Erdogan: Ukraina ansaitsisi Nato-jäsenyyden

Ukraina ansaitsisi sotilasliitto Naton jäsenyyden, sanoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Erdoganin mukaan Ukrainan tulisi myös aloittaa rauhanneuvottelut Venäjän kanssa uudelleen.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Ukraina ansaitsisi Naton jäsenyyttä, sanoi Erdogan lehdistötilaisuudessa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi presidentti Erdoganin myöhään perjantaina Istanbulissa.

– Olin iloinen kuultuani, että presidentti (Erdogan) sanoi Ukrainan ansaitsevan Naton jäsenyyden, sanoi Zelenskyi tapaamisen jälkeen samassa lehdistötilaisuudessa Erdoganin kanssa.

Erdogan sanoi myös, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin on elokuussa määrä vierailla Turkissa. Vierailu olisi ensimmäinen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022.

Erdoganin mukaan Putinin kanssa olisi vierailun aikana tarkoitus keskustella ainakin vankien vaihdosta.

Erdogan on pyrkinyt olemaan neutraali Ukrainan ja Venäjän välillä. Turkki on samanaikaisesti ylläpitänyt kauppasuhteita Venäjään sekä toimittanut Ukrainalle sotatarvikkeita.

Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyntä vielä avoin

Aiemmin perjantaina Erdogan jätti avoimeksi mahdollisuuden tukea Ruotsin Nato-jäsenyyttä televisioiduissa kommenteissaan.

Erdogan sanoi, että Turkki "tekee parhaan päätöksen, olipa se mikä tahansa" Naton huippukokouksessa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Huippukokous järjestetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona.

Ruotsi ja moni Naton jäsenmaista on tähdännyt siihen, että Ruotsi hyväksytään liittouman jäseneksi Vilnan kokouksessa.

Ukrainan Zelenskyi sanoi aiemmin, että Naton päättämättömyys Ruotsin ja Ukrainan jäsenyyshakemusten suhteen uhkaa liittouman vahvuutta ja maailmanlaajuista turvallisuutta.

Zelenskyi on viime päivien aikana vieraillut myös Bulgariassa, Tshekissä ja Slovakiassa.

Lue myös:

    Uusimmat