Ukrainaan ammuksia yhteishankinnoin? – MTV seurasi sotaa

Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle 6:35
Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 20.2.2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Joe Biden teki yllätysvierailun Kiovaan
  • Ukrainan ulkoministerin mukaan Bidenin vierailu osoittaa sen, että kukaan ei pelkään Venäjää
  • Biden lupasi Ukrainalle lisää tukea 500 miljoonan euron arvosta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.25: Ukraina voi päätyä pahaan paikkaan, jos ammuksia ei löydy nopeasti

Ukrainan ammustilanne on huono ja voi pahimmillaan viedä maan yhä pahempiin vaikeuksiin puolustussodassa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell toisti EU-maiden ulkoministerien kokouksessa aiemmin esittämänsä arvion, että ammuksia pitäisi nyt saada Ukrainaan hyvin nopeasti.

Haavisto kertoi Suomen tukevan Viron esittämää ehdotusta ammusten yhteishankinnoista. Kyse olisi ilmeisesti samasta logiikasta, jolla koronavirusrokotteita haalittiin aikoinaan yhteisesti Eurooppaan.

– Voisi olla yhteisiä tilauksia. Voitaisi saada puolustusvälineteollisuus toimimaan nopeammin, Haavisto sanoi.

Borrell oli myös Haaviston mukaan nostanut esiin, että Euroopan puolustusvirastolla (EDA) olisi keskeinen rooli asian koordinaatiossa. Seuraavaksi asiaa edistänevät Borrell ja EU-komissio.

Yksi ongelma on se, että ammusten tuottaminen on tällä hetkellä liian alavireistä verrattuna kysyntään. Ammuspula sentään vaivaa sekä hyökkääjää että puolustajaa. 

19.44: Oppositiojohtaja Navalnyi: Putin tuhoaa tulevaisuutemme

The Guardianin mukaan vangittu Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin "tuhoaa tulevaisuutemme" vain, jotta Venäjä näyttää kartalla suuremmalta.

Navalnyi sanoi Twitter-tilillään, jota ylläpitävät hänen avustajansa ja kannattajansa, että Venäjä on saavuttanut "pohjan" ja, että venäläisjoukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainassa.

– Kymmeniä tuhansia viattomia ukrainalaisia on murhattu. Miljoonat ovat joutuneet kokemaan kärsimystä ja tuskaa, Navalnyi kirjoittaa 15-osaisessa tviitissään.

17.38: Ukrainan suurlähetystö pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan tukeaan Ukrainalle sodan vuosipäivänä

Ukrainan Suomen-suurlähetystö on pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan julkisesti tukeaan Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen alkamisen vuosipäivänä.

Kuntaliitto on välittänyt Suomen kunnille Ukrainan suurlähetystön toiveen, jossa kuntia pyydetään perjantaina esimerkiksi liputtamaan Ukrainan lipulla merkittävien rakennusten pihapiirissä, valaisemaan rakennuksia tai maamerkkejä Ukrainan lipun värein tai järjestämään hiljaisen hetken aamuyhdeksältä.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee helmikuun 24. päivänä eli perjantaina kuluneeksi vuosi. (STT)

17.34: Saksan puolustusministeri: Ensimmäiset Leopard 1 -panssarivaunut lähetettävissä Ukrainaan touko–kesäkuussa

Reutersin tietojen mukaan Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht on ilmoittanut, että ensimmäiset Leopard 1 -panssarivaunut ovat lähetettävissä Ukrainaan touko–kesäkuussa.

15.55: USA kertoi Venäjälle Bidenin Kiovan-vierailusta etukäteen

Valkoinen talo antoi Venäjälle ennakkovaroituksen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin vierailusta Kiovaan, kertoo muun muassa CNN.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan syynä oli halu välttää mahdollisia konflikteja.

Ukrainan-vierailun toteuttamisesta päätettiin Valkoisessa talossa lopullisesti perjantaina, mutta Moskovalle asiasta kerrottiin muutama tunti ennen kuin Bidenin kone nousi ilmaan. Sullivan ei kertonut, mitä Venäjä oli vastannut ilmoitukseen.

Bidenin ollessa Kiovassa kaupungissa kuultiin ilmahälytyksiä, mutta mahdollisista iskuista ei ole saatu tietoja. (STT)

14.20: Biden on poistunut Kiovasta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on lähtenyt Ukrainan pääkaupungista Kiovasta, jonne hän teki yllätysvisiitin.

Biden saapui Kiovaan tänään aamulla kello kahdeksan aikaan. Vierailu kesti siis muutamia tunteja.

Hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, käveli ympäri Kiovan katuja ja lupasi lisää aseita ja muuta tukea Ukrainalle.

Aiheesta uutisoi CNN.

Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle 6:35
Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle

14.10: Zelenskyi varoittaa Kiinaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa saksalaisen Die Welt-lehden haastattelussa Kiinaa tukemasta Venäjää sotatoimissa Ukrainassa. Haastattelusta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Zelenskyin mukaan Kiinan tuki Venäjälle johtaisi maailmansotaan.

13.47: Kuleba: Kukaan ei pelkää Venäjää

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vierailu osoittaa sen, että kukaan ei pelkään Venäjää.

Kuleba kutsuu Bidenin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaamista historialliseksi, ja hänen mukaansa molemmat olivat tyytyväisiä keskusteluihin.

– Vierailu on voitto Ukrainan kansalle ja presidentti Zelenskyille. Vierailu tehtiin kaikesta huolimatta Ukrainan voiton ja koko vapaan maailman vuoksi. Se on selvä merkki ”suolle” – kukaan ei pelkää teitä, Kuleba sanoi lausunnossaan.

Suolla hän viittaa Venäjään.

13.10: Biden ja Zelenskyi poistuivat kirkosta, kun sireenit alkoivat soida

Uutiskanava CNN:n mukaan Joe Biden ja Volodymyr Zelenskyi lähtivät juuri ennen paikallisesta kirkosta Kiovassa, kun ilmahälytys alkoi soida.

Asiaa oli havainnoinut CNN:n kirjeenvaihtaja.

Biden ja Zelenskyi olivat saapuneet Pyhän Mikaelin kirkkoon takakautta ja lähteneet viisi minuuttia myöhemmin. Vain hetki sen jälkeen Venäjän mahdollisista iskuista varoittavat sireenit alkoivat soida.

Tästä huolimatta presidentit menivät kunnioittamaan sodassa henkensä menettäneitä sotilaita.

Kiovasta ei ole raportoitu räjähdyksistä. 

12.53: Saksan hallitus pitää Bidenin vierailua "hyvänä signaalina"

Saksan hallituksen tiedottaja sanoi hallituksen ottavan ilomielin vastaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vierailun Ukrainaan.

Tiedottajan mukaan vierailu on "hyvä signaali". Hän ei tarkentanut kommenttiaan.

12.08: USA:lta uusi 500 miljoonan aseapu Ukrainaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tavannut Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Kiovassa, johon Biden saapui yllätysvierailulle. Zelenskyi kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän keskusteli Bidenin kanssa pitkän kantaman aseista. Zelenskyin mukaan Bidenin vierailu on erittäin tärkeä viesti kaikille ukrainalaisille.

Bidenin mukaan Ukraina saa Yhdysvalloilta uuden, 500 miljoonan dollarin arvoisen aseapupaketin, jonka sisältö julkistetaan tiistaina.

11.57: Joe Biden on Kiovassa, tapasi Zelenskyin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut Kiovaan. Kaupunkiin on samaan aikaan annettu ilmahälytys.

Bidenin vierailun vahvistaa The Economistin toimittaja, joka on jakanut paikan päältä videon.

Bidenin oli määrä vierailla Puolassa eikä hänen matkastaan Ukrainaan kerrottu etukäteen. Hän ei ole vieraillut sodan aikana Ukrainassa. 

11.45: Ukrainassa koko maata koskeva ilmahälytys

Ukrainaan on annettu laaja ilmahälytys, joka koskee koko maata, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ilmahälytys koskee myös maan pääkaupunkia Kiovaa.

Toistaiseksi tiedossa ei ole uusia ohjus- tai droneiskuja.

Viranomaiset ovat viime päivinä varoittaneet Venäjän iskujen kasvaneesta uhasta sodan vuosipäivän alla.

10.41: Venäjä saattaa julistaa väärän voiton Bahmutissa

Venäjä voi pian julistaa voittaneensa taistelun Bahmutin kaupungista Ukrainassa, vaikka se ei pitäisi paikkaansa, varoittaa Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tilannekatsauksessaan.

10.18: Times: Ukraina pystyy lähettämään etulinjalle vain 50 taistelupanssarivaunua nopealla aikataululla

Ukraina pystyy lähettämään etulinjan alueelle vain 50 länsimailta saamaansa uudenaikaista taistelupanssarivaunua huhtikuuhun mennessä, arvioi Times-lehti eilen.

Tähän mennessä Ukrainalle on luvattu kaikkiaan 320 panssarivaunua, joten rintamalle ehtisi nopealla aikataululla tämän arvion mukaan niistä vain noin kuudesosa.

Timesin mukaan tämä on aiheuttanut huolta siitä, etteivät panssarivaunut riittäisi merkittävästi vaikuttamaan taisteluiden kulkuun. Myös Suomi tukee taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle, mutta vielä ei ole selvinnyt, millä tavalla.

8.41: ISW: Venäjä ei kykene laajentamaan hyökkäystään

Venäjän hyökkäyksen päävaihe Luhanskin alueella Ukrainassa on käynnissä, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW tuoreimmassa raportissaan.

Venäjällä ei ole kuitenkaan ISW:n arvion mukaan reservejä laajentaa hyökkäystään dramaattisesti tai hyökkäyksen intensiteettiä tänä talvena.

ISW:n mukaan alueella on havaittu puutteita panssarivaunuissa, ja Venäjällä on hankaluuksia paikata tappioita, erityisesti tankkien osalta.

Venäjällä silti todennäköisesti on vielä mekanisoituja yksiköitä jäljellä reservissä. Niiden saaminen Luhanskin rintamalle tuskin kuitenkaan muuttaisi dramaattisesti hyökkäyksen kulkua.

Käynnissä oleva hyökkäys kuitenkin jatkunee jonkin aikaa, ja se voi tilapäisesti kiihtyä, kun tai jos, reservejä on saatu rintamalle.

ISW arvioi silti, ettei Venäjä saavuta tavoitteitaan. Venäjä on kertonut keskittyvänsä itäiseen Donbasin alueeseen, joka koostuu Luhanskista ja Donetskista.

7.55: Zelenskyi: Venäjälle poikkeuksellisia tappioita

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot aiheuttavat Venäjän "tunkeutujille" poikkeuksellisen kovia tappioita lähellä Vuhledarin kaupunkia.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjä on saattanut menettää Vuhledarin alueella lähes koko merijalkaväen eliittiprikaatin.

Zelenskyi vakuuttaa, että Ukraina jatkaa puolustustaistelua Bahmutin kaupungista, josta on taisteltu verisesti kuukausia. Zelenskyin mukaan puolustusta ei kuitenkaan jatketa millä hinnalla hyvänsä.

Zelenskyin väitteitä ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

5.31: EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä

EU:n ulkoministerit kokoustavat maanantaina Brysselissä Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän alla. Lähes vuoden jatkunut sota näkyy voimakkaasti myös kokouksen sisällössä.

Kokouksessa kuultaneen Ukrainan ulkoministeriltä Dmytro Kulebalta Ukrainalle toimitettavaan aseapuun liittyvistä tarpeista.

Esillä ovat myös esimerkiksi Ukrainan jälleenrakentaminen, Venäjän hyökkäysrikoksen tutkimista ajatellen haluttu erityistuomioistuin sekä unionin itälaidalta esille nostettu ajatus mahdollisuudesta tukea Venäjän oppositiota.

Sunnuntai 19.2.

19.24: Yhdysvaltain ulkoministeri: Kiina harkitsee tappavan tuen antamista Venäjälle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Kiina harkitsee aseiden toimittamista Venäjälle kumppaninsa tukemiseksi Ukrainan sodassa. Blinken varoitti Kiinaa siitä, että Venäjän näin suora tukeminen aiheuttaisi vakavia ongelmia.

Blinken tapasi eilen Münchenin turvallisuuskonferenssissa Kiinan presidentin ulkopoliittisen neuvonantajan Wang Yin.

– Meillä on nyt tietojemme perusteella huoli siitä, että he (Kiina) harkitsevat tappavan tuen antamista, Blinken kertoi CBS-kanavalle.

Kysyttäessä mitä tämä tuki voisi sisältää, Blinken selvensi, että kyseeseen voisivat tulla niin aseet kuin ammuksetkin.

18.55: Kiina aikoo julkaista suunnitelmansa Ukrainan sodan lopettamiseksi

Kiina sanoo julkaisevansa suunnitelmansa Ukrainan sodan lopettamiseksi ensi perjantaina, jolloin sodan alkamisesta tulee vuosi.

Suunnitelman yksityskohdista ei ole tietoa, mutta Kiinan mukaan se perustuu kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamiselle ja Venäjän turvallisuusintressien huomioimiselle.

Mediatietojen mukaan suunitelman luonnosta on esitelty suljettujen ovien takana Saksalle, Ranskalle ja Italialle. Länsimaista ainakin Yhdysvallat on suhtautunut epäillen Kiinan kykyyn toimia rauhanvälittäjänä.

18.28: Ranska alkaa toimittaa Ukrainalle kevyitä hyökkäysvaunuja

Ranska kertoo aloittavansa Ukrainalle lupaamiensa kevyiden hyökkäysvaunujen toimittamisen maahan ensi viikon loppuun mennessä.

Ranskan Ukrainalle lupaamat tankit ovat pyörillä kulkevia AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja, jotka soveltuvat muun muassa tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Emmanuel Macron kertoi taisteluajoneuvojen toimittamisesta tammikuussa. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka monta ajoneuvoa toimitetaan.

Ranskan puolustusministerin Sebastien Lecornun mukaan ukrainalaisten joukkojen koulutus hyökkäysvaunujen käyttöä varten on nyt melkein saatu valmiiksi.

Lue myös:

    Uusimmat