Bloomberg: Zelenskyi Vilnaan Naton huippukokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa Liettuaan Vilnan huippukokoukseen tapaamaan Nato-johtajia, väittää Bloomberg nimettömiin lähteisiin vedoten.

Bloomberg kertoo Volodymyr Zelenskyin saapuvan Vilnaan keskiviikkona. Zelenskyin tiedottaja on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Vilnan huippukokous ajoittuu hetkeen, jolloin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa on käyty jo lähes puolitoista vuotta. Zelenskyi on pyytänyt Natolta selviä askelmerkkejä maan Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi ja toivonut jäsenyyden toteutuvan sodan päätyttyä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Ukraina ei tällä hetkellä ole valmis Nato-jäsenyyteen, koska liittouman 5. artiklan turvatakuut voisivat nykytilanteessa vetää sen sotaan Venäjää vastaan.

Huippukokouksessa pyritään osoittamaan Ukrainalle polku, jota pitkin sen Nato-jäsenyys joku päivä voisi toteutua. Nato-maiden odotetaan myös lupaavan Ukrainalle sellaista syventävää pitkän aikavälin tukea, jota saadakseen Ukrainan ei tarvitse olla liittouman jäsen. 

Zelenskyi vieraili Ukrainan puolustustahdon symbolina pidetyllä Käärmesaarella 0:54
Zelenskyi vieraili Ukrainan puolustustahdon symbolina pidetyllä Käärmesaarella

 

Lue myös:

    Uusimmat