"Surovikin on ensimmäinen uhri" – tutkija uskoo Putinin rankaisevan sotilaallisia johtajia Prigozhinin kapinasta

Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi 8:56
Alkaako Putinin valta-asema horjua, ja tekeekö se hänestä vaarallisemman? Katso koko tutkijatohtori Silvanin haastattelu videolta.

Autoritäärinen johtaja pyrkii nyt rankaisemaan maan eliittiä säilyttääkseen oman uskottavuutensa, uskoo tutkija.

Keskiviikkona riippumaton venäläismedia Moscow Times uutisoi, että kenraali Sergei Surovikin olisi pidätetty, koska hän olisi asettunut kapinoimaan ryhtyneen palkkasotilasarmeija Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin tueksi. Surovikin on myös kerrottu tienneen kapina-aikeista etukäteen. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvanin mukaan tietoja pidätyksistä ei ole vielä voitu vahvistaa, mutta mitenkään odottamattomia ne eivät olisi. Onnistuivatpa kapinat tai eivät, jonkinlainen puhdistus niistä lähes poikkeuksetta seuraa.

– Aalto, joka koskee ennen kaikkea eliitin jäseniä. Eli pyritään sieltä järjestelmän sisältä löytämään ne, jotka on osaltaan olleet mahdollistamassa kriisin syntymistä.

– Ja ilmeisesti Surovikin on nyt ensimmäinen tällainen uhri.

Lisää puhdistuksen uhreja?

Myöskään asevoimien pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovia ei ole nähty julkisuudessa viikonlopun jälkeen. Gerasimov oli puolustusministeri Sergei Shoigun lisäksi toinen henkilöistä, joiden syrjäyttämistä Prigozhin vaati.

Silvan ei ihmettelisi, jos ainakin vielä muutama sotilaallinen johtohenkilö joutuu Prigozhinin tempauksesta vastuuseen.

– Autoritäärisen johtajan – kuten Putin on – kannalta on tärkeää, että jos on ollut tällainen hetki, milloin johtaja on näyttänyt heikkoutta, hän pyrkii sitä kompensoimaan nimenomaan näyttämällä sitten voimaa.

Prigozhin pysynyt vaikutusvaltaisena

Prigozhin on ainakin toistaiseksi selvinnyt kapinoinnistaan suhteellisen vähällä. Hänet lähetettiin Valko-Venäjälle, mutta rikossyytteistä luovuttiin. Prigozhinin tämänhetkinen olinpaikka on yhä epäselvä. 

STT:n mukaan Prigozhinin yksityiskoneen kerrotaan lentäneen Valko-Venäjältä takaisin Venäjälle, ensin Moskovaan ja sieltä Pietariin. 

Asiasta kertoo Flightradar24-sivuston tietoihin pohjautuen valkovenäläinen Telegram-kanava Hajun project.

– Ylipäänsä se, että ettei Prigozhia ainakaan vielä on asetettu oikeuden eteen kielii siitä, että hän on niin vaikutusvaltainen, että Putin ei halua lähteä hänen peräänsä. Mutta se sitten tarkoittaa sitä, että Putinin täytyy sitä voimaansa projisoida ehkä joihinkin muihin, kuten vaikka Surovikiin.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat