Zelenskyi kiittää georgialaisia Ukrainan lippujen liehuttamisesta – MTV seurasi Ukrainan sotaa 8.3.

Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan 1:02
Ukraina jakoi videomateriaalia Bahmutista – Wagner-sotilaiden pako tallentui kameraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 8. maaliskuuta 2023.

  • YK:n pääsihteeri Guterres vierailee tänään Ukrainassa
  • Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus Bahmutin pohjoispuolella pitää taas
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päätetty. Voit lukea torstain 9.3.2023 tapahtumista tästä

23.59: Zelenskyi kiitti georgialaisia Ukrainan lipun esillä pitämisestä 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on illan lausunnossaan kiittänyt georgialaisia Ukrainan lippujen pitämisestä esillä ja Ukrainan kansallislaulun soittamisesta pääkaupunki Tbilisissä. Zelenskyin mukaan ei ole sellaista ukrainalaista, joka ei toivoisi demokraattista ja eurooppalaista menestystä Georgialle.

Georgiassa on vastustettu laajoissa mielenosoituksissa kiistanalaista lakiesitystä, jolla eri tahoja pyrittäisiin Venäjän vastaavan lain tavoin nimeämään ulkomaisiksi agenteiksi. Lakiesitys sai alustavasti tiistaina tukea Georgian parlamentissa, mutta maan presidentti on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen sen voimaantulon.

Keskiviikkona kaduilla oli kymmeniätuhansia mielenosoittajia, ja poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoituksen hajottamiseksi. Oppositiopoliitikko Nika Melia on kehottanut georgialaisia kokoontumaan joka iltapäivä.

Mielenosoittajat ovat heiluttaneet EU:n lippuja. Zelenskyi sanoi lausunnossaan, että Ukraina haluaa EU:hun ja tulee pääsemään siihen. Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa myös Georgian ja Moldovan osaksi unionia.

–  Kaikki Euroopan vapaat kansat ansaitsevat tämän, hän painotti.

Georgia haki EU-jäsenyyttä yhdessä Ukrainan ja Moldovan kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Kesäkuussa EU-johtajat antoivat Ukrainalle ja Moldovalle virallisen ehdokasmaan statuksen, mutta Georgian on ensin toteutettava uudistuksia. Sekä Naton että EU:n jäsenyydellä on kyselyiden perusteella vankka tuki georgialaisten keskuudessa.

Yhdysvallat on vedonnut Georgian hallitukseen rauhanomaisten mielenosoitusten sallimiseksi. Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi maan tukevan georgialaisia.

20.14: Venäjä tuskin etenee merkittävästi Ukrainassa tänä vuonna, uskoo Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja

Venäjän joukot tuskin pystyvät etenemään merkittävästi Ukrainassa tänä vuonna, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines. Hän puhui asiasta keskiviikkona senaatin istunnossa.

Hainesin mukaan Venäjä ei todennäköisesti pysty pitämään yllä tämänhetkistä taistelutasoa eikä tekemään merkittäviä aluevaltauksia Ukrainassa tänä vuonna.

Hän arvioi, että Venäjän armeijan on vaikea toipua suurista takaiskuista taistelukentällä ja siksi se luultavasti keskittyy hallinnassaan olevien alueiden puolustamiseen.

Hainesin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin luultavasti uskoo sodan pitkittämisen olevan etujensa mukaista. Putin on valmistautunut sotimaan Ukrainassa vielä vuosia pitäen välillä taukoja taisteluista, Haines sanoi.

19.46: Puolan presidentti kehottaa antamaan ukrainalaisille hävittäjälentäjille F-16-koulutusta

Puolan presidentti Andrzej Duda kehottaa kouluttamaan ukrainalaislentäjiä lentämään F-16-hävittäjillä. Duda kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Duda piti koulutusta välttämättömänä ja sanoi uskovansa, että Ukraina haluaa tulevaisuudessa täyttää Naton standardit ja käyttää näin ollen F-16-hävittäjiä.

18.39: Ukrainan puolustusministeri: Tarvitsemme miljoona tykistöammusta

Ukraina tarvitsee miljoona tykistöammusta mahdollisimman pian torjuakseen venäläisjoukkoja ja aloittaakseen vastahyökkäyksen, sanoi maan puolustusministeri Oleksii Reznikov toimittajille ennen EU:n puolustusministerien kokousta Tukholmassa.

Reznikov sanoi tukevansa Viron ehdotusta, jonka mukaan EU-maat voisivat yhdessä varmistaa nämä ammukset. Ammukset maksaisivat Reznikovin mukaan noin 4 miljardia euroa. Ukraina tarvitsee hänen mukaansa noin sata tuhatta ammusta kuukaudessa.

Puolustusministeri sanoi myös, että ilmapuolustusjärjestelmät, panssarivaunut ja ampumatarvikkeet ovat ensisijaisia asioita, joista hän keskustelee EU:n puolustusministerien kanssa keskiviikon kokouksessa.

Asiasta kertoi uutiskanava CNN.

16.20: YK:n Guterres: Ukrainan viljanvientisopimuksen jatko on kriittisen tärkeää

Ukrainassa Kiovassa vieraileva YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on painottanut, että ukrainalaisen viljan viennin mahdollistavan sopimuksen jatkaminen on kriittisen tärkeää. Viljankuljetukset Mustanmeren kautta salliva sopimus on nykyisellään voimassa maaliskuun 18. päivään asti.

Guterres on ottanut vierailullaan kantaa myös venäläiseen videoon, jossa ilmeisesti teloitetaan aseeton ukrainalaissotilas. YK:n alustavan arvion mukaan video on aito. Guterresin mukaan se on traaginen muistutus siitä, että sodan lakeja on noudatettava tiukasti.

13.54: Stoltenberg: Bahmutin puolustus saattaa kaatua tulevina päivinä

Bahmutin kaupungin puolustus saattaa kaatua tulevina päivinä, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Kiivaat taistelut Itä-Ukrainan Bahmutissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo viikkokausia.

13.33: Putin: Venäjä kohtaa jälleen kerran suoranaisia uhkia ”turvallisuuteensa ja suvereniteettiinsa”

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti tämän päiväisessä naistenpäivän puheessaan väitteensä siitä, että Venäjä kohtaa jälleen kerran suoranaisia uhkia ”turvallisuuteensa ja suvereniteettiinsa”. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Putin puhui kansainvälisen naistenpäivän tilaisuudessa Kremlissä. Puheessaan Putin kehui myös niitä, jotka ovat valmiita "suojelemaan kansaa ja valtiomme tulevaisuutta".

Putin palkitsi myös naisia. Palkittujen joukossa oli muun muassa Donbassissa Itä-Ukrainassa palvelleita naislääkäreitä ja lääkintätyöntekijöitä.

12.15: Venäjä teki yli 100 hyökkäystä yhdessä päivässä

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän hyökkäykset Bahmutissa jatkuvat. Ukraina kuvailee Venäjän hyökkäyksiä epäonnistuneiksi ja Venäjän tappioita raskaiksi.

Armeijan mukaan Venäjä teki hyökkäyksiä useissa asutuskeskuksissa Bahmutin länsipuolella. Palkka-armeija Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin väitti tänään, että se hallitsee koko itäistä osaa Bahmutista. Ukraina ei ole kommentoinut väitettä.

Ukrainan armeijan mukaan se torjui yli 100 vihollisen hyökkäystä Donetskin alueella tiistaina.

11.59: YK kommentoi väitettyä sotavangin telotusvideota

YK on kommentoinut sosiaalisessa mediassa kiertänyttä videota, jossa väitetysti tapetaan ukrainalainen sotavanki. Vanki ammutaan automaattiaseilla sen jälkeen, kun hän sanoo "Slava Ukraini, kunniaa Ukrainalle".

– Olemme tietoisia videosta. Alustavan tutkimuksen mukaan, uskomme, että video voi olla aito, YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Venäjän hyökkäyksen jälkeen olemme dokumentoineet lukuisia kansainvälisen ihmisoikeuslain rikkomuksia niin Venäjän kuin Ukrainankin taholta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että murhaajat tulee löytää. Ukrainan armeija nimesi kuolleen sotilaan Tymofiy Mykolayovych Shaduraksi.

Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat" 0:59
Karu videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta leviää – Zelenskyi vannoo: "Löydämme murhaajat"

10.31: Ukrainan puolustusministeri: Nord Stream -sabotaasi ei ole Ukrainan tekosia 

Ukraina ei sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin Itämerellä viime syksynä, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoitti tiistaina, että kaasuputkien räjäytyksistä saattoi olla vastuussa ukrainalaismielinen ryhmä.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole löydetty todisteita siitä, että Ukrainan presidentti tai sotilasjohto olisi vastuussa operaatiosta. Tiedustelutiedot viittaavat sen sijaan siihen, että iskun takana voisivat olla muut Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajat.

Ukrainan puolustusministerin lausunnosta kertoo uutistoimisto AFP.

10.20: Viro vaatii nopeita toimia ammustoimitusten vauhdittamiseksi

Viro vaatii, että Euroopan unionin maiden on nopeasti päätettävä uusista varoista, joilla hankitaan lisää ammuksia Ukrainalle.

– Kun tuomme uutta rahaa, se myös nostaa teollisuuden kapasiteettia. Ja sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa, että Euroopan teollisuus kykenee tuottamaan enemmän ammuksia, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur sanoi.

EU:n puolustusministerit ovat koolla Tukholmassa. Tarkoituksena on etenkin vauhdittaa 155 millisiä ammuksia Ukrainalle.

Ukraina tarvitsisi kyseisiä ammuksia tykistöllensä.

8.48: Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa Ukrainassa, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa on kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet. Prigozhin kommentoi Ukrainan itäosassa sijaitsevan kaupungin tilannetta lehdistöpalvelunsa julkaisemassa ääniviestissä.

Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia. Bahmutia ei pidetä itsessään strategisesti merkittävänä, mutta kaupungista on tieyhteydet tiheästi asutettuihin teollisuuskaupunkeihin Kramatorskiin ja Slovianskiin.

8.15: Von der Leyen: Venäjän uhkauksia ei hyväksytä

Kanadan parlamentille tiistaina puhunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, ettei Eurooppa koskaan hyväksyisi Venäjän uhkauksia unionin turvallisuudelle.

– Emme koskaan hyväksy sitä, että sotilaallinen voima imperiumifantasioineen vierittää tankkinsa kansainvälisen rajan yli, hän lausui.

Von der Leyen myös kehotti jatkamaan sotilaallista apua ja vaati Venäjää "maksajaksi" hyökkäysrikoksestaan. EU-komission puheenjohtaja ehdotti marraskuussa erityistuomioistuin juuri hyökkäysrikoksen vuoksi.

8.00: Ukrainan armeijan ylin kenraali puhui Bahmutin tilanteesta liittolaisten kanssa 

Ukrainan armeijan ylin kenraali Valerii Zaluzhnyi on keskustellut Bahmutin tilanteesta Yhdysvaltojen ja Naton sotilasjohtajien kanssa, Zaluzhnyi kertoo Telegramissa.

– Ensinnäkin informoin heitä tilanteesta taistelukentällä. Keskityin itäiselle suunnalle mahdollisimman tarkasti. Erityisesti tilanteeseen Bahmutissa, Zaluzhnyi kirjoitti.

– Keskustelimme sotilasavun toimittamisesta, mukaan lukien aseet ja ammukset. Ilmatorjunnan vahvistaminen ja pitkän kantaman aseiden tarjoaminen on yhä kriittistä.

5.36: Zelenskyi: Venäjän joukoilla olisi avoin tie Bahmutin valloittamisen jälkeen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa, että Venäjän joukoilla olisi "avoin tie" avainkaupunkien valloittamiseen, jos ne saisivat Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin haltuunsa. Zelenskyi kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Pienestä Bahmutin kaupungista on taisteltu raskaasti jo useita kuukausia.

– Tämä on meille taktista. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat edetä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, Slovjanskiin, se olisi venäläisille avoin tie Ukrainan muihin kaupunkeihin Donetskin suunnalla, Zelenskyi sanoi.

– Tästä syystä miehemme pysyvät siellä.

5.20: YK:n pääsihteeri Ukrainaan jo kolmatta kertaa sodan aikana

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa tänään Ukrainaan. Kyseessä on jo kolmas kerta kun Guterres käy Ukrainassa viime vuoden helmikuussa alkaneen Ukrainan sodan jälkeen.

Guterres tapaa Kiovassa muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, jonka kanssa hänen on määrä keskustella muun muassa ukrainalaisten maataloustuotteiden viennin Mustanmeren satamien kautta mahdollistavan viljasopimuksen jatkamisesta.

Tiistai 7.3.

21.56: Venäjä: Ukrainasta palautettu 90 sotavankia

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainasta on palautettu 90 venäläistä sotavankia Venäjälle neuvottelujen jälkeen. Asiasta kertoi uutistoimisto RIA.

19.34: Puola on lähettämässä Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -panssarivaunua

Puola on lähettämässä Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -panssarivaunua tällä viikolla. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan maan puolustusministeri Mariusz Blaszczak tänään tiistaina.

Puolustusministeri sanoi olevansa valmis rakentamaan myös huoltokeskuksen Ukrainaan lähetetyille Leopard -vaunuille.

Lue myös:

    Uusimmat