Koska ihminen on "parhaimmillaan"? Olit viehättävimmilläsi 23-vuotiaana ja muut karut faktat

Lihaksisto saavuttaa huippunsa ihmisen ollessa 25-vuotias; aineenvaihdunta puolestaan alkaa hidastua, kun ihminen on täyttänyt 30 vuotta.

Koska ihminen on ”parhaimmillaan”? Tätäkin on tutkittu useilla erilaisilla kyselyillä ja muilla metodeilla!

Minkä ikäisenä olet parhaimmillasi? 

Uuden kielen oppiminen: 7–8. Vaikka aiheesta kiistellään, monet tiedemiehet uskovat, että toisen kielen opiskeleminen on helpointa lapsille, jotka eivät vielä ole käyneet läpi murrosikää.

Mielen kyvyt: 18. Vuonna 2015 julkaistuun selvitykseen osallistui yli 48 000 ihmistä netissä. Tutkijat havaitsivat, että jotkut mielen kyvyt ovat parhaimmillaan jo varhaisessa aikuisuudessa ja koulusta valmistumisen aikaan. Mieli kuitenkin jatkaa kehittymistään, joten kaikki ei suinkaan ole ohi 18. ikävuoden jälkeen.

Keuhkokapasiteetin huippu: 20. Tämän jälkeen keuhkojen kapasiteetti alkaa pienentyä.

Nimien muistaminen: 22. Vuoden 2010 selvityksen mukaan juuri tapaamansa ihmisen nimen muistaa parhaiten juuri 22-vuotiaana. Selvityksessä havainnoitiin 60 000 osallistujaa. Uusia kasvoja ihminen kuitenkin muistaa parhaiten 31-vuotiaana!

Viehättävyys: 23. Deittisivu OKCupidin selvityksen mukaan nainen on viehättävimmillään 23-vuotiaana. Miehet pitävät parikymppisiä naisia viehättävinä myös ohitettuaan itse parinkympin rajapyykin. Naisten ilmoittama ikä viehättävimmälle miehelle vaihteli.

Tyytyväisyys elämään: 23. Tyytyväisyyttä tutkineeseen saksalaisselvitykseen osallistui yli 23 000 henkeä, ja tyytyväisyyden tunne oli suurimmillaan 23-vuotiailla. Ei kuitenkaan kannata masentua: brittisivusto Friends Reunitedin kyselyssä vuonna 2012 selvisi, että ainakin tämän sivuston käyttäjät olivat "aidosti onnellisia" vasta 33-vuotiaina.

Voima: 25. Ihmisen lihaksisto saavuttaa huippunsa ihmisen ollessa 25-vuotias. Lihasten kunto kuitenkin säilyy hyvänä vielä vuosia, ja siihen voi vaikuttaa voimaharjoittelulla.

Koska kannattaa asettua aloilleen: 26. 26-vuotiaana ihminen on todennäköisesti tavannut sen kumppanin, jonka kanssa asettuu aloilleen.

Paras aika juosta maraton: 28. 50-vuotisen selvityksen mukaan niin sanotut eliittimaratoonarit ovat keskimäärin 28-vuotiaita.

Koska olet "vanha": 29 ja 58. Brittikyselyn mukaan naiset tuntevat olonsa vanhoiksi 29-vuotiaina, miehet 58-vuotiaina. Kyselyn vuonna 2011 aiheesta teki, erikoista kyllä, englantilainen hautausbisnes.

Koska kannattaa mennä naimisiin: 28–35. Tällä ikävälillä avioituneet parit eroavat harvemmin kuin muut.

Koska kannattaa pelata shakkia: 31. Selvityksen mukaan ihmisen shakinpelaamiskyky on parhaimmillaan noin 31,4 vuoden iässä.

Hedelmällisyys: 35. Naisen hedelmällisyys alkaa pudota 35-vuotiaana.

Paras palkkataso: 39 ja 48. Palkkoja tutkivan Payscale.comin mukaan nainen saavuttaa palkkaushuippunsa 39-vuotiaana, mutta mies vasta 48-vuotiaana.

Paras ymmärrys tunteista: 40–50. Tutkimuksessa 10 000 ihmistä katsoi kuvia ihmisten silmistä ja kuvasi, mitä tunnetta silmien omistaja kokee. Parhaiten tunteita nimesivät 40–50-vuotiaat.

Matemaattiset taidot: 50. Tässä iässä ihminen ratkaisee matemaattisia kysymyksiä nopeammin kuin muulloin.

Tyytyväisyys elämään: 69. Yllätys! Sama saksalaisselvitys havaitsi, että elämänlaatu on jälleen korkea 69 vuoden iässä. Business Insider -lehden mukaan yli 60-vuotiaat olivat paljon tyytyväisempiä elämäänsä kuin 55-vuotiaat luulivat olevansa tuon ikäisenä.

Sanalliset kyvyt: 71. Uutta sanavarastoa kertyy tähän asti.

Tyytyväisyys omaan kehoon: 70–80. Gallup-nimisen yrityksen kyselyyn vastanneista yli 65-vuotiaista kaksi kolmasosaa piti ulkonäöstään. Naisten huippupiste koettiin noin 75-vuotiaana, miesten noin 80-vuotiaana.

Henkinen hyvinvointi: 82. National Academy of Sciencen selvityksessä ihmiset kuvittelivat tikkaat, joiden ala-askelmalla elämä on mahdollisimman kamalaa, ylimmällä askelmalla taas mahdollisimman ihanaa. Vanhin vastaajaryhmä, 82–85-vuotiaat, antoi arvosanaksi keskimäärin seitsemän – koko testin suurimman luvun.


***

0:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja