CNN: Ukraina saanut Yhdysvaltain lupaamia rypälepommeja – MTV seurasi sotaa 13.7.

Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 12:38
Tällaisia ovat kiistellyt rypäleammukset, joita Yhdysvallat lähettää Ukrainaan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 13. heinäkuuta 2023.

  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Perjantain seurannan löydät täältä.

22.59: Pentagon: Wagnerin joukot eivät enää osallisina Ukrainassa merkittävällä tavalla

Palkkasotilasryhmä Wagner ei tällä hetkellä osallistu sotilasoperaatioihin Ukrainassa millään merkittävällä tavalla, kertoi Pentagon torstaina Reutersin mukaan. Ilmoitus tuli yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Wagner järjesti Venäjällä lyhyeksi jääneen kapinan.

Wagner-taistelijat ovat käyneet joitakin rajuimpia ja verisimpiä taisteluita Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Kesäkuun lopussa tapahtuneen kapinan jälkeen taistelijoille annettiin mahdollisuus joko lähteä maanpakoon, liittyä Venäjän tavallisiin joukkoihin tai mennä kotiin.

Keskiviikkona Venäjän puolustusministeriö kertoi Wagnerin saattavan päätökseen aseiden luovutusta Venäjän vakinaisille asevoimille.

(Reuters)

22.01: Putin: Venäjän viljasopimusta koskevia vaatimuksia ei ole täytetty

Presidentti Vladimir Putinin mukaan mitään ei ole tehty Venäjän Mustanmeren viljasopimusta koskevien vaatimusten täyttämiseksi.

– Haluan korostaa, että mitään ei ole tehty, ei yhtään mitään. Se on yksipuolinen, Putin sanoi televisioidussa haastattelussa torstaina.

Sopimuksen ansiosta Ukraina on voinut viedä kolmesta satamasta viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia. Viljasopimuksen voimassaolo päättyy ensi viikolla, jollei sopimusta saada jatkettua.

Venäjä on ollut tyytymätön venäläisten elintarvikkeiden ja lannoitteiden vapaata vientiä koskevaan rinnakkaissopimukseen.

– Me jatkamme (viljasopimusta), kun meille annetut lupaukset on täytetty, Putin sanoi.

Keskiviikkona Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi työskentelevänsä Venäjän ja Ukrainan kanssa sopimuksen pelastamiseksi. Erdogan on toiminut välittäjänä sopimusneuvotteluissa.

18.18:CNN: Ukraina saanut Yhdysvaltain lupaamia rypälepommeja

Ukrainan asevoimat ilmoittaa saaneensa Yhdysvaltain lupaamia rypälepommeja tehostamaan Ukrainan hitaasti liikkuvaa vastahyökkäystä Venäjän joukkoja vastaan.

Rypälepommeja ei ole vielä käytetty, mutta ne voivat merkitä käännettä taistelukentällä, sanoo ukrainalaiskenraali Oleksandr Tarnavskyi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Yhdysvallat kertoi viime viikolla toimittavansa rypälepommeja Ukrainalle.

Tarnavskyi sanoi CNN:lle, etteivät Ukrainan joukot käytä rypälepommeja tiheästi asutetuilla alueilla.

Monet maat ovat allekirjoittaneet rypäleaseet kieltävän sopimuksen. Sen sijaan muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Ukraina eivät ole allekirjoittajien joukossa.

(STT)

18.09: Biden: En näe, että Putin voisi käyttää ydinasetta Ukrainassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina Helsingin huippukokouksessa, ettei hän näe, että Putin voisi käyttää ydinasetta Ukrainassa.

– Koko muu maailma on sanonut, että älä tee sitä, Biden totesi tiedotustilaisuudessa.

Bidenin mielestä Venäjä ei voi jatkaa sotaa Ukrainassa vuosia ja on oikeastaan jo hävinnyt sen. 

(STT)

12.09: ISW: Venäjän puolustusministeriön mukaan Wagner on luovuttanut lähes kaikki aseensa

Venäjän puolustusministeriö tiedottaa Wagner-palkkasotilasjoukon luovuttaneen ”lähes täysin” aseensa ja sotilaskalustonsa puolustusministeriölle, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportissaan.

ISW:n tietojen mukaan puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov kertoi keskiviikkona, että Wagner toimitti yli 2000 kappaletta kalustoa ministeriölle, muun muassa T-90-, T-80- ja T-72-mallin panssarivaunuja, ohjustenlaukaisujärjestelmiä (multiple launch rocket systems), haupitseja ja panssariajoneuvoja.

Konashenkovin kerrotaan ilmoittaneen, että ministeriö siirsi välineistöä kunnostukseen, jotta ne saadaan valmisteltua venäläisjoukkojen käyttöön. Tiedottajan mukaan lukuisia aseista tai välineistä ei ole käytetty, mutta tiedon haastaa ISW:n mukaan sotabloggaaja, jonka mukaan puolustusministeriön työntekijä oli kertonut, että vaikka välineistö oli hyvässä kunnossa, sitä oli selkeästi käytetty.

ISW arvioi, että puolustusministeriön tiedotus Wagnerin aseista sopii samaan Kremlin viestintään, jonka mukaan Wagner-johtaja Jevgeni Progozhinin ja sotilasjoukon komentajien kerrottiin tavanneen Putinia Moskovassa kuun vaihteessa. ISW katsoo, että Kreml yrittää saada aikaan vaikutelman, että sillä on täysi hallinta tilanteessa ja että Wagnerin juhannuspäivän kapina on taaksejäänyttä.

11.14: Lavrov: Venäjä katsoo lännen Ukrainalle toimittamat F-16-hävittäjät "ydinuhkaksi"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjä katsoo länsimaiden Ukrainalle antamat F-16-hävittäjät "ydinuhkaksi". Tämä johtuu Lavrovin mukaan siitä, että F-16-hävittäjät pystyvät kantamaan ydinaseita.

Hänen mukaansa jo se, jos Ukrainan asevoimilla on tällaisia järjestelmiä, merkitsee Venäjälle lännen ydinaseuhkaa.

Lavrov kommentoi asiaa Venäjän ulkoministeriölle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti toukokuussa hyväksyvänsä sen, että maan liittolaiset toimittavat USA:n valmistamia F-16-hävittäjiä Ukrainalle. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tällä viikolla, että osa Naton jäsenmaista alkaa kouluttaa nopeasti ukrainalaisia lentäjiä näiden hävittäjien käyttöön. 

(STT)

9.54: Suomalaisministeri soitti ukrainalaisen sellosoolon: USA noteerasi lehtijutulla, Venäjä paheksunnalla

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin (r.) sellolla soittama ja sosiaalisessa mediassa jakama ukrainalaismarssi Chervona Kalina on kerännyt "valtaisaa" huomiota niin Ukrainassa, Yhdysvalloissa kuin Venäjälläkin. Adlercreutz soitti marssin Eduskuntatalon Valtiosalissa Ukrainan sodan 500. päivän sekä sodassa kaatuneiden muistoksi.

Videon vastaanotto sekä palautteen ja katselukertojen määrä Adlercreutzin mukaan yllätti hänet, kirjoittaa The New York Times.

Myös Adlercreutzin vaimo Ia Adlercreutz tviittasi aiheesta. 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova tuomitsi Adlercreutzin sellosoolon seuraavin sanakääntein: "Suomen hallituksen ministerit äänittävät sellosooloja Ukrainan tueksi".

8.30: Zelenskyi tyytyväinen Naton huippukokouksessa saatuun lopputulemaan 

The Guardianin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tyytyväinen "hyvään tulokseen", joka saavutettiin eilen keskiviikkona Naton huippukokouksessa Vilnassa.

Zelenskyin kertoi näkemyksestään sen jälkeen, kun Britannian puolustusministeri ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja "ärähtivät", että Ukrainan pitäisi osoittaa enemmän kiitollisuutta länneltä saamastaan avusta. Zelenskyi oli aiemmin moittinut länsimaita siitä, ettei hänen mukaansa Ukrainan pääsemisestä Natoon ole tarpeeksi tiukkaa aikataulua tai ehtoja.

– Olemme muodostaneet ensimmäistä kertaa itsenäisyyden jälkeen turvallisuussäätiön Ukrainalle matkalla Natoon. Erittäin tärkeää on, että olemme näiden kahden huippukokouspäivän aikana hylänneet kaikki epäilykset ja epäselvyydet siitä, tuleeko Ukraina Natoon. Se tulee! Zelenskyi kertoi myöhään eilen illalla. 

5.55: Ainakin yksi ihminen on kuollut Kiovassa yöllä tehdyissä ilmaiskuissa

Ukrainassa ainakin yksi ihminen on kuollut ja neljä loukkaantunut maan pääkaupunkiin yön aikana tehdyissä ilmaiskuissa, kertovat paikalliset viranomaiset. Räjähdyksiä on kuultu ympäri Kiovaa jo kolmena yönä peräjälkeen.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan pelastusviranomaiset ovat vastanneet hälytyksiin useissa kaupunginosissa. Klitshkon mukaan Podilskin alueella oli löytynyt sammutustöiden yhteydessä kuollut ihminen. Lisäksi ainakin kaksi loukkaantunutta on viety sairaalaan.

Ukrainan ilmavoimien mukaan venäläisten tekemien lennokki-iskujen uhka on edelleen olemassa Kiovassa.

(STT)

5.05: CNN: Zaporizhzhjan joukkoja johtanut venäläiskenraali erotettu

Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan alueella toimivan venäläisjoukkojen komentaja, kenraali Ivan Popov on hänen omien sanojensa mukaan erotettu virasta, kirjoittaa CNN. Popov arvelee syyksi sitä, että hän kritisoi Venäjän puolustusministeriötä siitä, ettei se tue tarpeeksi joukkojaan. 

Popov toimi 58. yhdistetyn joukko-osaston komentajana Zaporizhzhjan alueella. CNN:n mukaan hän on eräs korkeimmista Venäjän armeijan upseereista, jotka ovat osallistuneet Ukrainan sotaan. 

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Popovin kaltaisen korkean upseerin erottaminen julkisesti on ennennäkemätöntä. Tiedossa kuitenkin on, että Venäjä on kamppaillut pitkin sotaa maan sodanjohdon kanssa ja vaihdellut sitä useaankin otteeseen. 

Keskiviikko 12.7.

23.34: Venäjä näkee lännen toiminnassa paluuta kylmään sotaan – reagoi Vilnan huippukokoukseen

Venäjän ulkoministeriö totesi keskiviikkona Naton Vilnan huippukokouksen osoittavan, että läntinen liitto on palaamassa "kylmän sodan suunnitelmiin". Asiasta uutisoi Reuters.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Kreml on valmis vastaamaan uhkiin kaikilla tarvittavilla keinoilla, ja myös maan sotilasorganisaatiota ja puolustusjärjestelmää aiotaan vahvistaa.

Ministeriön mielestä Nato osoitti huippukokouksessaan "kykenemättömyyttä sopeutua maailman uuteen geopoliittiseen tilanteeseen" ja alentaa jatkuvasti voimankäytön kynnystä eskaloimalla jännitteitä.

– Vilnan huippukokouksen tulokset analysoidaan tarkasti. Ottaen huomioon Venäjän turvallisuudelle ja intresseille tunnistetut haasteet ja uhat, tulemme reagoimaan oikea-aikaisella ja sopivalla tavalla hyödyntäen kaikkia käytettävissämme olevia keinoja, ministeriön lausunnossa todettiin.

(Reuters)

Keskiviikon seurantaan pääset tästä.

Lue myös:

    Uusimmat