Kouluun kohdistunut uhkaus Iisalmessa – rikoskomisario: "Siinä viitattiin tulevaisuuteen ja olisiko siinä ampumisesta ollut puhetta"

Iisalmen Juhani Ahon kouluun on kohdistunut uhkaus, poliisi kertoo. Poliisi sai tiedon uhkauksesta kello 16 jälkeen. 

Koulussa uhkaus oli kirjoitettu oppilas-WC:n käsipyyhetelineeseen, josta se on sittemmin pyyhitty pois. 

WC-tiloissa olleen uhkauksen ehti poliisin tiedotteen mukaan nähdä useampi koulun oppilas. Oppilaat kertoivat uhkauksesta koulun rehtorille. 

– Uhkaus oli varsin ympäripyöreä. Siinä viitattiin tulevaisuuteen ja olisiko siinä ampumisesta ollut puhetta, kertoo rikoskomisario Tuomo Lepola

– Poliisin uhka-arvio on tällä hetkellä matala. Koulunkäynti voi jatkua meidän näkemyksen mukaan normaalisti, Lepola jatkaa. 

Juhani Ahon koulu on Iisalmen kaupungin ainoa yläkoulu. Oppilaita koulussa on noin 700 ja henkilökuntaa noin 80. 

"Jokainen tapaus selvitetään"

Suomessa edellinen ihmishenkiä vaatinut kouluhyökkäys tapahtui Kuopiossa vajaa kaksi vuotta sitten.  

Kouluihin kohdistuvat uhkaukset otetaan Rikoskomisario Lepolan mukaan aina vakavasti. 

– Oli kyse sitten vessaan tai someen kirjoittelusta, niin jokainen tapaus selvitetään. Varsinkin some on välineenä sellainen, että se kuuluu nuorten varustukseen kuin puukko kansallispukuun, Lepola toteaa.

– Ajattelemattomasti lähtee välillä viestejä, jotka tulkitaan vakavammin kuin lähettäjä ehkä tarkoitti.  

Lepola korostaa, ettei uhkauksilla pidä leikkiä. Tästä poliisi on myös tiedottanut, rikoskomisario muistuttaa.

– Eihän tänä päivänä kukaan lentokentällä vitsaile turvatarkastuksessa pommilla. Koulu-uhkausten suhteen tilanne on vielä vähän sellainen, että näitä tulee ja ne työllistävät. 

Uhkauksella voi olla seuraamuksia 

Rikoskomisario Lepolan mukaan kouluihin suuntautuvat uhkaukset voivat täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Vaikka näin ei tapahtuisikaan, voi uhkauksella silti olla seuraamuksia. 

– Kyse voi olla esimerkiksi perättömästä vaarailmoituksesta. Jos viranomaiset joutuvat tekemään turhaan töitä, niin siitä voi langeta lasku. 

Koululaisten tekemät uhkaukset voivat myös olla merkki lapsen pahoinvoinnista. Lepola muistuttaakin, että poliisi voi olla velvoitettu tekemään lastensuojeluilmoituksen. 

– Kynnys ylittyy herkästi. Siinä tietysti ajetaan lapsen parasta, joten kyse ei ole esimerkiksi sakon kaltaisesta seuraamuksesta, Lepola sanoo. 

Poliisi pyytää Juhani Ahon koulun uhkausviestin kirjoittajan tietäviä kertomaan tietonsa koulun rehtorille tai poliisille vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Uhkausviestin kirjoittaja voi myös itse ilmoittautua rehtorille tai poliisille asian selvittämiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat