Kotityöt, raha ja seksi – näistä suomalaisparit riitelevät

Suomalaisparit riitelevät kotitöistä. Onko se kuitenkaan syy eroihin?

Väestöliiton psykoterapeutti ja parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen tapaa työssään pariskuntia jotka hakeutuvat terapiaan muun muassa ajan vähyyden ja mustasukkaisuuden vuoksi.

– Arki ajaa kaiken yli ja moni unohtaa parisuhteen hoitamisen, Vaaranen toteaa.

Yleisimmät riidanaiheet ovat kotitöiden jakaminen, lasten kasvattaminen, yhteisen ajan puute, seksi ja raha.

– Suhteen tasavertaisuutta pohditaan harvoin, Vaaranen kertoo.

Kotityöt ovat iso riidanaihe mutta Vaaranen ei suosittele jakamaan kotitöitä täysin tasan.

– Yleensä puolisot taipuvat niihin kotitöihin missä ovat vahvempia. Tällainen harmoninen työnjako tuottaa enemmän hyvää mieltä kuin tasajako. Tasajako saa aikaan enemmän riitoja.

Näkemyseroja ja kommunikaatio-ongelmia

Ajavatko tiskit ja pyykit pariskuntia eroon vai mistä syystä erilleen päädytään? Väestöliiton viime vuotisen Yhdessä vai erikseen–tutkimuksen mukaan parisuhteen ristiriidat aiheuttavat jatkuvaa stressiä ja saavat kiinnittämään huomion suhteen ongelmallisiin asioihin. Tutkimuksen mukaan kolmasosaa parin ristiriidoista ei pystytty sopimaan.

Näitä olivat varsinkin arvoihin ja elämän päämääriin liittyvät isommat näkemyserot. Myös tunne siitä, että joutuu toistuvasti itse joustamaan, että suhde on epäoikeudenmukainen tai tunne siitä, että panostaa suhteeseen merkittävästi enemmän kuin puolisonsa, olivat ylitsepääsemättömiä.

Lisäksi koettiin, ettei puolisolta oltu saatu henkistä tukea ja kommunikaatio ei toiminut. Miehiä vaivasi erityisesti puolison liian vähäinen kiinnostus seksiin ja lisäksi miehistä tuntui, että he joutuivat toistuvasti myöntymään puolisolleen.

Vaikka kotityöt ovat yleisin riidanaihe, ei se kuitenkaan ole pareilla isoin syy eroon.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat