Kouli ja karaise oikein

Itse kasvatetut taimet tulisi koulia eli harventaa siinä vaiheessa, kun sirkkalehtien jälkeinen, ensimmäinen varsinainen lehtipari on kehittynyt.

Koulintaa edeltävänä päivänä taimet kannattaa kastella huolella. Näin ne irtoavat seuraavana päivänä helposti muhevasta, kosteasta mullasta.

Käytä apunasi istutuspuikkoa, kun asettelet taimea uuteen kasvupaikkaan. Taputtele multa taimen ympärille tiiviisti, mutta ei liian kovaksi. Multa ei saa olla niin tiivistä, että taimet eivät saa ilmaa.

Pidät taimet tasaisen kosteina. Kuivahtaminen tuhoaa koko pitkän työn. Kastele taimia haalealla vedellä. Kylmä tai kuuma vesi ei kuulu myöskään taimille.

Karaise taimet

Taitava puutarhuri karaisee taimet ennen ulos istuttamista. Näin ne on ikään kuin valmisteltu uusiin, vaativampiin oloihin puutarhassa tai kasvimaalla.

Vie taimet ulos päivän lämpimimpien tuntien ajaksi. Valitse suojaisa paikka, joka ole liian paahteinen: suora auringonvalo ei useinkaan sovi taimille. Tuo taimet taas illaksi ja yöksi sisälle.

Kun istutat taimet ulos, istuta ne muhevan märkään multaan. Pidä taimiviljelmä kosteana. Aluksi taimet kannattaa suojata kylmältä harsolla. Tämä on tärkeää, sillä liian suuri yhtäkkinen lämpötilanvaihdos voi koitua taimien kohtaloksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja