Ajattelitko lykätä vielä parilla vuodella? Näin suuri ero on siinä, hankitko lapsia 30- ja 35-vuotiaana

Kolmeakymmentä ikävuotta lähentelevä nainen, suunnitteletko perheen perustamista "sitten jonain päivänä"? Suunnitelmien lykkkääminen viidellä vuodella voi olla hyvinkin käänteentekevää monella tasolla.

Haluaisitko perustaa perheen ja saada lapsia, mutta et vielä, vaan sitten joskus tulevaisuudessa? Perheen perustamisen lykkääminen vaikkapa viidellä vuodella voi kuitenkin tuoda mukanaan suuria haasteita.

Nainen on hedelmällisimmillään noin 25 ikävuoden paikkeilla, ja suunnilleen 35 vuoden iässä kyky tulla raskaaksi alkaa selvästi heiketä: sen jälkeen hedelmällisyys laskee nopeasti vuosi vuodelta.

Techinsider-artikkelin mukaan naisen hedelmällisyys alkaa laskea 32-vuotiaasta alkaen ja jyrkkää laskua tapahtuu 37 ikävuoden jälkeen.

Ikä onkin eniten hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä.

Yli 35-vuotiaille raskaaksi tuleminen ei ainoastaan ole haastavampaa, mutta myös keskenmenojen mahdollisuus, korkea verenpaine ja raskausdiabetes ovat huomattavasti todennäköisempiä vaaroja.

Lapsen hankkiminen myöhemmin näkyy myös tuloissa?

Kolikolla on myös toinen puoli.

Naiset, jotka lykkäävät lasten hankintaa, ansaitsevat huomattavasti enemmän rahaa kuin ne, jotka ovat hankkineet lapsia nuorempina. Tämä selviää yhdysvaltalaisen Women, Gender & Sexuality Studies Programin selvityksessä.

Selvityksessä vertailtiin 2000 naisen vuosittaisia palkkoja. Naiset olivat iältään 40–45-vuotiaita, heillä oli koulutus ja kokopäivätyöt.

Heistä ne, jotka olivat synnyttäneet esikoisensa 35-vuotiaana, tienasivat yli 50 000 dollaria (yli 44 300 euroa) enemmän vuodessa kuin ne naiset, jotka olivat saaneet esikoisensa noin 20-vuotiaana.

Mutta jopa viiden vuoden ero – hankkiko lapsen 30- vai 35-vuotiaana – oli merkittävä: 35-vuotiaat naiset tienasivat yli 14 000 euroa enemmän vuodessa. Tämä ilmiö ei koskettanut pelkästään korkeasti koulutettuja naisia.

Tämä johtui siitä, että naiset olivat olleet pidempään työelämässä, saaneet enemmän kokemusta ja edenneet urallaan. 

Perheen perustamista siirrettään koulutuksen ja työn takia

Myös Suomessa on nähtävissä samanlaista kaavaa: esimerkiksi koulutus, opintojen keskeneräisyys tai kumppanin puute voivat olla syitä sille, miksi  perheen perustamista siirretään.

Vauvahaaveet eivät välttämättä kuitenkaan toteudu, tai sitten niitä ei edes ole. Etenkin koulutetut, yli 35-vuotiaat naiset ovat lapsettomia –  mutta niin myös kumppanitta jääneet miehet. 

Vuonna 2014 esikoisen synnyttäneet suomalaiset naiset olivat keskimäärin 28,6 vuoden ikäisiä.

Miten lapsettomuus koskettaa suomalaisia?

Lue myös:

    Uusimmat