Norja toimittaa Ukrainalle lennokkeja ja komponentteja ilmapuolustusohjusjärjestelmiin – MTV seurasi sotaa 12.7.

Nato ei valmis kutsumaan Ukrainaa jäsenekseen, tästä se kertoo – ”Varovaisempaa linjaa vetävien yli ei voi kävellä” 2:32
Nato ei valmis kutsumaan Ukrainaa jäsenekseen, tästä se kertoo – ”Varovaisempaa linjaa vetävien yli ei voi kävellä”

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 12. heinäkuuta 2023.

 

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Ukraina toivoo yksimielistä kutsua Natoon
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seurannan löydät täältä.

23.34: Venäjä näkee lännen toiminnassa paluuta kylmään sotaan – reagoi Vilnan huippukokoukseen

Venäjän ulkoministeriö totesi keskiviikkona Naton Vilnan huippukokouksen osoittavan, että läntinen liitto on palaamassa "kylmän sodan suunnitelmiin". Asiasta uutisoi Reuters.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Kreml on valmis vastaamaan uhkiin kaikilla tarvittavilla keinoilla, ja myös maan sotilasorganisaatiota ja puolustusjärjestelmää aiotaan vahvistaa.

Ministeriön mielestä Nato osoitti huippukokouksessaan "kykenemättömyyttä sopeutua maailman uuteen geopoliittiseen tilanteeseen" ja alentaa jatkuvasti voimankäytön kynnystä eskaloimalla jännitteitä.

– Vilnan huippukokouksen tulokset analysoidaan tarkasti. Ottaen huomioon Venäjän turvallisuudelle ja intresseille tunnistetut haasteet ja uhat, tulemme reagoimaan oikea-aikaisella ja sopivalla tavalla hyödyntäen kaikkia käytettävissämme olevia keinoja, ministeriön lausunnossa todettiin.

(Reuters)

21.34: Erdogan sanoo työskentelevänsä Venäjän ja Ukrainan kanssa Mustanmeren viljasopimuksen pelastamiseksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo työskentelevänsä Venäjän ja Ukrainan kanssa pelastaakseen Mustanmeren viljasopimuksen. Sen ansiosta Ukraina voi viedä viljaa ja muita maataloustuotteita maailmanmarkkinoille.

Viljasopimuksen voimassaolo päättyy 17. heinäkuuta, jollei Venäjä suostu sen jatkamiseen.

Erdoganin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kannattaa sopimuksen jatkamista. Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on Erdoganin mukaan joitakin ehdotuksia.

Sopimus on mahdollistanut sen, että Ukrainan kolmesta satamasta on pystytty kuljettamaan yli 32 tonnia viljaa ja elintarvikkeita ulkomaille.

(STT)

20.43: Zelenskyi sai Nato-kokouksesta parhaat tuliaiset G7-mailta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lämpeni lopulta myös puolustusliiton päätöksille, mutta "kutsu jäseneksi olisi ollut ihanteellinen lopputulos".

Naton huippukokouksesta jännityksellä odotettu määrittely puolustusliiton ja Ukrainan uudesta suhteesta näytti lopulta tyydyttävän molempia osapuolia. Osa ansiosta kuuluu kuitenkin johtavien Nato-maiden ja Japanin muodostamalle G7-ryhmälle, jonka Vilnassa julkistettu julkilausuma Ukrainan pitkäjänteisestä ja jatkuvasta tukemisesta oli erityisesti presidentti Volodymyr Zelenskyin mieleen.

Zelenskyi ylisti julkilausuman olevan "merkittävä turvallisuustakuiden paketti".

– Ukrainan delegaatiolla on viemisinä kotiin merkittävä turvallisuusvoitto Ukrainalle – maallemme, kansallemme ja lapsillemme, Zelenskyi muotoili vierellään muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

(STT)

17.42: Ukrainalaismedia: Useita loukkaantui räjähdyksessä Zaporizhzhjan kaupungissa

Ainakin 18 ihmistä on loukkaantunut Zaporizhzhjan kaupungissa tapahtuneessa räjähdyksessä, kirjoittaa ukrainalaismedia Suspilne. Lehden mukaan loukkaantuneiden joukossa oli kuusi lasta.

Kaupungin varapormestari Oleksandr Vlasiuk on kertonut lehdelle kuudesta loukkaantuneesta.

Räjähdyksen alkuperää ei ole virallisesti vahvistettu, mutta paikalliset tiedotusvälineet ovat kertoneet löytäneensä pudonneen venäläislennokin jäänteitä yhdestä kaupungin puistoista.

Aiemmin tänään Ukrainan ilmavoimat ilmoitti ampuneensa alas 11 venäläistä lennokkia 15:stä, jotka oli laukaistu yön aikana. Venäjän on sanottu laukaisseen Ukrainaan Iranissa valmistettuja Shahed-lennokkeja Kurskin läheltä, kirjoittaa The Kyiv Independent.

14.59: Norja toimittaa Ukrainalle lennokkeja ja komponentteja ilmapuolustusohjusjärjestelmiin

orja kertoi keskiviikkona toimittavansa Ukrainalle lennokkeja ja komponentteja ilmapuolustusohjusjärjestelmiin.

Tiistaina Norja ilmoitti lisäävänsä Ukrainalle antamaansa sotilaallista apua tänä vuonna ja lisäävänsä toimituksia 2,5 miljardin norjan kruunun eli noin 200 miljoonan euron edestä. Norjan sotilaallinen tuki Ukrainalle on nyt yhteensä noin 10 miljardia norjan kruunua eli lähes 900 miljoonaa euroa.

Norjan puolustusministeri Björn Arild Gram tarkensi keskiviikkona, että Norja lähettää 1  000 Black Hornet -nimistä nanolennokkia. Kyse on pienistä lennokeista, jotka on suunniteltu avuksi tiedustelutehtäviin.

Norja lähettää Ukrainaan myös NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän komponentteja. Lisäksi maa lahjoittaa kymmeniä tuhansia ruoka-annoksia.

Lähde: STT

12.53: EU:n von der Leyen: Ukrainan uudistusten tahti on ollut vaikuttava

EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leynenin mukaan EU-jäsenyyteen tähtäävä Ukraina on toteuttanut vaadittavia uudistuksia vaikuttavan nopeasti. 

Von der Leyen sanoo olevansa vakuuttunut siitä, että Ukraina pääsee pian määränpäähänsä, jos uudistusten tahti jatkuu nykyisenä.

Von der Leyen kommentoi asiaa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, missä EU osallistuu Naton huippukokoukseen puolustusliiton kumppanin ominaisuudessa.

Von der Leyen arvioi EU-jäsenyyden edellytyksenä olevien toimien muun muassa korruptiota vastaan tasoittavan Ukrainan tietä myös matkalla kohti kaivattua Nato-jäsenyyttä.

(STT)

9.39: BBC: Venäjän entinen laivaston komentaja ammuttiin lenkillä Krasnodarissa

Entinen venäläinen sukellusveneen kapteeni, joka työskenteli upseerina, on ammuttu kuoliaaksi lenkkeillessään Etelä-Venäjän Krasnodarissa, kertoo BBC.

Useat venäläiset tiedotusvälineet spekuloivat, että Stanislav Rzhitskyn, 42, liikkumista olisi voitu seurata hänen Strava-kuntosovelluksen profiilinsa kautta.

Venäläiset tutkijat kertovat pidättäneensä miehen surmaan liittyen.

9.03: Venäjän sotilasjohdon huhutaan vaihtuneen – Pekka Toveri: Puolustusministerin korvaaminen olisi "viimeinen häpäisy Putinille"

Venäläinen Moscow Times -lehti väittää, että Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov on siirretty syrjään Ukrainassa käytävän hyökkäyssodan johdosta. Lehti viittaa sotaa kannattavien Telegram-tilien tietoihin.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri muistuttaa, että virallisesti muutoksia Venäjän sotilasjohdossa ei ole tapahtunut palkkasotilasyhtiö Wagnerin "juhannuskapinan" jälkeen.

– Paljon on ollut esimerkiksi viitteitä, että kenraali (Sergei) Surovikin olisi pidätetty sen takia, että hän olisi tukenut (Jevgeni) Prigozhinia, muttei siitäkään ole virallista tietoa annettu missään tapauksessa, hän sanoo.

– Virallisesti kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.

Moscow Timesin mukaan hyökkäyssodan johdon sen sijaan ottaisi käsiinsä kenraalieversti Mihail Teplinski, joka on toiminut Venäjän ilmavoimien komentajana viime vuoden kesäkuusta lähtien.

– Pitää muistaa, että tämän erikoisoperaation johdossa on ollut aika monta kenraalia kääntymässä, Gerasimov taisi olla neljäs komentaja, joka sinne asetettiin, hän sanoo. 

Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri? 8:00
Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa? Katso Pekka Toverin koko haastattelu.

8.57: Lähteet: Ukraina on tappanut venäläiskenraalin Storm Shadow -ohjuksella

Ukraina on väitetysti tappanut ohjusiskulla Venäjän eteläisen sotilaspiirin apulaiskomentajan, kenraaliluutnantti Oleg Tsokovin.

Iskusta kertovat sekä venäläiset sotabloggaajat että ukrainalaislähteet, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Väitteiden mukaan Ukraina teki iskun brittiläisellä Storm Shadow -ohjuksella, joita Ukraina on käyttänyt menestyksekkäästi tämän vuoden aikana strategisiin täsmäiskuihin.

Alustavien tietojen mukaan Tsokov oli iskun aikaan Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueen Berdianskin kaupungissa. Ohjusisku tehtiin väitetysti paikalliseen hotelliin.

8.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 510 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 510 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän panssariajoneuvoa, 17 tykkiä, kaksi raketinheitintä ja panssarivaunun.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.07: Venäjä iski droneilla Kiovaan toisena yönä peräkkäin

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä iski droneilla Kiovaan ja sen alueelle toisena iltana peräkkäin, uutisoi The Guardian.

Ukrainan armeijan mukaan se sai ammuttua alas kaikki dronet. Tuhoista tai loukkaantumisista ei ole Ukrainan mukaan tietoa.  

– Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 504. päivä. Vihollinen aloitti uuden ilmahyökkäyksen pääkaupunkiin, Kiovan sotilashallinnon päällikkö Serhii Popko sanoi Telegram-viestisovelluksessa.

Reutersin mukaan silminnäkijät Kiovassa kuulivat räjähdyksiä.

Edellisyönä Venäjä laukaisi yhteensä 28 dronea Kiovaan ja Odessan satamaan.

5.46: The Kyiv Independent: Venäjä iski Sumyn alueelle 225 kertaa yhden päivän aikana

The Kyiv Independent uutisoi Venäjän armeija pommittaneen tiistaina kahdeksaa Sumyn alueen rajalla sijaitsevaa paikkakuntaa aiheuttaen 225 räjähdystä.

Venäjän joukot iskivät Bilopillian, Esmanin, Khotinin, Krasnopillian, Velyka Pisarivkan, Hlukhivin, Druzhbivin ja Shalyhynen yhteisöihin.

Krasnopilliassa pommitukset tappoivat karjaa ja vahingoittivat siviilirakennuksia. Khotinissa sähkölinja vaurioitui pommituksen seurauksena.

Venäjän joukot iskivät alueelle miinoilla, kranaatinheittimillä, kranaatinheittimillä, raketinheittimillä ja helikoptereista ammutuilla ohjaamattomissa ilmaohjuksilla.

Sumyn alueen hallinto ilmoitti, ettei siviilejä loukkaantunut tai kuollut.

Venäjän armeija on pommittanut Sumyn aluetta päivittäin huhtikuusta 2022 lähtien, jolloin Ukrainan joukot vapauttivat joitakin alueen miehitettyjä alueita. Alueella on yhteinen raja Venäjän kanssa pohjoisessa, ja se on edelleen jatkuvan pommituksen kohteena.

5.17: Seuranta keskiviikon osalta alkaa

Hyvää huomenta, ja tervetuloa MTV Uutisten Ukrainan sodan seurantaan. Tiistain seurannan päivitykset näet tämän kappaleen alapuolella.

20.09: Shoigu: Venäjä joutuisi vastaamaan rypälepommeihin samanlaisilla aseilla

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi tänään, että Venäjä joutuisi käyttämään samanlaisia aseita, jos Yhdysvallat toimittaa rypälepommeja Ukrainaan. Asiasta kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan venäläiset uutistoimistot.

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla toimittavansa Ukrainalle rypälepommeja. Yhdysvaltojen päätöstä on myös kritisoitu, koska rypäleammukset voivat aiheuttaa kärsimystä siviileille.

Shoigun siteerattiin sanoneen, että Venäjällä on hallussaan rypäleammuksia, mutta se on toistaiseksi pidättäytynyt käyttämästä niitä sotilaallisissa toimissaan.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby on perustellut ammusten lähetyspäätöstä sillä, että Venäjä käyttää jo asetta, joka kykenee aiheuttamaan laajaa tuhoa, kertoo uutiskanava CNN.

Rypälepommeissa ”tytärammukset” tai sirotteet leviävät laajemmalle alueelle kuin tavallisessa tykistöammuksessa.

19.22: Zelenskyi puhui suurelle ihmisjoukolle Vilnan keskustassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aloitti vierailunsa Naton huippukokoukseen näyttävästi puhumalla suurelle väkijoukolle Liettuan pääkaupungin Vilnan keskustassa. Ukraina tekee Natosta vahvemman, kuului Zelenskyin viesti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Videokuvien perusteella paikalla oli erittäin paljon yleisöä. Zelenskyin puhetta kuunteli lavalla myös Liettuan presidentti Gitanas Nauseda.

(STT)

18.37: Ukrainan armeija sanoo saavuttaneensa onnistumisia Bahmutin ympärillä

Erillinen jalkaväkiprikaati kertoo kukistaneensa venäläisen 83. jalkaväkiprikaatin yksiköitä Bahmutin lähellä ja vapauttaneensa yli kilometrin alueen, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainalaisprikaatin mukaan venäläisosasto tuhottiin kokonaan. Ukraina on sanonut tavoitteekseen pyrkiä saartamaan venäläisjoukot Bahmutin kaupungin sisälle valtaamalla alueita kaupungin etelä- ja pohjoislaidoilta.

Venäjä puolestaan on ilmoittanut menestyksestään idempänä Lymanin kaupungin ympäristössä.

Venäjän puolustusministeriö on sanonut, että Lymanin alueella on tuhottu M777-haupitsi vastapommitusoperaatioiden aikana.

18.25: Stoltenberg: Ukraina saa kutsun Natoon kun ehdot täyttyvät

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vahvistanut, että liittouma antaa Ukrainalle kutsun liittyä liittoon, kun liittolaiset ovat samaa mieltä ja ehdot täyttyvät.

Stoltenberg sanoi myös, että Ukrainan jäsenyysprosessi siirtyisi kaksivaiheisesta yksivaiheiseen. Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat