Kotona haisee perunakellarilta - homettako?

Hei Sakke!
Kysyisin tälläistä kun olimme 4 viikkoa lomalla ja kun palasimme kotiin, niin meillä haisi alakerta "perunakellarille" noin viikonajan. Tuuletimme hyvin eikä haju hävinnyt. Nyt aloimme epäillä olisiko kyseessä home, ja mistä voisimme saada edullisen kosteusmittaajan. Asumme työsuhdeasunnossa Vantaalla rivitalossa, maksaako taloyhtiö mittauksen vai vuokralaiset kiitos etukäteen jos kerkiät vastata.
t:Marko

Kiitoksia kysymyksestä. Todennäköisempi syy tuoksuihin on elämään liittyvät kuin rakenteisiin liittyvät. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa altaat, lattiakaivot, wc-istuimet, roskis sekä kukkapurkit.

Tavallisin syy on kuivuneissa vesilukoissa, jotka korjautuvat laskemalla vettä. Myös astian- ja pyykinpesukoneen liitäntä kuuluu tähän sarjaan. Roska-astia on joskus syyllinen eli astian pohjaan valunut kuona härskiytyy. Kukkamaljakkoon jäänyt vesi on tuoksukkaampi kuin sinihomejuusto.

Omakoti- ja rivitaloissa joskus käy, että lintu tai hiiri jää loukkuun ja jää haisemaan.

Rakennekosteus on epätodennäköisempää, kun asunto on käyttämättömänä normaalia kuivempi. Teoriassa voi tietenkin olla niin, että rakenteet ovat märkiä ja tuulettamattomana tuoksut keräytyvät.

Omakohtainen vastaava kokemus oli kesällä verannallani. Rakenteiden sijasta syylliseksi osoittautui pellavaöljypullo, joka oli jäänyt keväällä tekemäni kylppäripuutasojen öljyämisen jäljiltä kaappiin. Haju oli kuin vanhoissa hikisissä lenkkareissa.

Jos muuten mikään ei auta ja edellä mainitut syyt ovat pois suljettuja, voi selvittää mahdolliset rakenteelliset ongelmat. Kosteusmittaus on osa tätä. Myös tuoksun aiheuttava tila on pyrittävä selvittämään vai haiseeko koko asunto. Selvityksen tekijä on tällöin asunto-osakeyhtiö eli yhteydenotto isännöitsijään.

Mutta kuten sanottua, kannattaa ensin selvittää muut mahdolliset omaan vaikutuspiiriin liittyvät mahdollisuudet. As Oy todennäköisesti ei ilahdu maksamaan kosteusvauriokorjaajan käyntiä, jos hän poistaa ongelman kääntämällä kraanan hanaa.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja