Mainos

Kotimaiset pankkikortit poistuvat käytöstä

Kansallisen pankkikortin korvaa Euroopan yhtenäisen euromaksualueen Sepan kortti, joka yhdenmukaistaa toimintoja. Jo nyt kansainväliset kortit Visa, MasterCard ja Visa Electron ovat Sepa-yhteensopivia.

Kotimaiset pankkikortit alkavat poistua käytöstä ensi vuoden alusta lukien. Kotimaisen kortin syrjäyttää koko euroalueella toimiva maksukortti, jolla voi nostaa käteistä ja maksaa ostoksia omalta pankkitililtään suuressa osassa Eurooppaa.

Muutoksen takana on Euroopan yhtenäinen euromaksualue Sepa, joka yhdenmukaistaa tilisiirtoja, korttimaksuja ja suoraveloitusta. Vastaisuudessa Sepa-tilisiirron avulla esimerkiksi euromääräiset maksut kulkevat rajojen yli pankkitililtä toiselle samalla tavalla ja samalla nopeudella.

- Nyt ollaan siirtymässä kansallisista maksujärjestelmistä Euroopan laajuiseen yhtenäiseen systeemiin. Yhdenmukaistaminen lisää työn tuottavuutta ja euroalueen kilpailukykyä sekä laskee kustannuksia, perusteli Finanssialan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, Nordean varakonsernijohtaja Markku Pohjola Sepaa käsittelevässä tiedotustilaisuudessa tänään.

Uudet maksukortit ja tilisiirrot on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden tammikuussa. Suoraveloitusta on kaavailtu käyttöön vuonna 2009, mutta aikatauluun vaikuttaa vielä yhtenäisen eurooppalaisen lainsäädännön soveltaminen kansallisiin lakeihin.

Osa korteista jo yhteensopivia

Eniten Sepa vaikuttaa yritysten väliseen maksuliikenteeseen, mutta muutos näkyy myös kuluttajille. Uusien maksukorttien lisäksi myös tilinumeroihin tulee muutoksia. Sepa-tilisiirto toimitetaan perille saajan kansainvälisen tilinumeron IBANin ja saajan pankin yksilöivän BIC-koodin perusteella.

Pankkikorttien muuttuminen vaikuttaa myös ostosten maksamiseen. Sepa-yhteensopiva kortti syötetään maksettaessa itse myyntipisteen maksulaitteeseen ja näppäillään kortin tunnusluku.

Sepa-kortiksi voi valita pankkikortin tapaan toimivan kansainvälisen maksukortin, luottokortin, yhdistelmäkortin tai sähköisesti varmennettavan kortin kuten Visa Electronin. Jo nyt kansainväliset kortit Visa, MasterCard ja Visa Electron ovat Sepa-yhteensopivia.

Siirtymäaika vanhoista korteista ja muista palveluista uusiin kestää vuoden 2010 loppuun. Yhtenäisten Sepa-palveluiden lisäksi pankit voivat tarjota asiakkailleen erilaisia lisäpalveluja.

Yhtenäiseen euromaksualueeseen eli Single Euro Payments Areaan kuuluvat kaikki EU- ja Eta-maat sekä Sveitsi. Yhteensä maita on 31.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.