmisjoukolle Vilnan keskustassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aloitti vierailunsa Naton huippukokoukseen näyttävästi puhumalla suurelle väkijoukolle Liettuan pääkaupungin Vilnan keskustassa. Ukraina tekee Natosta vahvemman, kuului Zelenskyin viesti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Videokuvien perusteella paikalla oli erittäin paljon yleisöä. Zelenskyin puhetta kuunteli lavalla myös Liettuan presidentti Gitanas Nauseda.

(STT)

18.37: Ukrainan armeija sanoo saavuttaneensa onnistumisia Bahmutin ympärillä

Erillinen jalkaväkiprikaati kertoo kukistaneensa venäläisen 83. jalkaväkiprikaatin yksiköitä Bahmutin lähellä ja vapauttaneensa yli kilometrin alueen, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainalaisprikaatin mukaan venäläisosasto tuhottiin kokonaan. Ukraina on sanonut tavoitteekseen pyrkiä saartamaan venäläisjoukot Bahmutin kaupungin sisälle valtaamalla alueita kaupungin etelä- ja pohjoislaidoilta.

Venäjä puolestaan on ilmoittanut menestyksestään idempänä Lymanin kaupungin ympäristössä.

Venäjän puolustusministeriö on sanonut, että Lymanin alueella on tuhottu M777-haupitsi vastapommitusoperaatioiden aikana.

18.25: Stoltenberg: Ukraina saa kutsun Natoon kun ehdot täyttyvät

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vahvistanut, että liittouma antaa Ukrainalle kutsun liittyä liittoon, kun liittolaiset ovat samaa mieltä ja ehdot täyttyvät.

Stoltenberg sanoi myös, että Ukrainan jäsenyysprosessi siirtyisi kaksivaiheisesta yksivaiheiseen. Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian.

17.59: Tanskan puolustusministeri: Ukrainalaisten lentäjien F-16-koulutuskeskus Romaniaan

11 maan koalitio alkaa kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjien puikkoihin Tanskassa elokuussa, kerrottiin Reutersin mukaan tiistaina. Koulutuskeskus perustetaan myös Romaniaan.

– Toivon mukaan näemme tuloksia ensi vuoden alussa, Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen sanoi toimittajille Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, jossa on parhaillaan käynnissä Nato-huippukokous.

Nato-jäsenmaihin kuuluvat Tanska ja Alankomaat ovat johtaneet kansainvälisen koalition ponnisteluja kouluttaa lentäjiä ja tukihenkilöstöä, huoltaa lentokoneita ja lopulta toimittaa F-16-koneita Ukrainaan. 

(Reuters)

Uutista on korjattu 11.7. kello 18.27: toisin kuin Reuters aiemmin kertoi, ukrainalaisten lentäjien F-16-koulutus ei ala elokuussa Romaniassa vaan Tanskassa, mutta Romaniaan perustetaan myöhemmin koulutuskeskus.

17.16: Ainakin viisi loukkaantui Hersoniin tehdyssä ohjusiskussa

Ainakin viisi ihmistä on loukkaantunut Venäjän Hersoniin tekemässä ohjusiskussa tänään iltapäivällä, kertoo alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin viestisovellus Telegramissa.

Prokudin kirjoittaa, että loukkaantuneiden joukossa oli kotinsa pihalla ollut 8-vuotias tyttö. 

Prokudinin mukaan iskut osuivat paikalliseen humanitaarisen avun keskukseen ja ainakin viiteen asuinrakennukseen

Loukkaantuneet toimitettiin sairaalahoitoon

16.14: Zelenskyi laskeutui Vilnaan

Reuters kertoi iltapäivällä neljän jälkeen Suomen aikaa, että Zelenskyi on laskeutunut Vilnaan. Paikalla pidetään parhaillaan Naton huippukokousta.

16.10: Kiovassa ilmahälytyksiä Naton huippukokouksen alkamisen jälkeen

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa oli ilmahälytyksiä pian Naton huippukokouksen alkamisen jälkeen, kertoo brittilehti Guardian.

Kaupungin viranomaiset lähettivät kolmen aikaan iltapäivällä paikallista aikaa puhelimin ilmoituksen, jossa asukkaita kehotettiin suojautumaan. 

Hälytyksen aiheutti Venäjältä Savasleykan lentotukikohdasta ilmaan noussut MIG-31-hävittäjä. Sotakone kykenee kantamaan yliääniohjusta.

Venäläishävittäjiä nousee ilmaan säännöllisesti, mutta Venäjällä on ollut tapana hyökätä Kiovaan symbolisina hetkinä tehdäkseen poliittisen ja sotilaallisen kannanoton.

15.47: Norja lisää sotilaallista tukeaan Ukrainalle

Norja lisää sotilaallista tukeaan Ukrainalle 2,5 miljardilla Norjan kruunulla eli noin 220 miljoonalla eurolla, ilmoitti maan pääministeri Jonas Gahr Støre Naton huippukokouksessa Vilnassa tiistaina.

Norjan sotilaallinen tuki Ukrainalle nousee Støren mukaan nyt 10 miljardiin Norjan kruunuun eli lähes 900 miljoonaan euroon tänä vuonna.

Taloudellisen avun lupaamisen lisäksi Norja sitoutui myös lisäämään puolustusmenojaan vähintään kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan.

Nato on vuodesta 2006 lähtien vaatinut, että sotilasliittoon kuuluvien maiden on käytettävä vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin

15.21: Venäjä ei näe minkäänlaisia edellytyksiä rauhanneuvotteluille

Venäjä ei näe minkäänlaisia edellytyksiä rauhanneuvotteluille Ukrainan kanssa sanoi Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matviyenko tiistaina Kiinan vierailullaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

14.21: Zelenskyi syyttää Natoa epävarmuudesta ja heikkoudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Natoa epävarmuudesta ja heikkoudesta Ukrainan Nato-jäsenyyden käsittelyssä. 

Hänen mukaansa on absurdia, ettei Ukrainan jäsenyydelle aiota määritellä Natossa aikataulua. Zelenskyi kommentoi asiaa muun muassa Twitterissä.

Zelenskyin mukaan Natossa ei ole ilmeisesti minkäänlaista valmiutta hyväksyä tai edes kutsua Ukrainaa puolustusliiton jäseneksi.

Zelenskyin mukaan hän aikoo kuitenkin osallistua Naton huippukokoukseen Vilnassa, koska kyse on kunnioituksesta.

(STT)

13.56: Ranska toimittaa Ukrainaan pitkän kantaman risteilyohjuksia

Ranska aikoo toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman Scalp-risteilyohjuksia, kertoo presidentti Emmanuel Macron. Hän antoi lupauksensa saapuessaan Vilnan Nato-huippukokoukseen Liettuassa.

AFP:n mukaan Kreml kommentoi Ranskan toimitusta nopeasti ja vannoi vastaavansa Ranskan ohjustoimitukseen. Naton huippukokouksella on Kremlin mukaan "vahvan venäläisvastainen luonne".

(STT)

13.46: Bild: Saksalta liki 700 miljoonan euron aseapupaketti Ukrainaan

Saksa toimittaa Ukrainaan noin 700 miljoonan euron aseapupaketin, kirjoittaa muun muassa saksalaislehti Bild.

Lehden tietojen mukaan Saksa on lähettämässä Ukrainaan muun muassa 25 Leopard 1A5 -taistelupanssarivaunua, kaksi Patriot-ilmatorjuntajärjestelmää, 40 jalkaväen Marder-taisteluajoneuvoa ja ammuksia.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi Vilnan kokouksessa, että uusi paketti "palveli Ukrainan prioriteetteja: ilmapuolustusta, panssarivaunuja, tykistöä".

Toukokuussa Saksa lupasi Ukrainalle 2,7 miljardin euron arvoisen aseapupaketin. 

Saksa on toimittanut Yhdysvaltojen jälkeen eniten aseita Ukrainalle.

Päivitetty kello 13.50: lisätty Pistoriuksen kommentit

13.18: Peskov: Naton tuominen lähemmäksi Venäjän rajoja on virhe

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Euroopan johtajat eivät näytä ymmärtävän, että Naton infrastruktuurin tuominen lähemmäksi Venäjän rajoja on virhe, kertoo uutistoimisto Reuters.

Peskov sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa myös, että sotilasliiton eteneminen Keski- ja Itä-Eurooppaan on alun perin johtanut nykyiseen kriisiin Ukrainan ympärillä.

Peskov kommentoi asiaa samaan aikaan kun Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on käynnissä Naton huippukokous. Kokous kestää huomiseen asti.

11.54: Stoltenberg: Odotan jäsenmaiden lähettävän Ukrainalle selvän viestin polusta kohti Nato-jäsenyyttä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiistaina odottavansa, että Naton jäsenmaat lähettävät Ukrainalle selvän ja positiivisen viestin polusta kohti Nato-jäsenyyttä. Tarkat muotoilut tulevat julkiseksi myöhemmin tänään.

Stoltenberg kommentoi asiaa saapuessaan Vilnan kaksipäiväiseen huippukokoukseen.

Stoltenberg kommentoi myös Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksiä.

Hän sanoi Venäjälle lähteneen selvän viestin siitä, että Naton ovi on auki. Hän sanoi myös tilanteen alleviivaavan, että Ukrainan sota oli strateginen virhe Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta.

(STT)

11.13: Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän ilmahyökkäyksen viljalaitoksiin Odessan satamassa

Ukraina on torjunut viime yönä Venäjän lennokkihyökkäyksen viljalaitoksiin eteläiseen satamaan Odessan alueella, aluekuvernööri Oleg Kiper sanoo lausunnossaan.

Alueella on kolme meriterminaalia, jotka ovat tärkeitä Moskovan ja Kiovan välisen, pian umpeutuvan viljan vientisopimuksen kannalta.

Ukrainan armeija kertoi pudottaneensa yhteensä 26 Venäjän hyökkäyslennokkia.

(STT)

9.48: Biden tapaa Zelenskyin Vilnassa keskiviikkona

Valkoinen talo kertoo, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Naton huippukokouksessa Liettuan Vilnassa huomenna.

Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kerrottiin, että Nato suunnittelee Ukrainalle sarjan uudistuksia, joiden myötä Ukraina voisi lopulta liittyä sotilasliittoon.

Yhdysvallat ei kuitenkaan anna toimille aikataulua, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi toimittajille.

(STT)

8.24: Venäjä hyökkäsi Kiovaan ennen Naton huippukokousta

Venäjä kohdisti viime yön aikana hyökkäyksen Kiovaan, Ukrainan viranomaiset kertovat. Lennokkihyökkäys aiheutti pieniä vahinkoja.

Kaikki havaitut Kiovan suuntaan liikkuvat ilmakohteet tuhottiin, Kiovan sotilashallinto sanoo sosiaalisessa mediassa.

Hyökkäys tapahtui Naton johtajien valmistautuessa huippukokoukseen, jossa keskitytään tukemaan Ukrainaa Venäjän hyökkäystä vastaan. (STT)

6.38: Zelenskyi: Ukraina on jo käytännössä Natossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi myöhään maanantaina Twitterissä julkaisemallaan videolla maan olevan hänen mielestään jo käytännössä osa sotilasliitto Natoa.

Videolla Zelenskyi perustelee, että Ukraina toimii jo nyt Naton itälaitana.

– On edelleen selvää, että Ukraina ansaitsee pääsyn liittoumaan. Ei juuri nyt – sota on meneillään, mutta tarvitsemme selkeän signaalin. Ja tarvitsemme tämän signaalin nyt, Zelenskyi sanoo videolla.

– Aseemme ovat liittouman aseita. Arvomme ovat niitä, joihin liittoumassa uskotaan. Puolustuksemme on täysin Euroopan mallin mukaista, mitä tekee siitä yhtenäisen, vapaan ja rauhanomaisen, Zelenskyi sanoo ja vaatii Vilnan huippukokoukseen osallistuvia vahvistamaan asian.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Nato-maiden huippukokous alkaa tänään Vilnassa Liettuassa ja kestää keskiviikkoon. Bloomberg väitti maanantaina Zelenskyin matkustavan itse paikan päälle, mutta presidentin tiedottaja ei ole vahvistanut asiaa. Zelenskyi on vaatinut jo aiemmin Nato-maiden kutsuvan Ukrainan liittymään Natoon. 

5.53: Bloomberg: Zelenskyi Vilnaan Naton huippukokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa Liettuaan Vilnan huippukokoukseen tapaamaan Nato-johtajia, Bloomberg väitti maanantaina nimettömiin lähteisiin vedoten.

Bloomberg kertoo Zelenskyin saapuvan Vilnaan keskiviikkona. Zelenskyin tiedottaja on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Vilnan huippukokous ajoittuu hetkeen, jolloin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa on käyty jo lähes puolitoista vuotta. Zelenskyi on pyytänyt Natolta selviä askelmerkkejä maan Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi ja toivonut jäsenyyden toteutuvan sodan päätyttyä.

5.13: Venäläisviranomainen: Turkista on tulossa päätöstensä myötä epäystävällinen maa

Turkista on tulossa epäystävällinen maa viimeaikaisten "provokatiivisten" päätöstensä myötä, sanoo Venäjän liittoneuvoston puolustus- ja turvallisuuskomitean johtaja Viktor BondarevCNN:n mukaan. Bondarev kommentoi asiaa Venäjän valtion uutistoimisto Tassille.

"Provokatiivisilla" päätöksillä Bondarev viittaa muun muassa Turkin päätökseen antaa Venäjältä vankien vaihdossa saatujen ukrainalaistaistelijoiden palata Ukrainaan. Taistelijoiden oli määrä pysyä Turkissa sodan loppuun saakka.

Bondarevin mukaan epäystävällinen päätös oli sotilasliitto Naton painostuksen tulosta.

– Tällaista käytöstä ei voi kutsua miksikään muuksi kuin selkään puukottamiseksi, sanoi Bondarev Tassille CNN:n mukaan.

Lisäksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi viikonloppuna, että Ukraina ansaitsisi Naton jäsenyyden. Venäjä kommentoi asiaa sanoen, että Ukrainan Nato-jäsenyydellä olisi erittäin kielteisiä seurauksia Euroopan turvallisuudelle.

Bondarevin mukaan Nato tarvitsee Turkkia ainoastaan Mustanmeren salmien valvomiseen ja Lähi-idän alueen vakauttamiseen tai horjuttamiseen. Turkin pitäisi Bondarevin mukaan harkita Natosta lähtemistä ja liittouman luomista Venäjän kanssa.

(STT)

5.10: Seuranta tiistain osalta alkaa

Hyvää huomenta, ja tervetuloa MTV Uutisten Ukrainan sodan seurantaan. Maanantain seurannan päivitykset näet tämän kappaleen alapuolella.

23.01: Turkki valmis ratifioimaan Ruotsin Nato-jäsenyyden

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Turkin ja Ruotsin välillä on päästy sopuun Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sitoutunut edistämään Ruotsin Nato-ratifiointia, ja jäsenhakemus toimitetaan parlamentin ratifioitavaksi, kertoo STT.

Stoltenbergin mukaan yhteistyötä on lisätty terrosisminvastaisessa työssä, ja aselähetyksiä Turkin ja Ruotsin välillä on helpotettu.

18.55: Liettuaan kohdistui kyberhyökkäysten aalto Nato-huippukokouksen aattona

Liettuaan kohdistui kyberhyökkäysten aalto Nato-huippukokouksen aattona maanantaina, kertoi maan hallitus.

– Tälläkin hetkellä maahamme kohdistuu hajautettuja palvelunestohyökkäyksiä, sanoi Liettuan kansallisen kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Liudas Alisauskas toimittajille.

Hajautetun palvelunestohyökkäyksen (DDoS) tarkoitus on hukuttaa kohde turhan internet-liikenteen tulvalla, mikä estää verkkosivua tai -palvelua toimimasta normaalisti.

Kyberhyökkäykset ovat kohdistuneet Vilnan kaupungin verkkosivuihin, muun muassa matkailuneuvontasivustoon ja joukkoliikennesovellukseen.

– Nämä ovat peruspalveluita, joiden pitää olla saatavilla vieraillemme, Alisauskas sanoi.

Keskus kertoi saaneensa sunnuntaina raportin kahdesta muusta kybervälikohtauksesta, joista toinen koski alueellisen radioaseman hakkerointia. Aseman lähetyksen keskeytti Natoa ja Ukrainaa käsittelevä disinformaatio.

18.50: Liki 8 000 ukrainalaista on hakenut kotikuntaa Suomesta

Digi- ja väestötietoviraston mukaan liki 8 000 ukrainalaista on hakenut kotikuntaa Suomesta. Kolme suurinta kaupunkia saivat eniten hakemuksia: Helsinki 615, Vantaa 430 ja Espoo 269. 

Viime vuonna Suomeen tuli sotaa pakoon lähes 47 000 ukrainalaista. Kotikunnasta on hyötyä silloin, jos aikoo jäädä Suomeen pidemmäksi aikaa.

(STT)

18.45: Bloomberg: Zelenskyi Vilnaan Naton huippukokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa Liettuaan Vilnan huippukokoukseen tapaamaan Nato-johtajia, väittää Bloomberg nimettömiin lähteisiin vedoten.

Bloomberg kertoo Volodymyr Zelenskyin saapuvan Vilnaan keskiviikkona. Zelenskyin tiedottaja on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Zelenskyi on pyytänyt Natolta selviä askelmerkkejä maan Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi ja toivonut jäsenyyden toteutuvan sodan päätyttyä.

16.18: Saksan Scholz: Israelin-tyyliset turvatakuut Ukrainalle keskusteluissa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi Reutersin mukaan maanantaina, että Yhdysvaltojen ehdotus Israelin-tyylisistä turvatakuista Ukrainalle on yksi keskusteltavista vaihtoehdoista, mutta päätökset eivät ole vielä lähellä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi CNN:lle sunnuntaina, että Washington olisi valmis tarjoamaan Ukrainalle turvaa samaan tyyliin kuin Israelille, mikä tarkoittaisi "heidän tarvitsemiaan aseita ja kapasiteettia puolustaa itseään".

(Reuters)

14.30: Kreml: Ukrainan Nato-jäsenyydellä olisi erittäin kielteisiä seurauksia Euroopan turvallisuudelle

Ukrainan Nato-jäsenyydellä olisi erittäin kielteisiä seurauksia Euroopan turvallisuudelle, Venäjä sanoo ennen Naton huippukokousta Liettuassa tällä viikolla. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan seurauksia olisi koko Euroopan turvallisuusarkkitehtuurille, joka on jo puoliksi tuhoutunut.

Peskovin mukaan jäsenyys olisi Venäjälle myös absoluuttinen vaara ja uhka.

(STT)

12.36: Ranskalaislehti väittää: Prigozhin tapasi Putinin Kremlissä

Ranskalaislehti Libération uutisoi perjantaina, että palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin olisi käynyt heinäkuun alussa Moskovassa. Lehti viittaa tietojensa perustuvan "lännen tiedustelutietohin".

Lehden mukaan Prigozhin olisi joukkoineen ollut Kremlissä Moskovassa ainakin heinäkuun 1. päivästä eteenpäin, tavannut presidentti Vladimir Putinin, kenraali Viktor Zolotovin ja Venäjän ulkomaantiedustelun päällikön Sergei Naryshkinin.

Lehden mukaan Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov oli vaitonainen aiheesta torstaina ja totesi, ettei Moskovalla ollut kapasiteettia tai tahtoa seurata Prigozhinin liikkeitä.

MTV uutisoi viime perjantaina Valko-Venäjän puolustusministeriön todenneen, ettei väitetysti Valko-Venäjälle kapinan jälkeen siirtynyt Prigozhin taikka Wagner-joukon sotilaita ole käynyt maan tarjoamassa sotilastukikohdassa. Tuolloin presidentti Aljaksandr Lukashenka oli todennut, että Prighozhin olisi palannut Pietariin.

Asiaa selvittämistä hankaloittaa se, että Prigozhin on väitetysti käyttänyt kaksoisolentoa itsestään, NY Times kertoi aiemmin.

12.09: Video: Ensimmäinen havainto Valeri Gerasimovista Wagner-kapinan jälkeen

Venäjän puolustusministeristö julkaisi viestipalvelu Telegramissa videon, jolla väitetään esiintyvän pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov. Maanantaina julkaistun videon väitetään olevan sunnuntaina käydystä kokouksesta. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Reuters. Videon aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Gerasimovia ei ole nähty julkisuudessa juhannuspäivänä epäonnistuneen Wagner-joukkojen kapinan jälkeen.

– Pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov kuunteli ilma- ja avaruusvoimien kenraalieversti Viktor Afzalovin raporttia Ukrainan neljän ballistisen kohteen tuhoamisesta, ministeriö kertoo CNN:n mukaan.

Reuters kuvailee, että videolla näkyy, miten Gerasimov kokoustaa sotilasjohdon kanssa istuen komentohuoneessa valkoisella nahkatuolilla.

Gerasimovin katoaminen julkisuudesta kasvatti huhuja Venäjän sotilasjohdon "puhdistuksista". Yksi Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin vaatimuksista joukkojen kapinassa oli Venäjän sotilasjohdon vaihtaminen sekä juuri Gerasimovin eroaminen tehtävistään.

11.53: Ukrainan varapääministeri: Ukraina tavoittelee yksimielistä Nato-kutsua

Ukrainan eurooppalaisen ja euroatlanttisen integraation varapääministeri Olga Stefanishyna kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan, että maa haluaa saada yksimielisen kutsun liittyä sotilasliitto Natoon.

– Haluamme, että kaikki 31 Nato-johtajaa vahvistaa, että Ukraina kutsutaan liittymään Natoon, Stefanishyna kertoi ukrainalaisjulkaisu European Pravdalle sunnuntaina.

Nato-maiden johtajat kokoontunvat huomenna tiistaina kaksipäiväiseen huippukokoukseen, missä keskusteluja Ukrainan mahdollisesta jäsenyydestä tultaneen käymään.

Stefanishynan mukaan ei ole vielä varmaa, osallistuuko presidentti Volodymyr Zelenskyi itse paikan päällä Vilnan huippukokoukseen.

10.38: Venäjän iskussa Etelä-Ukrainaan kuollut neljä – isku osui humanitaarisen avun toimituspaikkaan

Neljä ihmistä on kuollut Venäjän pommituksessa Orihivin kaupungissa Zaporizhzhjan alueella Etelä-Ukrainassa.

Venäjän pommitus osui humanitaarisen avun toimituspaikkaan asuinalueella, alueen kuvernööri Juri Malashko kertoi sosiaalisessa mediassa. Hän kutsui tekoa sotarikokseksi.

Iskussa kuolleet olivat 40–50-vuotiaita. (STT)

10.08: Uusi riippumaton arvio Ukrainassa kaatuneista venäläisistä: noin 47 000 kuollutta

Noin 47 000 venäläissotilasta on kuollut Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan, kertoo uusi riippumaton arvio.

Arvion tekivät riippumattomat venäläiset uutismediat Meduza ja Mediazona yhdessä venäläisen tilastotieteilijän Dmitri Kobakin kanssa. He tarkastelivat muun muassa julkaistuja muistokirjoituksia, julkisia perintöasiakirjoja ja väestötilastoja.

He arvioivat sodassa kuolleen 40 000–55 000 alle 50-vuotiasta venäläistä miestä tämän vuoden toukokuun 27. päivään mennessä. Arvion suuri marginaali johtuu tarkan arvioinnin vaikeudesta.

Lukuun on laskettu Venäjän kansalaiset eikä se sisällä Itä-Ukrainan alueita, jotka ovat Venäjän tukemina julistautuneet itsenäisiksi. Luku nousee 125 000:een, jos mukaan lasketaan sotilaat, jotka ovat haavoittuneet niin vakavasti, etteivät pysty palamaan taisteluihin.

(STT)

9.57: ISW: Ukrainan vastahyökkäys edennyt ainakin kolmella alueella

Ukraina on onnistunut etenemään Bahmutissa ja jatkamaan vastahyökkäystä Berdjanskissa ja Melitopolissa, kertoo Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) sunnuntaisessa Ukrainan sodan vaiheita käsittelevässä raportissaan.

ISW:n mukaan Venäjän puolustusministeriö sekä Kreml-mieliset sotabloggaajat kertovat ukrainalaisjoukkojen iskeneen Zaporizhzhjan länsiosissa.

Erään sotabloggaajan tietojen mukaan ukrainalaiset hyökkäävät venäläisten asemiin pienissä ryhmissä ja ovat ottaneet kohteekseen venäläisjoukkojen varastoja ja ifrastruktuuria.

9.18: Britannia: Venäjällä vaikeuksia hoitaa sotilaitaan – jopa puolet taistelukuolemista olisi voitu estää asianmukaisella ensiavulla

Venäjä kärsii lähes varmasti sotilaslääkintähuollon kriisistä, Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä.

Todennäköisesti jopa puolet venäläisten taistelukuolemista olisi voitu estää asianmukaisella ensiavulla, puolustusministeriö sanoo ja lainaa Kalashnikov-yhtiön taistelulääketieteen johtajaa.

Jos twiittiketju ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Venäläisiä on kaatunut päivittäin noin 400 lähes puolentoista vuoden ajan. Puolustusministeriön mukaan amputaatioita ja kuolemia ovat eniten aiheuttaneet erittäin hidas uhrien evakuointi ja kiristyssiteiden vääränlainen käyttö.

(STT)

7.17: Valkoinen talo puolustaa päätöstä lähettää rypälepommeja Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksesta

Yhdysvallat aikoo presidentti Joe Bidenin hyväksynnällä lähettää kiisteltyjä rypälepommeja Ukrainaan. Asiasta päätettiin viime viikon perjantaina, ja Valkoinen talo puolusti päätöstä sunnuntaina, uutisoi CNN vedoten uutisyhtiö ABC:hen.

Rypäleammuksia lähetetään osana Yhdysvaltain uutta 800 miljoonan dollarin aseapupakettia.

Päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä, sillä rypäleammukset voivat aiheuttaa kärsimystä siviileille. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet rypälepommien käytön lopettamista Ukrainassa.

CNN:n kertoo Valkoisen talon tiedottajan John Kirbyn perustelleen ammusten lähetyspäätöstä sillä, että Venäjä käyttää jo laajaan tuhoon kykenevää asetta.

Venäjä on tuominnut Yhdysvaltain päätöksen, CNN kirjoittaa. Maan Washingtonin suurlähetystöstä viestittiin sunnuntaina, että Yhdysvallat myöntää nyt tekevänsä sotarikoksia luovuttaessaan ammuksia Ukrainalle.

Yhdysvaltain laki kieltää toimittamasta sellaisia rypäleammuksia, joista suutareita on yli yksi prosentti. Pentagon vakuuttaa, että Yhdysvaltojen rypäleammukset ovat moderneja ja kelvottomien osuus niissä on alle 2,35 prosenttia.

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö arvioi aiemmin MTV Uutisille, että yksi syy rypäleammusten lähettämiseen juuri nyt on Ukrainan vastahyökkäyksen odotettua hitaampi eteneminen. Rypäleammuksista siis toivotaan hyökkäykseen uutta puhtia.

– Toinen tulkinta voi olla se, että Ukrainalta alkavat ammukset loppumaan. Perinteisiä tykinammuksia ei tuoteta samaa tahtia kuin Ukraina niitä käyttää. Yhdysvalloilla myös on rypäleammuksia paljon varastoissaan, ja tätä kautta toivotaan, että Ukraina voisi jatkaa hyökkäystään, Käihkö sanoo.

5.55: Zelenskyi tapasi Dudan, keskustelu Naton huippukokouksesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Puolan presidentti Andrzej Duda tapasivat sunnuntaina Lutskissa koillis-Ukrainassa.

– Meillä oli lyhyt mutta oleellinen keskustelu Andrzej Dudan kanssa tulevasta Naton huippukokouksesta Vilnassa. Sovimme työskentelevämme yhdessä sen eteen, että saisimme aikaan Ukrainan kannalta parhaan mahdollisen tuloksen, Zelenskyin twiittasi tapaamisen jälkeen.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Asiasta uutisoi CNN.

Naton jäsenmaat tapaavat tiistaina alkavassa huippukokouksessa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Keskusteluja tultaneen käymään ainakin Ruotsin Turkin jarruttamasta sotilasliiton jäsenyydestä, Ukrainan halusta päästä liittymään Natoon sekä liiton puolustusbudjetin kasvattamisesta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on pitänyt toistuvasti esillä sitä, että liittokunnan maiden kahden prosentin puolustusmenojen osuuden suhteessa bruttokansantuotteeseen on muututtava katosta lattiaksi.

5.00 Seuranta maanantain osalta alkaa

Lue myös:

    Uusimmat